Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Robienie przetworów to doskonała inwestycja na zimę. Zawsze, kiedy je przygotowuję latem, to sobie myślę, że nie mam na nie wcale ochoty. Kto będzie jadł te moje ciekawe przetwory? Jednak, kiedy zaczyna się robić zimno, a świeże warzywa już nie do końca wspaniale smakują, przychodzi z pomocą spiżarnia.

ciekawe przetwory

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Owszem, można kupić gotowe ciekawe przetwory i ja też z tego korzystam. Jednak, kiedy mieszka się w mniejszej miejscowości, to nawet jeśli nie ma się ogródka, to zawsze można coś od kogoś dostać, bo mu latem zbywa. I tym sposobem przerabiam ogórki, pomidory i najróżniejsze owoce. To też pewnego rodzaju niepisana tradycja w wielu domach.

Ponadto dużo produktów też mrożę, o czym być może też wam napiszę. Mam swoje ulubione sposoby. Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się przerabiać to, co mam. Co najważniejsze, robię tyle przetworów i mrożonek, żeby być w stanie je zjeść i to jest kluczowa zasada.

Piszę ten artykuł w sezonie na ogórki, więc podpowiem wam super przepis na moje ulubione ogórki, które nieświadomie zmodyfikowałam i dopiero w tym roku doczytałam w książce kucharskiej, że oryginalny przepis deko się różni od mojego wykonania.

1) Ciekawe przetwory – OGÓRKI Z CURRY

Tradycyjne kiszone czy marynowane ogórki są cenne w smaku, ale od kilku lat moje serce skradły ogórki z curry. Mają piękny kolor i zapach. Są obrane ze skórki, co sprawia, że są delikatne. Choć i tak, pewnie znajdzie się ktoś, kto powie, że zawierają ocet i cukier, to jakie one wspaniałe? Zgodzę się, nie będzie to wybór dla wszystkich, ale pamiętając o umiarze, skorzystać z nich mogą prawie wszyscy. Równowaga przede wszystkim.

Składniki:

  • 2,5 kg średnich i dużych ogórków
  • Korzeń chrzanu obrany ze skórki
  • Czosnek obrany ze skorupki
  • Ziarna gorczycy
  • Łodygi kopru

Zalewa:

  • 1 mała cebula
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1-2 szklanki cukru
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka soli
  • Ziele angielskie
  • Pieprz czarny ziarnisty
ciekawe przetwory

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Sposób wykonania:

  1. Składniki zalewy (cebulę pokrój w półplasterki) włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Po czym odstaw do ostudzenia.
  2. Ogórki dokładni umyj i obierz ze skórki.
  3. Do każdego słoika wkładaj kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, kilka ziaren gorczycy i kawałek korony kopru.
  4. Ogórki krój w dowolne kawałki. Mogą to być długie ćwiartki, małe ćwiartki, plasterki wzdłuż czy w poprzek. Jednak pamiętaj, aby w jednym słoiku był jeden rodzaj kawałków. Upychaj ciasno, ale tak, aby nie wystawały ze słoika.
  5. Do każdego słoika wlej zalewę, tyle, aby przykryła ogórki, ale żeby nie wylewała się podczas zakręcania. Max kilka milimetrów od góry słoika.
  6. Zakręć słoiki, umieść w dużym garnku. Możesz na spodzie ułożyć ściereczkę. Zalej wodą do 3/4 wysokości słoików, przykryj wieczkiem garnek i postaw na palniku. Wodę doprowadź do wrzenia, pogotuj przez chwilę, po czym wyłącz palnik i zostaw słoiki, aż lekko przestygną. Następnie wyjmij jeszcze gorące słoiki z garnka, wytrzyj i ustaw na kilka minut do góry dnem. Po tym czasie odwróć słoiki i zostaw do wystudzenia.

2) KECZUP Z CUKINII

Odkryłam go dopiero w tym roku i robiłam już na dwa sposoby, o czym zaraz wspomnę. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego ketchupu, a kompletnie nie czuć smaku cukinii.

ciekawe przetwory

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Składniki:

  • 800 g startej na tarce cukinii, w skórce
  • 250 g drobno pokrojonej białej cebuli
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g cukru
  • 80 g białego octu winnego
  • 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego

Sposób wykonania:

  1. Cebulę, cukinię i czosnek duś na małej mocy palnika przez kilkanaście minut. Mieszaj często. Ostudź i zmiksuj blenderem na krem.
  2. Dodaj pozostałe składniki, doprowadź do wrzenia i rozłóż do niedużych słoików. Uważaj, aby sos się nie przypalił i gotuj go na maleńkiej mocy.
  3. Zakręć dokładnie i postaw dnem do góry. Pozostaw do ostygnięcia. Wieczko słoików powinno być wklęsłe po wystygnięciu. Jeśli chcesz, możesz słoiczki zapasteryzować.

Zamiast koncentratu pomidorowego możesz użyć passaty pomidorowej, ale wówczas kolor keczupu będzie bardziej blady i trochę inny w smaku.

3) Ciekawe przetwory – NAJLEPSZY SYROP Z MALIN

Ten syrop z malin robię co roku. Przepis jest szybki i prosty. Maliny można wymienić też na inne miękkie owoce, np. wiśnie. Dodatkowym atutem jest to, że można rozłożyć jego wykonanie na dwa dni. Co ważne, ja przed zrobieniem soku z malin, dokładnie je przebieram i płuczę pod wodą. Wiem, że są zwolennicy nie mycia malin przed przetwarzaniem, ale ja do nich nie należę.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 szklanka wody
  • 0,5-1 kg cukru (cukru można dać mniej, ja czasem daję ‘na oko’)
ciekawe przetwory

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Sposób wykonania:

  1. Maliny dokładnie przebierz, przepłucz pod wodą i odcedź. Nie mocz malin w wodzie.
  2. W dużym garnku zagotuj syrop z wody i cukru. Mieszaj, aby cukier nie przywarł do dna. Kiedy cukier się rozpuści i syrop zagotuje, pojawi się piana. Odczekaj chwilę, aż syrop pod spodem zrobi się przezroczysty.
  3. Następnie wkładaj partiami maliny, tak, aby się zanurzyły w syropie i doprowadź do wrzenia, po czym wyłącz palnik i zostaw na kilka godzin do ostudzenia.
  4. Po kilku godzinach ponownie doprowadź syrop do wrzenia. Następnie znów zostaw do ostudzenia.
  5. Kiedy syrop wystygnie, odcedź miąższ od soku. Sok wlej do czystego garnka i zagotuj. Gorący, wrzący syrop wlewaj do butelek i zakręcaj. Nie trzeba go pasteryzować, tylko trzeba pamiętać, aby nalewać sok dość wysoko, inaczej zakrętka nie wklęśnie.

Kiedy przetwory wystygną, można je odstawić w chłodne miejsce. Pamiętaj też, aby podpisywać przetwory. Nie zapomnij o roku wykonania. Dzięki temu będziesz mieć pewność, co otwierasz i jak długo zalega w spiżarni. Przetwory łatwo ze sobą pomylić.

Jak podobają Ci się moje 3 sprawdzone przepisy na ciekawe przetwory? Mam nadzieję, że skorzystasz. Zachęcam też do eksperymentowania. Jeśli jesteś użytkownikiem kalkulatora dietetycznego Aliant, powyższe przepisy znajdziesz do pobrania w centrum wymiany potraw.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.