Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Tym razem trochę o zaparciach, jako, że zauważam po mailach i konsultacjach, iż jest to jeden z najczęstszych problemów i dolegliwości zdrowotnych przewodu pokarmowego. Czy zaparcia należy bagatelizować? Dlaczego należy uważać na probiotyki? Triki żywieniowe w zaparciach i przepis na koktajl o silnych właściwościach przeczyszczających.

Zaparcie stolca należy do najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego występujących u dzieci, młodzieży i dorosłych. Zaparcia również należą do najczęstszych objawów zgłaszanych przez pacjentów z Zespołem Jelita Nadwrażliwego, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, z chorobami ośrodkowego układu nerwowego, objętych opieką onkologiczną, paliatywną.

Przyczyny mogą być różne:

  • przebyta infekcja pokarmowa
  • zaburzenia składu jelitowej flory bakteryjnej
  • przyczyny psycho-społeczne (występowanie stanów lękowych, depresji)
  • przyczyny żywieniowe (dieta uboga w błonnik, niedostateczna podaż płynów, bogata w białko i tłuszcze zwierzęce, które zwalniają pracę jelit), brak ruchu
  • słaba siła mięśni brzucha i miednicy (szczególnie u osób starszych)
  • antybiotykoterapia, nadużywanie leków przeczyszczających i hormonalnych, przeciwdepresyjnych, morfina
  • przebyte zabiegi operacyjne w obrębie jamy brzusznej.

Zaparć nie wolno lekceważyć. Dlaczego?
Zaleganie zbitych resztek pokarmowych w jelicie może prowadzić do uszkodzenia śluzówki i licznych stanów zapalnych w układzie pokarmowym, hemoroidów, powstawania uchyłków jelita, polipów, żylakami, niezamierzonej utarty masy ciała. U osób starszych mogą stać się przyczyną częstych zawrotów głowy, a nawet udarów. Dlatego wprowadzenie diety likwidującej zaparcia jest szczególnie konieczne.

Zalecenia ogólne, kilka żywieniowych trików w zaparciach:

  • Zwiększ ilość wypijanej wody niegazowanej (minimum 1,5 litra dziennie). Zalecana jest woda mineralna bogata w magnez (np. Magnesia).
  • Unikaj produktów nasilających zaparcia (banany, ugotowana marchewka, przetworzone jagody i borówki, potrawy z ryżu, mąki ziemniaczanej, białe pieczywo, suche pożywienie, czekolada, kakao)
  • Cukier zamień na ksylitol. Bardzo dobrym pomysłem będzie dodatek ksylitolu do napojów, czy deserów, który ma naturalne właściwości przeczyszczające, ale na początku zaczynaj od 1 łyżeczki dziennie i zwiększaj maksymalnie do 2 łyżek dziennie.
  • Stosuj tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. jako dodatek do surówek, zup, koktajli)
  • Dzień możesz zacząć od 2 łyżek miodu zalanych wcześniej (wieczorem) szklanką chłodnej, przegotowanej wody.
  • Pij napary – najlepiej herbatę zieloną, z kopru włoskiego, rumianku, melisy, ciepły kompot z gruszek, ze śliwek kalifornijskich z dodatkiem ksylitolu.
  • Pierwszym daniem obiadowym powinna być zupa wielowarzywna. Do zup warto dodawać śmietankę, jogurt, mleko kokosowe.
  • Przed snem warto wypić szklankę ciepłego kompotu owocowego lub kleiku z siemienia lnianego.
  • Zadbaj o ruch, który poprawi perystaltykę twoich jelit.

Działanie przeczyszczające mają także:

  • Siemię lniane. Zalej 2 łyżeczki ziaren siemienia szklanką wrzątku. Wymieszaj, przykryj. Po około dwóch godzinach parzenia mikstura będzie gotowa do spożycia. Drugi sposób jest taki, aby nasiona zalać wodą i gotować. 10-15 minut gotowania powinno wystarczyć, aby woda zamieniła się w kleistą ciecz. Do takiego napoju można dodać miód, cytrynę lub odrobinę syropu owocowego.
  • Sok pomidorowy z sokiem z kiszonej kapusty (wymieszany pół na pół).
  • Nasiona babki płesznik ( 2 łyżeczki wsypać do szklanki i zalać ciepłą wodą, odstawić na 20 minut i wypić; taki napój pamiętaj, aby zawsze dodatkowo popijać szklanką wody.
  • Sok z aloesu  (tutaj najlepiej skonsultować się ze swoim lekarzem, czy możesz przyjmować tego typu preparaty)

Na co uważać!

  • Jeśli stosujesz probiotyki, a twoja dieta bogata jest w błonnik!
  • Włókno pokarmowe w połączeniu z probiotykiem daje większy efekt gnicia, co skutkuje nasileniem wzdęć oraz bólami brzucha.
  • Dieta antyzaparciowa z założenia jest dietą bogatą w błonnik. Ale tutaj należy uważać! Posiłki bogate w błonnik u chorego z wielodniowym zaparciem może skończyć się niedrożnością przewodu pokarmowego.
  • Uważaj na apteczne środki przeczyszczające! Gdy stale się ich używa, organizm traci zdolność samodzielnego wypróżniania się, co dodatkowo pogłębia problem.

A oto obiecany przepis na przeczyszczający koktajl kawowo-malinowy, który pomaga wielu moim pacjentom.

Składniki:

  • Szklanka kefiru
  • ½ szklanki malin (mogą być mrożone)
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu
  • 1/3 szklanki mocnego naparu z kawy naturalnej

Zmiksuj wszystkie składniki. Najlepiej jeśli napój ma temperaturę pokojową.

Literatura:

  • Jelito wrażliwe. Leczenie dietą. Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Zwierciadło, 2018
  • Dieta w chorobie nowotworowej. Lek. Aleksandra Kapała, Grupa Wydawnicza Foksal, 2018
  • Nie daj się rakowi. M. Brzegowy, M. Maciejewska-Cebulak, K. Turek., Wydawnictwo M, Kraków, 2018
mm

Autor: Anna Piekarczyk

Właścicielka Poradni Dietetycznej ‘Studio Życia’ oraz ‘Dietetyka Pediatryczna’. Stale poszerza swoją wiedzę poprzez szkolenia, kursy, kontakty z zagranicznymi serwisami medycznymi, fachową literaturę. Ukończyła studia na kierunku dietetyki klinicznej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Prowadzi poradnictwo żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych, w szczególności specjalizuje się w diecie ubogohistaminowej, przy wielu nietolerancjach pokarmowych, alergiach, chorobach tkanki łącznej (RZS, toczeń) oraz innych jednostkach chorobowych. Autorka licznych publikacji w tematyce dietoterapii.