Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Żywienie w Sporcie

By 9 lipca 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

1. Najważniejsze aspekty dietetyki sportowej z uwzględnieniem rangi dowodów naukowych

– wyznaczenie priorytetów w diecie sportowca
– łączenie podejścia naukowego z praktycznym
– ocena, jakości dowodów naukowych

2. Sposoby ustalanie zapotrzebowania na energię
– niezbędne wzory
– sposoby oceny wydatku energetycznego
– badanie składu ciała
– znaczenie składu ciała w sporcie
– rola gęstości energetycznej i odżywczej

3. Znaczenie poszczególnych makroskładników
– zapotrzebowanie i rola białka
– rodzaje i jakość produktów białkowych
– koncepcja progu leucynowego
– zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie węglowodanów oraz cukrów
– zapotrzebowanie, rola i wpływ na zdrowie tłuszczów w zależności od frakcji
– znaczenie frakcji omega 3 i omega 6 w diecie sportowców

4. Znaczenie progu leucynowego i jego wykorzystanie w praktyce
5. „Timing” podaży składników odżywczych
– omówienie znaczenia podaży składników odżywczych w odpowiednim momencie
– „okno anaboliczne” fakt czy mit?
– odżywianie około treningowe x
– wykorzystanie wiedzy o transporterach jelitowych w odżywianiu sportowców

6. Kontrowersje wokół glutenu, czy sportowcy powinni go wykluczyć?
– omówienie badań naukowych nad dietą bezglutenową wśród sportowców
– omówienie badań laboratoryjnych przydatnych do określania nietolerancji glutenu

7. Strategie dietetyczne z manipulacją węglowodanami
train-low, sleep-low
ładowanie węglowodanami
trening na czczo
diety niskowęglowodanowe

8. Najważniejsze mikroelementy
– wapń i zdrowie kości
– żelaza i laboratoryjna ocena odżywienia żelazem
– „ciemna strona” żelaza
– strategie wspomagania przyswajania żelaza

9. Suplementacja
– środki poprawiające wyniki sportowe
– ryzyko związane z suplementacją
– ocena skuteczności suplementów
– kawa czy kofeina?
– zdrowie stawów

10. Nawodnienie

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.