Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Dzisiaj krótkie podsumowanie tematu soków. Ludzie wyciskają soki z owoców już od setek lat. Wino to sfermentowany sok winogronowy – proces fermentacji jest sposobem na utrwalenie owoców – i wygląda na to, że produkcja wina znana jest już od około 8 tys. lat. Archeologowie odkryli, że ludzie mieszkający w Gadachrili Gora i w pobliskiej wiosce, 20 mil na południe od Tibilisi, w stanie Georgia, byli najwcześniej znanymi na świecie producentami wina – produkowali wino na dużą skalę już 6000 lat p.n.e.

Teraz pominiemy kilka tysiącleci. Lemoniada stała się popularna w 1500 roku, a sok pomarańczowy w 1700 roku i utrwalano je poprzez dodawanie cukru (sacharozy), który jak wiadomo, w odpowiedniej ilości hamuje rozwój bakterii. Proces pasteryzacji Louisa Pasteura (1864) poprzedził rozwój, w 1868 roku, świeżych (niefermentowanych) 100% soków owocowych. W 1930 roku wynaleziono pierwszą komercyjną maszynę do wyciskania soków i około tego czasu soki stały się przystępne cenowo. Soki przygotowywane w domu stały się popularne w USA w latach 70. XX w., dzięki korzystnym cenom sokowirówek domowych.

Obecnie ludzie na całym świecie mogą cieszyć się 100% sokami owocowymi i są one jednym z wielu codziennych wyborów żywieniowych, jak pokazuje komercyjna analiza niesłodzonych soków pomarańczowych.

Amerykańskie wytyczne żywieniowe traktują szklankę (240ml) 100% soku owocowego, jako odpowiednik jednej porcji owoców w ciągu dnia, ale jednocześnie zalecają, aby co najmniej połowa dziennej porcji owoców pochodziła ze świeżych owoców, które zawierają zwykle więcej błonnika i mniej kcal.

Co z cukrami prostymi? Węglowodany zawarte w owocach i sokach owocowych mają postać cukrów (głównie: fruktoza, glukoza i sacharoza). Niektórzy zwracają uwagę, że soki owocowe mogą dostarczać prawie tyle samo cukrów, co niektóre słodkie napoje, a badania naukowe dotyczące napojów pokazują, że ich spożywanie ma związek ze wzrostem masy ciała i ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. Czy soki owocowe 100% stanowią takie samo ryzyko? Na szczęście istnieje obecnie stosunkowo dużo dowodów naukowych, które mogą pomóc odpowiedzieć na to ważne pytanie.

Auerbach i wsp. badali związek spożywania 100% soku z indeksem masy ciała (BMI) w prospektywnych badaniach kohortowych u dzieci. Ogólny wniosek był taki, że chociaż spożywanie 100% soku owocowego, wiązało się z niewielkim przyrostem masy ciała u dzieci w wieku 1-6 lat, to nie miało to znaczenia klinicznego (Kontrolując całkowite spożycie energii, jedna porcja 180-240ml 100% soku owocowego dziennie wiąże się z 0,087 jednostkowym wzrostem BMI u dzieci w wieku 1-6 lat, ale nie u dzieci 7-18 lat). Podobnie, systematyczne przeglądy dowodów u dorosłych, nie wykazują szkodliwych skutków spożywania umiarkowanych ilości 100% soków owocowych.

Murphy i wsp. badali wpływ spożywania 100% soku owocowego na poziom glukozy i insuliny we krwi, w randomizowanych kontrolowanych badaniach obejmujących grupę osób, w tym osoby z nadwagą/otyłością i/lub chorujące na cukrzycę. Stwierdzili, że spożywanie 100% soku owocowego nie ma znaczącego wpływu na stężenie glukozy we krwi na czczo, na insulinę we krwi na czczo lub na poziom hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Ogólny wniosek był taki, że 100% soki owocowe mają neutralny wpływ na kontrolę glikemii i zauważono, że wyniki te były zgodne z innymi wynikami badań obserwacyjnych, sugerujących, że spożywanie 100% soku owocowego nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukry (np. glukoza, fruktoza i sacharoza) oraz inne łatwo fermentujące węglowodany (tzn. maltodekstryny i skrobie) dostarczają pokarmu dla bakterii jamy ustnej, które z kolei obniżają pH płytki nazębnej i śliny, a to z kolei sprzyja demineralizacji szkliwa zębów. Jest to główny powód, dla którego Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie konsumpcji cukrów prostych do mniej niż 10% energii z diety – jak wiadomo, 100% soki owocowe są źródłem cukrów prostych. Jednakże większość badań, które stanowią bazę dowodów dla wytycznych WHO, opiera się na dodanych cukrach – nie na sokach.

Co o 100% sokach owocowych możemy powiedzieć w świetle badań naukowych?

Niedawne badanie kliniczne przeprowadzone przez Issa i wsp. wykazało, że szereg pokarmów stałych oraz soków owocowych (np. z jabłek, pomarańczy, winogron i pomidorów) może przyczyniać się do demineralizacji szkliwa, ale nie było znaczących statystycznie różnic między żywnością stałą a sokami. Przegląd badań wykonany przez Touger-Decker’a i van Loveren’a wykazał, że prócz cukrów prostych, także wiele innych czynników wpływa na ryzyko próchnicy zębów, w tym: forma pokarmu lub płynu, czas ekspozycji, skład odżywczy, kolejność spożywania, przepływ śliny, obecność buforów oraz osobista higiena jamy ustnej. W szczególności zauważono, że polifenole, takie jak: garbniki w kakao, kawie, herbacie i wielu sokach owocowych mogą zmniejszać potencjał próchnicogenny pokarmów i napojów. Ponadto w serii eksperymentów przeprowadzonych wśród młodych dorosłych, które obejmowały owoce i soki (np. jabłka, sok jabłkowy, daktyle, banany, sok pomarańczowy, rodzynki), Edgar i wsp. stwierdzili, że podczas, gdy soki mają wyższy potencjał kwasowy niż całe owoce, to mają umiarkowanie zwiększone ryzyko w porównaniu ze słodzonymi cukrem napojami i wyrobami cukierniczymi, które stanowiły wysokie ryzyko. Podsumowując, 100% soki owocowe nie powodują takiego samego ryzyka rozwoju próchnicy, jak słodzone cukrem napoje i słodycze.

Tak więc ogólnie rzecz biorąc, dowody, które obecnie posiadamy, popierają Amerykańskie zalecenia żywieniowe, dotyczące 1 szklanki soku 100% dziennie w ramach zdrowej, zrównoważonej diety.
GI News, Alan Barcaly, PERSPECTIVES WITH DR ALAN BARCLAY, Juiced?
© ®™ The University of Sydney, Australia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.