1. Wprowadzenie do tematu
– co to tak naprawdę znaczy „zdrowo się odżywiać”?
– jak przygotować się do ciąży?
– czy zła dieta może utrudniać zajście w ciążę?
– dlaczego sposób odżywiania w czasie ciąży jest tak ważny?
2. Podstawy fizjologi żywienia w czasie ciąży
– największe mity na temat „ciążowej diety”
– nie „za dwoje” a „dla dwojga”, czyli ciąża a zapotrzebowanie energetyczne,
– węglowodany w diecie przyszłej mamy: ilość, częstotliwość, pochodzenia,
– włókno pokarmowe: pożywka dla jelitowego mikrobiomu
– rola białka, dobór produktów i zalecane spożycie,
– tłuszcz „dobry” i tłuszcz „zły” w ujęciu ilościowym i jakościowym,
– jaka jest optymalna ilość posiłków,
– podjadanie między posiłkami: „tak” czy „nie”?
– ciąża a problem optymalnego nawodnienia,
– ciąża a „diety alternatywne”
3. Wilczy głód i dziwne zachcianki
– czy organizm naprawdę wie co dla niego dobre?
– słodycze w diecie kobiety w stanie błogosławionym
– ciążowe zachcianki: ulegać? A może da się przechytrzyć organizm?
– sposoby poprawy kontroli łaknienia
4. Produkty wysokiego ryzyka
– cukier i słodycze,
– sól i słone przekąski,
– produkty smażone i utlenione lipidy,
– kawa i inne źródła kofeiny,
– alkohol: czy istnieje bezpieczny limit?
5. Suplementacja w czasie ciąży
– czy naprawdę muszę „łykać pigułki”?
– czy suplementacja może być szkodliwa?
– kwas foliowy: aktualny stan wiedzy
– witamina D: kiedy, ile i jak często?
– kwasy omega 3, a przede wszystkim DHA,
– żelazo w pigułce: „tak” czy „nie”?
– probiotyki w ciąży: moda czy konieczność?
– suplementy, których należy unikać
6. Dietoterapia ciążowych dolegliwości
– zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego – postępowanie żywieniowe
– poranne młdości: czy istnieje na nie sposób?
– zaburzenia snu a dieta,
– wahania nastroju, poziom neuroprzekaźników a sposób odżywiania
7. Przykładowe diety
– zbilansowana dieta w trzech odsłonach (I, II i III trymestr),
– pełnowartościowa dieta wegetariańska,
8. Panel dyskusyjny
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.