Jednymi z najbardziej popularnych postanowień, np. noworocznych są: odchudzanie, zdrowe jedzenie i zwiększenie ilości ćwiczeń fizycznych. Ale dlaczego by nie wziąć w robieniu postanowień pod uwagę środowiska oraz swojego zdrowia? Jest wiele rzeczy, które można pod tym kątem zrobić.
- Ograniczenie jazdy samochodem.
Transport jest odpowiedzialny za znaczną część emisji gazów cieplarnianych (około jedna czwarta w Australii i USA). Aby chociaż minimalnie to ograniczyć można więcej chodzić, jeździć na rowerze, czy nawet na łyżwach?. Dzięki temu spalają się zjedzone kalorie, a nie generują się gazy cieplarniane. Można podziwiać piękno przyrody, spotkać ciekawych ludzi, a także znaleźć spokój i harmonię. Innym dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z transportu miejskiego. Dzięki temu, że z przystanku, bądź na przystanek zawsze trzeba dojść, zalicza się mały spacer.
- Picie wody.
Jednorazowe butelki z tworzyw sztucznych, które stanowiły ¼ wyrzucanych śmieci, usunięto z Australii dzięki wolontariuszom Clean Up Australia Day. W samym 2016 roku było to 3600 ton plastiku. Odpowiada to masie około 1000 samochodów średniej wielkości. W USA szacuje się, że aż 40 milionów pojemników wyrzucanych jest każdego dnia, a tylko 30% podlega recyklingowi. Te liczby są przerażające, zwłaszcza kiedy myśli się, gdzie kończą te wszystkie butelki – na składowiskach i nie tylko. Może w tym roku warto kupić butelkę wielokrotnego użytku oraz pić wodę zamiast słodkich napojów. Kiedy trzeba kupić plastikowy lub szklany pojemnik, to najlepiej oddać go do recyklingu. To jest najlepsza opcja dla ludzi i środowiska.
- Ograniczenie jedzenia mięsa.
Dobry stek to wspaniała sprawa, ale pokarmy pochodzenia zwierzęcego stanowią bardzo dużą część zanieczyszczenia środowiska. Około 2kg emisji gazów cieplarnianych powstaje przy produkcji zaledwie 80g jagnięciny. Taka sama ilość gazów powstaje z 2kg soczewicy. Żywność roślinna jest lepsza nie tylko dla środowiska, ale także jest świetna dla zdrowia, więc jest to korzyść dla wszystkich. Niech żywność roślinna będzie podstawą diety, a pokarmy zwierzęce tylko dodatkiem do niej.
- Redukcja opakowań.
W niektórych przedszkolach w Sydney dzieci otrzymują torebki z kanapkami i butelki z wodą do wielokrotnego użytku. Pomaga to zmniejszyć ilość plastiku na śmietniskach oraz ilość śmieci na szkolnych placach zabaw. Takie pojemniki to dobry pomysł także dla dorosłych. Kupując przekąski, takie jak batony musli, granola, orzechy, owoce w puszkach, suszone owoce, mleko i jogurt, lepiej unikać pojedynczo zapakowanych rzeczy w małych ilościach, lepiej tworzyć własne, lub kupować luzem i dzielić samemu na mniejsze części do pojemników wielokrotnego użytku. Plastikowe najlepiej oddać do recyklingu. W Australii dwa duże hipermarkety mają kosze na zakupy z plastiku po recyklingu.
- Kubek wielokrotnego użytku.
Jednorazowe kubki do kawy to katastrofa ekologiczna. Seria filmów „Wojna z odpadami” stacji ABC ujawniła, że około 50.000 kubeczków jest wyrzucanych co 30 minut, a taka ilość wystarczy do napełnienia jednego tramwaju z Melbourne. Sytuacja może być podobna także w innych częściach świata. W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, większość jednorazowych kubków nie nadaje się do recyklingu, ponieważ są wyłożone tworzywem sztucznym, aby zapobiec wyciekaniu. Dlatego lepiej zafundować sobie uczciwą kawę od baristy i wypić ją z własnego spersonalizowanego kubka wielokrotnego użytku.
Praktyczne rady dla każdego:
- Korzystaj z transportu miejskiego, albo z własnych nóg, kiedy to tylko możliwe.
- Pij wodę w butelce wielokrotnego użytku, aby chronić środowisko i zmniejszyć dostarczanie pustych kalorii ze słodkich napojów do organizmu.
- Ciesz się dietą roślinną, z ograniczoną ilością pokarmów zwierzęcych.
- Zmniejsz ilość odpadów i jedzenie produktów z pojedynczo pakowanych produktów. Pamiętaj o recyklingu.
- Unikaj jednorazowych kubków, korzystaj z kubków wielokrotnego użytku.
Autor: Nicole Senior
Nicole Senior jest akredytowaną dietetyczką, autorką, konsultantką, kucharką, entuzjastką jedzenia i matką, która stara się nadać sens naukom o żywieniu i zachwyca się przygotowywaniem zdrowej żywności, która jest pyszna.
Prawa autorskie: ©️ GI News, University of Sydney, School of Life and Environmental Sciences and the Charles Perkins Centre
Źródło: https://glycemicindex.com/ginews/