Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii

By 15 kwietnia 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia, wykład

1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych.
2. Etapy przeszczepu szpiku.
3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka.
4. Rodzaje chemioterapii.
5. Skutki uboczne leczenia okołoprzeszczepowego.
6. Analiza powikłań leczenia chemioterapeutycznego i zalecenia dietetyczne ze szczególnym uwzględnieniem leukopenii, małopłytkowości, biegunek, niedokrwistości, nudności i wymiotów itp.
7. Choroba przeszczep przeciw gospodarzowi GVHD.
8. Leczenie dietetyczne w GVHD.
9. Poradnictwo żywieniowe pacjenta onkologicznego.
10. Analiza pacjenta w okresie okołoprzeszczepowym /analiza wyników/.
11. Przykładowa analiza dietetyczna pacjenta w okresie okołoprzeszczepowym.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.