Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Żywienie dzieci od noworodka do nastolatka

By 22 maja 201723 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

Prawidłowe nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają olbrzymi wpływ na późniejsze zdrowie naszych pociech. Należy uzmysłowić sobie podstawową zasadę – To dziecko decyduje ILE zje, ale to właśnie rodzic powinien decydować CO ono zje.

To w rękach rodziców jest wyrobienie w dziecku umiejętności zarówno odpowiedniego odżywiania jak i zdrowego stylu życia, który na pewno zaprocentuje w przyszłości. Wiedza na temat zasad prawidłowego żywienia dziecka jest istotnym elementem w zapobieganiu nadwadze i otyłości (epidemii XXI wieku) oraz przewlekłym chorobom cywilizacyjnym, jak alergie, nadciśnienie tętnicze czy choroba niedokrwienna serca. Coraz częściej mówi się również o wpływie diety na zachowanie i stan emocjonalny dziecka, w tym zaburzenia ze spektrum autyzmu.

Zarówno współczesny styl życia jak i żywność kryją za sobą wiele zagrożeń, o których istnieniu należy wiedzieć…

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.