Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Zespół Policystycznych Jajników, czyli w skrócie PCOS, to kolejne z zaburzeń, które możemy śmiało nazwać plagą naszych czasów. Obok klasycznej insulinooporności, choroby Hashimoto, nadczynności tarczycy, czy zaburzeń związanych z jelitami (nietolerancje pokarmowe, zaburzenia mikrobioty, występowanie pasożytów, czy zespół jelita drażliwego) jest w czołówce problemów, z którymi pacjenci przychodzą do dietetyków.

PCOS jest zaburzeniem endokrynnym dotykającym kobiety w wieku rozrodczym, zazwyczaj diagnozowanym w trakcie prób zajścia w ciążę. Prócz zaburzeń hormonalnych i polipów w obrazie jajników, występują także zaburzenia metaboliczne, szczególnie insulinooporność, co powoduje także zwiększone ryzyko rozwoju chorób, takich jak: cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i endometrium.

Dotąd nie ustalono bezpośredniej przyczyny występowania tego zespołu objawów, jednak to modyfikację stylu życia i sposobu żywienia, zaraz obok leczenia farmakologicznego, stawia się u podstaw radzenia sobie z PCOS i przywrócenia funkcji rozrodczych. Głównym celem pacy z pacjentem jest zmniejszenie masy ciała (oczywiście przy występowaniu nadwagi i otyłości), ponieważ wskazuje się, że ubytek już 5% masy ciała powoduje zwiększenie insulinowrażliwości, obniżenie poziomu androgenów, zmniejszenie dysfunkcji układu rozrodczego i zaburzeń płodności (Hoeger, 2001; Martinez-Bernejo i wsp., 2007; Panidis i wsp., 2008)

Mimo oczywistej ogromnej roli żywienia w terapii PCOS, szerokie opracowania na ten temat nie są dostępne. W ostatnim czasie opublikowana została pierwsza praca przeglądowa „Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study” autorstwa Irańskich naukowców, na której oprę dalsze rozważania.

Kaloryczność diety i rozkład makroskładników

Jak przytaczałam wcześniej, kluczowe dla kobiet z PCOS jest osiągnięcie optymalnej masy ciała, a już niewielka utrata kilogramów powoduje ogromne zmiany w występujących zaburzeniach. Jednocześnie kobiety cierpiące na PCOS mogą obserwować utrudnienia w chudnięciu, ze względu na insulinooporność, niższą podstawową przemianę materii, a także zaburzenia regulacji apetytu (związane z greliną i cholecystokininą). Sugeruje się standardowe obniżenie kaloryczności diety o 500-1000 kcal, połączone z aktywnością fizyczną, ograniczeniem stresu emocjonalnego i wsparciem terapeutycznym.

W przypadku PCOS, coraz częściej wskazuje się na wykorzystanie diet wysokobiałkowych, czy wysokotłuszczowych, jednak wyniki badań nie są jednoznaczne. W związku z obawami, takimi jak: pogorszenie funkcji nerek w przypadku diet wysokobiałkowych, nadmiernym spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych w przypadku źle zbilansowanych diet wysokotłuszczowych i rezygnacji z owoców, warzyw czy pełnoziarnistych zbóż na dietach niskowęglowodanowych, w PCOS wciąż zaleca się standardowy rozkład makroskładników, czyli: 55% węglowodanów, 30% tłuszczu, 15% białka. Badania na których oparte są te zalecenia pochodzą sprzed 10 i więcej lat, więc na pewno jest to ciekawy obszar do kolejnych eksperymentów i być może zmian w proponowanym rozkładzie.

Indeks glikemiczny

Istnieje wiele dowodów na korzyści płynące ze stosowania diety o niskim indeksie glikemicznym. Poza faktem, że zwiększa ona insulinowrażliwość, według badań epidemiologicznych zmniejsza też ryzyko chorób, które mogą być powikłaniem PCOS, takich jak: choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu II, zespół metaboliczny, rak piersi i endometrium. Zdaje się, że jakość węglowodanów (pod względem indeksu glikemicznego) ma większe znaczenie, niż sama ich ilość.

Kwasy tłuszczowe

Dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe o konfiguracji trans zmniejsza insulinowrażliwość, a także zwiększa ryzyko wszystkich chorób wymienianych wcześniej, jako możliwe powikłania PCOS. Za to pożywienie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych u kobiet z nieprawidłowym lipidogramem, insulinoopornością i nieprawidłową funkcją nabłonka.

Niedobór witaminy D

Witamina D odgrywa rolę w wielu szlakach metabolicznych, w tym w metabolizmie insuliny, a jej niedobór ma udział w patogenezie insulinooporności i PCOS. Mechanizm wpływu niedoboru na zaburzenia metaboliczne i hormonalne w PCOS jest wciąż nieznany, jednak możliwa jest jego rola w dysfunkcji jajników poprzez zaburzenia apoptozy komórek. Witamina D ma także funkcje immunomodulacyjne, więc jej niedobór będzie powodował stan zapalny, prowadzący do insulinooporności. W kilku badaniach, u otyłych kobiet z PCOS, zanotowano niedobory tej witaminy (poziomy niższe o nawet ponad 50% od zdrowych kobiet), więc ważnym aspektem terapii może być suplementacja. Kobiety z PCOS, insulinopornością i zaburzeniami płodności powinny być rutynowo kierowane na badania poziomu tej witaminy.

