1. Dieta – sposób żywienia dzieci i młodzieży w Polsce, z uwzględnieniem młodych zawodników
2. Trening – obciążenia treningowe i charakterystyka treningu dzieci i młodzieży
3. Profesjonalizacja i specjalizacja treningu:
4. Rekomendacje żywieniowe dla dzieci i młodzieży o zwiększonej aktywności fizycznej:
5. Monitorowanie prawidłowego rozwoju młodych zawodników
6. Kwalifikacje do uprawiania sportu, badania lekarskie oraz książeczka zdrowia sportowca
7. Na czym warto skupić się w edukacji żywieniowej młodego sportowca?
8. Edukacja żywieniowa dzieci
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.