Plan szkolenia:
-
- Etiopatogeneza i leczenie RZS
- RZS i alergie
- Czynniki dietetyczne mogące zaostrzyć i złagodzić objawy choroby
- Zalecenia żywieniowe w RZS
- Produkty zalecane i przeciwskazane
- Zasady diety przeciwzapalnej
- Case study
- Interakcje leków steroidowych z żywnością
- Dieta w leczeniu steroidami
- Masa ciała a leczenie steroidami
- Redukcja masy ciała przy steroidoterapii
- Suplementy a sterydoterapia
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.