Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Robienie mądrych zapasów to z pewnością dla wielu osób nie taka prosta sprawa. Może warto podpowiadać pacjentom, co i dlaczego powinni mieć w zapasach oraz jak można te produkty sukcesywnie wykorzystywać. Poniżej przedstawiam moją listę 10 produktów, które Twój pacjent powinien mieć w spiżarni.

  1. Mrożone warzywa i owoce.

Jest to szybki sposób na porcję zdrowia w ciągu dnia. Na rynku mamy ogromny wybór tych produktów, każdy znajdzie coś dla siebie. Owoce i warzywa są poddawane procesowi mrożenia w pełni sezonu, kiedy są najbardziej dojrzałe i smakowite. Mają lepszą wartość odżywczą niż ich świeże odpowiedniki dostępne w sklepach zimą. Potwierdzają to także badania naukowe. Mrożenie w największym stopniu zapobiega stratom witamin i składników mineralnych. Dodatkowo badania naukowe pokazują, że właściwości odżywcze mrożonek przechowywanych do 12 miesięcy są zbliżone, a nawet wyższe niż w przypadku produktów świeżych, które są przechowywane w magazynach przez długi czas. Mrożone warzywa i owoce to także oszczędność czasu i wygoda. Można również zrobić swoje własne mrożonki w sezonie.

  1. Przetwory w puszkach i słoikach.

Ich zdecydowanym plusem jest długi termin przydatności do spożycia oraz to, że po otwarciu są gotowe do spożycia. Mogą to być gotowe dania z dobrym składem lub warzywa czy rośliny strączkowe w zalewie, które są już ugotowane i zdatne do spożycia w każdej chwili. Mogą to być też gotowe pasty na kanapkę, które na pewno się nie zmarnują. Dodatkowo warto mieć w spiżarni chociażby kilka słoików kiszonych ogórków, które zimą wspaniale sprawdzą się na kanapce.

  1. Suche nasiona roślin strączkowych.

Mogą stanowić alternatywę dla mięsa, przygotujemy z nich wiele potraw: pasty, pasztety, zupy, dania główne. Są smaczne i sycące, a w dodatku w suchej postaci mogą być długo przechowywane. Można ugotować ich większą ilość i zamrozić.

  1. Pomidory w puszcze lub w słoiku.

To must have w moim domu. Doskonale sprawdzają się jako uzupełnienie dań ze strączków, ale także będą pasować do wielu tradycyjnych dań np. mięsnych. Dodatkowo jak wiemy, przetworzone pomidory mają lepszą wartość odżywczą niż świeże. Doskonale sprawdzą się nie tylko zimą, ale i latem.

  1. Bulion lub koncentrat bulionu.

Oszczędzą czas, a dadzą wspaniały smak potrawom. Bulion w płynie można ugotować w większej ilości, a następnie zamrozić w pojemnikach. Z kolei koncentrat bulionu można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy bądź zamrozić w postaci kostek. Można też polecić gotowe kostki rosołowe bez glutaminianu sodu. Ja używam wszystkich trzech sposobów w zależności od potrzeb.

  1. Ziemniaki.

To produkt narodowy w Polsce:-). Można z nich przygotować wiele smacznych potraw. Albo wybrać w najprostszy sposób i upiec je w piekarniku. Nie wszystkim kojarzą się ze zdrowym odżywianiem, ale jak wiemy, odpowiednio przyrządzone sprawdzą się w wielu dietach.

  1. Jaja.

Dla wszystkich, którzy mogą je spożywać. Można z nich zrobić sycące śniadanie, obiad, a także smaczne przekąski i słodkości.

  1. Mleko i/ lub napój roślinny.

To gwarancja pysznej kawy z rana, a także doskonałego śniadania. Podstawa w każdej kuchni. Ja kupuję od jakiegoś czasu mleko UHT, które ma dłuższy termin ważności i dzięki temu nie muszę co tydzień uzupełniać zapasów.

  1. Ulubione orzechy i pestki.

Posłużą jako dodatek do potraw, a także będą wspaniałą zdrową przekąską do pracy. Uzupełnią też dietę w kwasy tłuszczowe.

  1. Zdrowe przekąski i banany.

Gotowy baton, może być domowy, z dobrym składem, może pomóc w sytuacjach kryzysowych. Jeśli Pacjent będzie miał zdrowszą alternatywę słodkości, a żadnej niezdrowej w swoich zapasach, to nie będzie miał wyboru i zje, to, co będzie mniejszym złem. A banany? Doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla cukru, podstawa placków czy małe co nieco.

O czym jeszcze warto pamiętać przy okazji zapasów?

Kiedy Pacjent ma już 10 produktów w swojej spiżarni, warto podpowiedzieć mu regularne sprawdzanie stanu spiżarni, lodówki czy zamrażalnika. Nie trzeba mieć bardzo dużych zapasów. Ja mam ich zawsze tyle, być mieć nad nimi kontrolę i szybko móc je sprawdzić. Warto więc mieć kontrolę nad tym ile i jakich produktów mamy w zapasach. Nie kupujmy tego czego nie lubimy i rzadko używamy, aby bez potrzeby nie zalegało. Ważne jest też regularne sprawdzanie dat ważności. Można poustawiać produkty względem daty ważności, albo też zrobić na kartce spis zapasów z wpisaną datą ważności. Co jeszcze przychodzi mi do głowy? Opisywanie zamrażanych produktów. Jeśli się tego nie zrobi, to później ciężko dojść z nimi do porządku. Wiem to z doświadczenia:-) Co jeszcze dopisalibyście do tej listy?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.