Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Walentynki to dzień radości, uśmiechu i ciepła. Świętowany jest przez wiele osób. W tym artykule podpowiadam, jak umilić sobie nie tylko to święto, ale też każdy inny dzień trwającej zimy. Przygotowałam dwa przepisy na aromatyczne, rozgrzewające napary z różnymi dodatkami, a także kilka pomysłów na to, jak za każdym razem stworzyć zupełnie nową wersję herbaty, dzięki kombinacji różnych składników. Jeśli zaś interesuje cię temat herbaty, to zapraszam tutaj – artykuł o 10 ciekawostkach na temat herbaty.

Jakich składników możemy użyć, przygotowując aromatyczny, niebanalny napar?

  • herbata (czarna, zielona, ziołowa, w torebce, w liściach, czyli taka, jaką lubimy najbardziej);
  • gorąca woda (warto sprawdzać na opakowaniu herbaty, jaką temperaturę powinna mieć woda do jej zaparzenia, bo może to wpłynąć na lepszy smak danego gatunku herbaty);
  • świeże lub suszone owoce (typu jabłko, gruszka, żurawina, rodzynki, wiśnie);
  • cytrusy są bez problemu dostępne zimą i warto z nich korzystać, gdyż idealnie pasują do herbaty (cytryna, limonka, pomarańcza);
  • przyprawy,szczególnie korzenne pasują nie tylko do kawy, ale także do herbaty (cynamon, kardamon, imbir, goździki, czy anyż);
  • coś na osłodę (miód, cukier, słodzik);
  • syrop owocowy – najlepiej domowy (np. z malin, jeżyn, czarnego bzu, kwiatów czarnego bzu, truskawek, aronii), którego dodatek będzie jednocześnie służył jako słodkość naszej herbaty, a dodatkowo nada niepowtarzalny smak. Dodając syrop owocowy, zrezygnujmy z dodawania innych słodzideł.

Warto pamiętać, że kombinacje naparów mogą być na prawdę bardzo różne. Ja oczywiście nie wykorzystałam wszystkich możliwości, ale są to te, z których do tej pory najczęściej korzystam. W herbatach fajne jest to, że można przygotować je w najróżniejszy sposób, aby były smaczne niepowtarzalne, a także dopasowane do potrzeb konkretnej osoby. Poniżej moje propozycje przepisów na herbaty, które można już pobrać w centrum wymiany potraw.

Herbata z żurawiną i suszonymi jabłkami

Składniki:

  • suszona żurawina – 18 g
  • suszonej jabłka – 15 g
  • cynamon w lasce – 1 g
  • świeży imbir – 10 g (3 plastry)
  • cytryna – mały plaster
  • miód – łyżeczka
  • liście herbaty – łyżeczka
  • wrzątek – 200 ml

Sposób przygotowania:

1. Do szklanki włożyć herbatę, żurawinę, suszone jabłka, korzeń cynamonu.
2. Zalać wrzątkiem, przykryć i zaparzyć przez kilka minut.
3. Dodać cytrynę i miód.
4. Ilości można zmodyfikować w zależności od tego, który składnik ma w herbacie przeważać.

Wartość odżywcza:

Szklanka / 155 kcal
Białko – 0,9 g
Tłuszcz – 0.7 g
Węglowodany przyswajalne – 35.7 g
Błonnik – 3.6 g
Indeks glikemiczny: 51.5
Ładunek glikemiczny: 17.4

Herbata z żurawiną i suszonymi jabłkami (fot. Wioleta Stefaniak)

Herbata z gruszką i goździkami

Składniki:

  • gruszka – kawałek ok 50 g
  • pomarańcza – plaster ok 20 g
  • goździki – 1/4 łyżeczki mielonych lub 2 sztuki całych
  • sok malinowy – łyżeczka, 5 ml
  • liście herbaty – łyżeczka/torebka
  • wrzątek – 200 ml

Sposób przygotowania:

  1. Gruszkę myjemy, przekrawamy, pozbawiamy gniazda nasiennego.
  2. Odkrawamy kawałek, który dodamy do herbaty.
  3. Gruszkę kroimy w plasterki i wkładamy do szklanki.
  4. Dodajemy herbatę, goździki oraz plaster pomarańczy.
  5. Zalewamy wrzątkiem i parzymy 1-2 minuty.
  6. Dodajemy sok malinowy i mieszamy.

Wartość odżywcza:

Szklanka / 54.2 kcal
Białko – 0.8 g
Tłuszcz – 0.3 g
Węglowodany przyswajalne – 11.6 g
Błonnik – 1.8 g
Indeks glikemiczny: 46
Ładunek glikemiczny: 5

Herbata z gruszką i goździkami (fot. Wioleta Stefaniak)

Przepisy dostępne są do pobrania w aliantowym Centrum Wymiany Potraw 🙂

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.