Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Od jakiegoś czasu można zauważyć pojawienie się na rynku makaronów z roślin strączkowych – z soczewicy, ciecierzycy, fasoli czy groszku. Kiedy szukałam inspiracji na potrawy z ich wykorzystaniem, zauważyłam, że takich praktycznie nie ma. Istnieją tylko przepisy z tradycyjnym wykorzystaniem tych roślin w całości, ale nie w postaci makaronów. Dlatego dzisiaj przedstawiamy 4 wegetariańskie propozycje na wykorzystanie tych makaronów.

Wymyślając swoje dania, zaczęłam się też zastanawiać, do czego te makarony można użyć w diecie naszych pacjentów, czy faktycznie mają przydatną wartość? Czy nie wystarczą tylko tradycyjne formy tych roślin, bez żadnych kombinacji i nowości? Czy te makarony różnią się znacząco wartością odżywczą od tradycyjnych zbożowych? O tym kilka słów poniżej.

W tabeli zestawiłam poglądowo makroskładniki dla 4 rodzajów makaronów roślinnych i 2 makaronów tradycyjnych. Wartości odżywcze dotyczą produktu po ugotowaniu.

Makaron z czerwonej soczewicy

(100 g po ugotowaniu)

Makaron z ciecierzycy

(100 g po ugotowaniu)

Makaron z groszku

(100 g po ugotowaniu)

Makaron z białej fasoli

(100 g po ugotowaniu)

Makaron dwujajeczny z semoliny

(100 g po ugotowaniu)

Makaron pszenny pełnoziarnisty

(100 g po ugotowaniu)

Energia (kcal)150.2179.2175.9116.5115.0124.0
Białko (g)10.611.111.57.83.85.3
Tłuszcz (g)0.83.40.90.90.80.5
Węglowodany przyswajalne (g)23.324.228.713.422.823.7
Błonnik (g)3.73.73.512.00.92.8
Indeks glikemiczny21 – niski23 – niski53 – niski31 – niski47 – niski50 – niski
Ładunek glikemiczny5 – niski6 – niski15 – średni4.1 – niski11 – średni12 – średni

Źródło: Etykiety makaronów roślinnych; Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B. i wsp.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017 r.

Jak widać w tabeli, najwięcej energii i białka ze wszystkich mają makarony z ciecierzycy i groszku. Najmniej białka ma makaron pszenny, a na tle roślinnych – makaron z fasoli. Najwięcej węglowodanów przyswajalnych ma makaron z groszku, który ma też największy indeks i ładunek glikemiczny. Makaron z ciecierzycy odznacza się, w porównaniu do pozostałych, trzykrotnie większą ilością tłuszczu, ale za to, mimo stosunkowo dużej ilości węglowodanów przyswajalnych, ma niski indeks glikemiczny. Najmniej błonnika ma tradycyjny biały makaron z semoliny. Najwięcej – makaron z fasoli.

Dla kogo mogą być alternatywą makarony ze strączków?

Przede wszystkim mogą stanowić urozmaicenie w diecie roślinnej czy bezglutenowej. Przydadzą się też w diecie dzieci, które nie lubią warzyw. Poza tym z powodzeniem wykorzystamy je w dietach redukcyjnych, uwzględniających indeks glikemiczny, w insulinooporności, a także w codziennym racjonalnym jadłospisie osób zdrowych. Tak na prawdę, w zależności od efektu, który chcemy osiągnąć poprzez dietę, wykorzystamy zupełnie inny makaron. Dobrze, że mamy już bardzo duży wybór przeróżnych makaronów na rynku, możemy dzięki temu układać smaczniejsze, bardziej ciekawe diety.

Co z nimi zrobić i do czego można je dodać?

  • będą smaczne zarówno na ciepło z sosem, jak i na zimno, np. w postaci sałatki;
  • z pewnością świetnie będą się komponować z mięsem, np. w spaghetti bolognese;
  • możemy je dodać do zupy, zamiast tradycyjnego makaronu (np. makaron z ciecierzycy doskonale komponuje się w rosole);
  • makarony te są kolorowe, co można wykorzystać w żywieniu dzieci (żadne danie z ich użyciem nie będzie już nudne);

Poniżej nasze pomysły na makarony z roślin strączkowych. Smacznego 🙂

Sałatka z makaronem z ciecierzycy

Składniki (porcja):

  • 160 g ugotowanego makaronu z ciecierzycy
  • 2 łyżki liści pietruszki
  • 100 g pomidorów cherry
  • 50 g żółtej papryki
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny
  • pieprz czarny

Sałatka z makaronem z ciecierzycy (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron zwiększa swoją wagę ok. 2 razy po ugotowaniu w wyniku wchłonięcia wody.
2. Do odcedzonego, wystudzonego makaronu pokrusz ser, dodaj połówki pomidorów, pokrojoną natkę pietruszki i paprykę.
3. Polej oliwą i sokiem z cytryny, posyp pieprzem.

