Proponowane tematy będą dotyczyć profilaktyki żywieniowej i żywienia w chorobach. Będziemy mówić o znaczeniu otyłości w rozwoju chorób laryngologicznych i nefrologicznych, genetycznych uwarunkowaniach chorób dietozależnych, znaczeniu żywienia w chorobach dermatologicznych.
Zapoznanie z aktualnymi wytycznymi oraz doniesieniami naukowymi. Tradycyjne jedna sesja będzie poświęcona leczeniu żywieniowemu z punktu widzenia lekarza i pacjenta.
Młodzi dietetycy mogą wziąć udział w konkursie na najciekawszą pracę licencjacką lub magisterską.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.