Święto to znakomita okazja do spróbowania specjałów z listy produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na której wytwórcy z Pomorskiego zarejestrowali aż 175 wyroby spożywcze. Daje to naszemu regionowi czwarte miejsce w Polsce.
W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego prowadzącej z parku do katedry będą ustawione stoiska, drewniane domki i stragany. Podczas święta będzie można zaprezentować asortyment związany z regionem, żywność wytwarzaną w województwie pomorskim, według wieloletnich, tradycyjnych metod i receptur. Organizator zaprasza do udziału w wydarzeniu lokalnych producentów, wytwórców, stowarzyszenia, zrzeszenia rolników i koła gospodyń wiejskich.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.