Wartość odżywcza (100 g):

Energia – 133.4 kcal
Białko – 7.4 g
Tłuszcz – 5.8 g
Węglowodany przyswajalne – 12.2 g
Błonnik – 2.1 g
Indeks glikemiczny: 24 (niski)
Ładunek glikemiczny: 3 (niski)

Makaron z soczewicy z tofu i warzywami

Składniki (porcja):

  • 160 g ugotowanego makaronu z soczewicy
  • 0.5 opakowania mrożonego brokułu
  • 1 świeża marchewka
  • 100 g tofu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz czarny
  • sól
  • zioła

Makaron z soczewicy z tofu i warzywami (fot. Wioleta Stefaniak)

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Makaron zwiększa swoją wagę ok. 2 razy po ugotowaniu w wyniku wchłonięcia wody.
2. Brokuł ugotuj al dente.
3. Marchew obierz i dowolnie pokrój (np. w cienkie paski, plasterki).
4. Tofu podsmaż na oleju.
5. Posyp wszystko ulubionymi ziołami.
6. Przygotowane składniki poukładaj na talerzu.

Wartość odżywcza (100 g):

Energia 86.9 kcal
Białko – 5.6 g
Tłuszcz – 2.4 g
Węglowodany przyswajalne – 9.4 g
Błonnik – 3.0 g
Indeks glikemiczny: 22 (niski)
Ładunek glikemiczny: 2 (niski)

Makaron z groszku zielonego z warzywami

Składniki (4 porcje):

  • 500 g ugotowanego makaronu z groszku zielonego
  • 150 g cebuli
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 200 g pora
  • 150 g czerwonej papryki
  • 120 g selera naciowego
  • 255 g pomidorów w puszce
  • 20 g mozzarelli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0.5 szkl. wody
  • sól, pieprz
  • cynamon mielony
  • zioła prowansalskie

Makaron z groszku zielonego z warzywami (fot. Anna Olech)

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej olej na patelni, zeszklij, wpierw pokrojony na plasterki czosnek, następnie cebulę.
2. Dodaj pokrojoną paprykę i pora, podlej wodą i duś ok 5-7 min.
3. Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu (ok. 4 min). Makaron zwiększa swoją wagę ok. 2 razy po ugotowaniu w wyniku wchłonięcia wody.
4. Dodaj na patelnię przecier pomidorowy, przyprawy i duś do miękkości.
5. Ułóż makaron na talerzu.
6. Nałóż farsz z sosem, posyp mozzarellą.

Wartość odżywcza (100 g):

Energia – 85 kcal
Białko – 4.9 g
Tłuszcz – 1.4 g
Węglowodany przyswajalne – 12.2 g
Błonnik – 2.4 g
Indeks glikemiczny: 47 (niski)
Ładunek glikemiczny: 6 (niski)

Sałatka z makaronem z białej fasoli z zielonymi warzywami

Składniki (porcja):

  • 160 g ugotowanego makaronu z białej fasoli
  • 110 g ugotowanego zielonego groszku
  • 110 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • liście mięty
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 1.5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki oleju rzepakowego
  • 0.5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 15 g soku ze świeżej cytryny
  • 0.5 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Makaron zwiększa swoją wagę ok. 2,32 razy po ugotowaniu w wyniku wchłonięcia wody.
2. Tak samo zrób z groszkiem zielonym i fasolką szparagową. Ugotuj warzywa al dente.
3. Do odcedzonego, wystudzonego makaronu dodaj ugotowane warzywa, żurawinę, świeże zioła.
4. Przygotuj sos: olej rzepakowy połącz z oliwą z oliwek, dodaj miód, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól, pieprz. Dokładnie wymieszaj. Polej sałatkę sosem.

Wartość odżywcza (100 g):

Energia – 137.7 kcal
Białko – 4.6 g
Tłuszcz – 5.8 g
Węglowodany przyswajalne – 13.3 g
Błonnik – 6.7 g
Indeks glikemiczny: 44 (niski)
Ładunek glikemiczny: 6 (niski)

Sałatka z makaronem z białej fasoli z zielonymi warzywami (fot. Anna Olech)

Wszystkie przepisy dostępne są do pobrania w aliantowym Centrum Wymiany Potraw. Smacznego! 🙂

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.