Składniki mineralne

U kobiet z wysokim poziomem testosteronu lub insulinoopornością stwierdzono niedobory magnezu, podobnie jak u osób z cukrzycą typu II i zespołem metabolicznym. W związku z tym suplementacja magnezu może być skutecznym wsparciem w leczeniu insulinooporności. Pojawiły się także doniesienia o niedoborach miedzi, ale konieczne są dalsze próby kliniczne. Ponadto u osób z cukrzycą typu II wykazuje się niedobory chromu, więc można domniemywać, że istnieje związek między jego niedoborem, a pogorszeniem insulinowrażliwości. Podanie 1000mcg pikolinianu chromu u kobiet z PCOS przez 2 miesiące znacząco poprawiło insulinowrażliwość i poziom glukozy. Dodatkowo pikolinian jest zaangażowany w zmniejszenie hirsutyzmu i łagodzenie objawów PCOS, a suplementacja ma wpływ na utratę masy ciała, co wydaje się być dobrą strategią u chorych na PCOS. Niski poziom selenu jest skorelowany z wysokimi poziomami testosteronu, więc często występuje u kobiet z PCOS. Wydaje się, że suplementację selenu można połączyć z chromem u kobiet z PCOS, jednak w niektórych badaniach uzyskano sprzeczne wyniki, więc do rutynowego stosowania takiej terapii należy przeprowadzić dodatkowe badania.

Kofeina

Kofeina jest składnikiem pokarmowym powiązanym z PCOS i wpływającym na owulację i funkcje ciałka żółtego przez zmianę poziomu hormonów. Większość badań potwierdza, że spożycie ponad 500mg kofeiny dziennie zwiększa ryzyko bezpłodności. Wilcox i wsp. w swoim badaniu z udziałem 104 kobiet doszli do wniosku, że u kobiet pijących powyżej jednego kubka kawy dziennie, możliwość poczęcia w danym cyklu była o połowę mniejsza niż u kobiet, które nie piją takich ilości kawy, więc znacząco spadały szanse na ciążę. Istnieją też pewne dowody na wzrost ryzyka poronienia i niskiej masy urodzeniowej dziecka powiązany ze spożyciem kofeiny, jednak nie wszystkie badania to potwierdzają. Kobietom z PCOS zaleca się wyjątkową ostrożność w spożyciu wysokich dawek kofeiny z różnych źródeł.

Współwystępowanie PCOS i insulinooporności zapewnia możliwość dietoterapii ukierunkowanej na zapobieganie wystąpieniu cukrzycy typu II i chorób sercowo-naczyniowych. Pewnym jest, że taka terapia powinna opierać się na optymalizacji masy ciała i korzystaniu z produktów mających wpływ na poprawę insulinowrażliwości. Dobrze zbilansowany plan powinien zakładać niską podaż nasyconych kwasów tłuszczowych przy średniej jednonienasyconych i omega-3. Ważna jest też odpowiednia ilość błonnika, którą można dostarczyć z produktów pełnoziarnistych, owoców, warzyw i strączkowych. Istotne jest również zwracanie uwagi na indeks glikemiczny, wybieranie tych o niskim indeksie i komponowanie posiłków z białkiem i węglowodanami, tak, aby obniżyć ładunek glikemiczny całego posiłku.

Opublikowana praca porządkuje wiedzę na temat PCOS i dane, które możemy znaleźć na temat dietoterapii tej choroby, jednak wciąż danych jest zbyt mało, żeby jednoznacznie określić wygląd takiej diety. Jak w przypadku większości jednostek chorobowych, konieczna będzie obserwacja pacjenta i indywidualne dopasowanie strategii zależnie od jego stanu. Dlatego też tak ważny jest udział dietetyka w procesie leczenia, także farmakologicznego.

Podsumowując, u kobiet z zespołem policystycznych jajników, należy zwrócić uwagę na:

  • optymalizację masy ciała,
  • korzystanie z produktów o niskim i ewentualnie średnim indeksie glikemicznym,
  • komponowanie posiłków o niskim ładunku glikemicznym,
  • uzupełnienie w diecie produktów bogatych w omega-3, ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych i KT o konfiguracji trans,
  • badania poziomu witaminy D i ewentualną suplementację,
  • ocenę niedoborów składników mineralnych: magnezu, miedzi, chromu i selenu,
  • wprowadzenie do diety produktów bogatych w wyżej wymienione składniki,
  • ograniczenie spożycia kofeiny.

Bibliografia

  • Faghfoori Z. i wsp. Nutritional management in women with polycystic ovary syndrome: A review study. Diabetes&Metabolic Syndrome: Clinical Research&Reviews 2017;
  • Hoeger K. Obesity and Weight Loss in Polycystic Ovary Syndrome, Obstetrics and Gynecology Clinics of North America, 2001;
  • Martínez-Bermejo E., Luque-Ramírez M., Escobar-Morreale H.F. Obesity and the polycystic ovary syndrome. Minerva endocrinologica, 2007;
  • Panidis D. i wsp. Obesity, weight loss, and the polycystic ovary syndrome: effect of treatment with diet and orlistat for 24 weeks on insulin resistance and androgen levels. Fertility and Sterility, 2008;
  • Wilcox A, Weinberg C, Baird D. Caffeinated beverages and decreased fertility. Lancet, 1998;
mm

Autor: Zuzanna Lirska-Krakowiak

mgr Zuzanna Lirska-Krakowiak – absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics. Pasjonatka CrossFit’u, była zawodniczka w skimboardingu. W pracy zawodowej zajmuje się głównie sportowcami, prowadziła badania do pracy magisterskiej dotyczące możliwości wykorzystania diety paleolitycznej w sportach wytrzymałościowo-siłowych. Prywatnie mama rocznego Nikodema, propagatorka karmienia piersią i rozszerzania diety metodą BLW. W wolnych chwilach lubi upiec mało dietetyczne ciasto i czytać kryminały.