Walentynki to dzień radości, uśmiechu i ciepła. Świętowany jest przez wiele osób. W tym artykule podpowiadam, jak umilić sobie nie tylko to święto, ale też każdy inny dzień trwającej zimy. Przygotowałam dwa przepisy na aromatyczne, rozgrzewające napary z różnymi dodatkami, a także kilka pomysłów na to, jak za każdym razem stworzyć zupełnie nową wersję herbaty, dzięki kombinacji różnych składników. Jeśli zaś interesuje cię temat herbaty, to zapraszam tutaj – artykuł o 10 ciekawostkach na temat herbaty.

Jakich składników możemy użyć, przygotowując aromatyczny, niebanalny napar?
- herbata (czarna, zielona, ziołowa, w torebce, w liściach, czyli taka, jaką lubimy najbardziej);
- gorąca woda (warto sprawdzać na opakowaniu herbaty, jaką temperaturę powinna mieć woda do jej zaparzenia, bo może to wpłynąć na lepszy smak danego gatunku herbaty);
- świeże lub suszone owoce (typu jabłko, gruszka, żurawina, rodzynki, wiśnie);
- cytrusy są bez problemu dostępne zimą i warto z nich korzystać, gdyż idealnie pasują do herbaty (cytryna, limonka, pomarańcza);
- przyprawy,szczególnie korzenne pasują nie tylko do kawy, ale także do herbaty (cynamon, kardamon, imbir, goździki, czy anyż);
- coś na osłodę (miód, cukier, słodzik);
- syrop owocowy – najlepiej domowy (np. z malin, jeżyn, czarnego bzu, kwiatów czarnego bzu, truskawek, aronii), którego dodatek będzie jednocześnie służył jako słodkość naszej herbaty, a dodatkowo nada niepowtarzalny smak. Dodając syrop owocowy, zrezygnujmy z dodawania innych słodzideł.
Warto pamiętać, że kombinacje naparów mogą być na prawdę bardzo różne. Ja oczywiście nie wykorzystałam wszystkich możliwości, ale są to te, z których do tej pory najczęściej korzystam. W herbatach fajne jest to, że można przygotować je w najróżniejszy sposób, aby były smaczne niepowtarzalne, a także dopasowane do potrzeb konkretnej osoby. Poniżej moje propozycje przepisów na herbaty, które można już pobrać w centrum wymiany potraw.
Herbata z żurawiną i suszonymi jabłkami
Składniki:
- suszona żurawina – 18 g
- suszonej jabłka – 15 g
- cynamon w lasce – 1 g
- świeży imbir – 10 g (3 plastry)
- cytryna – mały plaster
- miód – łyżeczka
- liście herbaty – łyżeczka
- wrzątek – 200 ml
Sposób przygotowania:
1. Do szklanki włożyć herbatę, żurawinę, suszone jabłka, korzeń cynamonu.
2. Zalać wrzątkiem, przykryć i zaparzyć przez kilka minut.
3. Dodać cytrynę i miód.
4. Ilości można zmodyfikować w zależności od tego, który składnik ma w herbacie przeważać.
Wartość odżywcza:
Szklanka / 155 kcal
Białko – 0,9 g
Tłuszcz – 0.7 g
Węglowodany przyswajalne – 35.7 g
Błonnik – 3.6 g
Indeks glikemiczny: 51.5
Ładunek glikemiczny: 17.4
Herbata z gruszką i goździkami
Składniki:
- gruszka – kawałek ok 50 g
- pomarańcza – plaster ok 20 g
- goździki – 1/4 łyżeczki mielonych lub 2 sztuki całych
- sok malinowy – łyżeczka, 5 ml
- liście herbaty – łyżeczka/torebka
- wrzątek – 200 ml
Sposób przygotowania:
- Gruszkę myjemy, przekrawamy, pozbawiamy gniazda nasiennego.
- Odkrawamy kawałek, który dodamy do herbaty.
- Gruszkę kroimy w plasterki i wkładamy do szklanki.
- Dodajemy herbatę, goździki oraz plaster pomarańczy.
- Zalewamy wrzątkiem i parzymy 1-2 minuty.
- Dodajemy sok malinowy i mieszamy.
Wartość odżywcza:
Szklanka / 54.2 kcal
Białko – 0.8 g
Tłuszcz – 0.3 g
Węglowodany przyswajalne – 11.6 g
Błonnik – 1.8 g
Indeks glikemiczny: 46
Ładunek glikemiczny: 5
Przepisy dostępne są do pobrania w aliantowym Centrum Wymiany Potraw 🙂

Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.