Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Przedstawiam Ci dzisiaj kolejną aktualizację programu dla dietetyków Aliant. Czy wiesz, że to już 6 i zarazem ostatnia aktualizacja programu Aliant w tym roku? Oczywiście już myślimy o kolejnej, ale najpierw pokażę Ci, co ciekawego przygotowaliśmy tym razem.

Aktualizacja programu dla dietetyków Aliant

Aktualizacja programu Aliant – w skrócie.

Wydruki diety:

  • Zapamiętanie układu łamania stron.
  • Zapamiętanie innej strony tytułowej do podstawowego szablonu wydruku, np. szablon 4 ze stroną tytułową z szablonu 7.
  • Zapamiętanie innego szblonu zaleceń, do podstawowego szablonu graficznego, np. szablon 1 z zaleceniami z szablonu 8.

Dzięki tym zmianom nie trzeba za każdym razem wprowadzać tych samych ustawień od nowa. Program zapamięta wprowadzone ustawienia.

  • Z kolei dla sz. 5, 6 i 7 wyrównaliśmy wprowadzany w notatce komentarz do lewej strony, o ile jest sama potrawa / potrawy i nie ma produktów dodanych luzem, co skróci wydruk i poprawi jego estetykę.

Inne:

  • Dodaliśmy kolejny analizator ACCUNIQ BC720, dzięki któremu dodasz pacjenta i jego wyniki analizy składu ciała bezpośrednio z analizatora (z pliku .csv).
  • Ponadto odkryjesz nowe produkty, które wzbogacą twoją bazę danych.
  • Dodaliśmy odmianę ‘kanapka’.
  • A także niespodzianka na końcu artykułu.

1. Zapamiętanie układu łamania stron na wydrukach diety.

 Program zapamięta łamanie stron dla konkretnej diety i konkretnego szablonu. Dzięki czemu, każdą dietę ustawisz tak, aby była jak najlepiej rozplanowana na wydruku.

Zobacz, jak to zrobić.

Najpierw wejdź do jednego z szablonów wydruku.

Podgląd wydruku diety.

Następnie w zakładce ‘Podgląd’ na dole znajdź ikonkę:

Zapamiętanie układu łamania stron na wydrukach diety.

Teraz zaznacz wybrane ‘checkboxy’ i zamknij okno. Gotowe.

Zapamiętanie układu łamania stron na wydrukach diety.

Z kolei za każdym razem, jak otworzysz tę dietę, będziesz mieć takie same ustawienie łamania stron.

2. Zapamiętanie innej stronytytułowej do podstawowego szablonu graficznego.

W Aliancie możesz dopasować szablon strony tytułowej do swoich potrzeb. Możesz dowolnie mieszać wszystkie strony tytułowe z szablonów wydruku, np. szablon 4 ze stroną tytułową z szablonu 7.

Jak również możesz ustawić taką samą stronę tytułową dla każdego szablonu lub dla każdego szablonu inną stronę tytułową i program zapamięta te zmiany.

Aby to zrobić, trzeba wejść do wybranego szablony wydruku, przejść do zakładki ‘strona tytułowa’, następnie klikając strzałkami, wybrać odpowiednią stronę tytułową. Ta aktualizacja programu dla dietetyków Aliant pozwala na to, aby program zapamięta te ustawienia, aż do kolejnej zmiany.

Zapamiętanie innej strony tytułowej do podstawowego szablonu graficznego.

Ustawienie strony tytułowej z szablonu 4 dla szablonu nr 7.

Zapamiętanie innej strony tytułowej do podstawowego szablonu graficznego.

Ustawienie strony tytułowej z szablonu 8 dla szablonu nr 6.

3. Zapamiętanie innego szablonu zaleceń, do podstawowego szablonu graficznego.

Podobnie jak przy stronie tytułowej, tak też w konfiguracji zaleceń do diety można wybrać wygląd zaleceń z innego szablonu. Każdy szablon można ustawić tak samo albo w każdym szablonie mogą być inne ustawienia dla zaleceń i program to zapamięta, np. szablon 7 z zaleceniami z szablonu 1.

Aby to zrobić, trzeba wejść do wybranego szablony wydruku, przejść do zakładki ‘zalecenia’ i klikając strzałkami, wybrać odpowiedni szablon graficzny. Co więcej, program zapamięta te ustawienia, aż do kolejnej zmiany.


Z
apamiętanie innego szablonu zaleceń do podstawowego szablonu graficznego.

Ustawienie szablonu graficznego zaleceń z szablonu 1 dla szablonu nr 7.

4. Dla sz. 5, 6 i 7 wyrównaliśmy wprowadzany w notatce komentarz do lewej strony.

Dotyczy to sytuacji, w której na wydruku jest sama potrawa / potrawy i nie ma produktów dodanych luzem. Dzięki temu skróci się wydruk i poprawi jego estetyka. Zobacz na screenach niżej. Pierwszy z nich pokazuje sytuację, kiedy komentarz jest wyrównany do lewej strony. Z kolei drugi, dla porównania, pokazuje sytuację, kiedy mamy dodatkowe produkty luzem.

Wyrównanie notatki do lewej strony w sz. 5,6,7.

Produkty luzem przy potrawach – brak wyrównania do lewej strony.

5. Aktualizacja programu Aliant – nowy analizator ACCUNIQ BC720.

Ta aktualizacja programu dla dietetyków Aliant poszerza możliwości importu o kolejny analizator składu ciała. Program dietetyczny Aliant daje możliwość importu danych aż z 8 rodzajów analizatorów. Co więcej, w kartotece pacjentów, po wybraniu klawisza ‘+NOWY PACJENT Z ANALIZATORA’, otworzysz okno, w którym wybierzesz z jakiego analizatora importujesz dane. Dane mogą być importowane z pliku .CSV.

Nowy analizator ACCUNIQ BC720.

Po wybraniu typu analizatora pojawi się okno eksploratora Windows, na którym należy odszukać wcześniej zapisany z analizatora plik do importu (.csv), następnie otworzyć. Następnie otworzy się karta pacjenta z wypełnionymi danymi. W zakładce ‘badania’ znajdziesz zaimportowane wyniki z analizatora.

6. Nowe produkty, które wzbogacą twoją bazę danych.

Zobacz listę nowych produktów w programie dla dietetyków Aliant:

  • budyń w proszku bez cukru
  • budyń w proszku bez cukru, bezglutenowy
  • bulion kaczy
  • chipsy z ciecierzycy, hummus (Snack Day, Lidl)
  • chipsy z soczewicy, pomidor, bazylia (Snack Day, Lidl)
  • diabetki, czekoladki z czarną porzeczką (Alma Bonbons)
  • diabetki, czekoladki z orzechami laskowymi (Alma Bonbons)
  • diabetki, czekoladki z orzechami arachidowymi (Alma Bonbons)
  • kaszka z cynamonem, high protein (Pilos, Lidl)
  • kotlet de volaille (devolay) z marchewką i puree ziemniaczanym (Nasze Smaki, Biedronka)
  • kostka rosołowa, rybna
  • kostka rosołowa, grzybowa
  • kostka rosołowa, drobiowa
  • kostka rosołowa, wołowa
  • krem czekoladowo-orzechowy
  • krem czekoladowo-orzechowy Nutella (Ferrero)
  • lunch box z serem typu feta (Select & Go, Lidl)
  • majonez lekki (light)
  • majonez z olejem z awokado
  • makaron udon
  • makaron ramen
  • owsiane smoothie, mango, banan (Vemondo, Lidl)
  • owsiane smoothie, czarna jagoda, gruszka (Vemondo, Lidl)
  • owsiane smoothie, wiśnia, banan (Vemondo, Lidl)
  • pierożki gyoza z warzywami (chef select, Lidl)
  • pierożki gyoza z kurczakiem (chef select, Lidl)
  • plastry do pieczywa na bazie oleju kokosowego (Vemondo, Lidl)
  • przyprawa do kawy
  • przyprawa do dań z fasoli
  • syrop daktylowy
  • ziemniaczki już gotowe, z rozmarynem (Pri)
  • ziemniaczki już gotowe, z koperkiem (Pri)

Chcesz usunąć jakieś pozycje z tej listy? To proste!

Program do układania diet Aliant pozwala Ci to zrobić na zestawieniu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. Zatem usuniesz tu wybrane lub nawet wszystkie pozycje.

Zwróć uwagę na ustawienie suwaka ‘Tylko dzisiejszy dzień’.

programu dla dietetyków Aliant

Włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z bieżącego dnia.

programu dla dietetyków Aliant

Wyłączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z wcześniejszych dni.

Co ważne włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazuje listę nowych pozycji pobranych z bieżącego dnia. Tak więc jeśli jednego dnia pobierzesz aktualizację, a produkty będziesz usuwać kolejnego dnia, suwak powinien być wyłączony (na czarno).

To już koniec zmian w tej aktualizacji, ale mam dla Ciebie informację – niespodziankę. Z kolei już niedługo będzie dostępne ‘Konto online pacjenta’. Więcej informacji wkrótce.

Mam nadzieję, że korzystasz z naszych aktualizacji programu dla dietetyków Aliant. Przygotowujemy je z myślą o Tobie. Zobacz pozostałe artykuły na temat aktualizacji. Kliknij tutaj.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.