Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Każdego dnia w naszym codziennym życiu zużywamy mnóstwo energii. Przenieśmy się na chwilę myślami do momentu, w którym ostatnio zabrakło w naszych domach energii elektrycznej. Co czuliśmy w sytuacji braku energii, kiedy bateria naszego telefonu była na poziomie 2%, nie mogliśmy oglądać telewizji, zrobić popcornu w mikrofalówce, a mrożonki w zamrażalniku zaczęły się topić? Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, że nawet niewielkie i przejściowe niedogodności, związane z przerwą w dostawie prądu, stanowią wierzchołek bardzo dużej energetycznej góry lodowej.

Białka to związki chemiczne składające się z łańcuchów aminokwasów, które z kolei składają się z pierwiastków: węgla, wodoru, tlenu i azotu. Istnieje 20 aminokwasów, które są ważne dla człowieka, a 9 z nich (histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan i walina) jest uważanych za niezbędne, ponieważ muszą być dostarczone z pożywieniem, podczas gdy pozostałe nie niezbędne aminokwasy są syntetyzowane w organizmie. Zadziwiające może być to, że wszystkie białka w naszym ciele są budowane przez 20 aminokwasów.

Białka są podstawowymi elementami strukturalnymi i funkcjonalnymi dla każdej komórki w naszym ciele. Ciało przeciętnego dorosłego o masie ciała 80 kg składa się z ok. 13g białek, z czego 43% znajduje się w mięśniach, 16% we krwi, a 15% w skórze. Białko w naszych komórkach ulega nieustannym przemianom, trwającym od kilku minut do miesięcy, poprzez proces syntezy i degradacji białek, co jest jednym z powodów, dla których powinniśmy codziennie dostarczać białko z pożywienia i napojów. Oprócz wytwarzania białek, aminokwasy są wykorzystywane do określonych celów w komórkach, takich jak: tworzenie przekaźników nerwowych i hormonów. Aminokwasy mogą być również wykorzystywane jako źródło energii – szczególnie, gdy ograniczone są inne źródła energii, tj. węglowodany i tłuszcze.

W wielkim uproszczeniu można powiedzieć, że priorytetem dla naszego ciała jest zaspokojenie jego wymagań energetycznych, a kiedy energia z innych źródeł jest ograniczona, rozkłada białko, aby zaspokoić jego potrzeby. Następuje to poprzez usuwanie azotu z cząsteczki aminokwasu, pozostawiając szkielety z węgla, tlenu i wodoru, które stają się paliwem, podobnie jak węglowodany, zapewnia to 17 kJ energii na 1 gram białka. Z drugiej strony, jeśli spożywamy odpowiednią ilość węglowodanów i tłuszczu, nasze ciało nie zużywa białka na wytworzenie energii. Kiedy aminokwasy są wykorzystywane by dawać energię, cząsteczki azotu są przekształcane w mocznik i wydalane z moczem.

Większość ludzi spożywa urozmaicone pokarmy, zawierające wiele różnych białek. Niektóre pokarmy zawierają wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów w ilościach odpowiednich dla człowieka i są one nazywane pełnowartościowymi źródłami białka. Powszechnie spożywane pokarmy będące pełnowartościowymi białkami są pochodzenia zwierzęcego, tj.: mięso drób, owoce morza, jaja i produkty mleczne, a ponadto uważa się, że za kompletne białko sojowe. Białka roślinne (warzywa, zboża, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona) rzadko są kompletne pod względem zawartości aminokwasów, ale gdy są spożywane w odpowiednim połączeniu, w tym samym posiłku (np. ryż i fasola, chleb i masło orzechowe) lub w innym czasie w tym samym dniu, powoduje to, że dostarczamy pełnowartościowe białka. Jest to jeden z powodów, dla których dieta wegetariańska (wykluczająca źródła zwierzęce białek) może spełniać nasze zapotrzebowanie żywieniowe, o ile jest dobrze zaplanowana.

Niestety, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że zarówno niskie, jak i wysokie spożycie białka może być szkodliwe dla zdrowia. Zbyt niskie spożycie białka może zaburzyć funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczyniając się tym samym do większej podatności na infekcje, a także może spowodować zahamowanie wzrostu u dzieci i młodzieży czy spowolnić gojenie się ran i tempo zdrowienia np. po operacji. W drugą stronę, też może być szkodliwe, gdyż nerki nie mają nieograniczonej zdolności usuwania mocznika z krwi. Górny limit spożycia białka u ludzi szacuje się na 35% energii z białka, co dla typowej osoby spożywającej 2080 kcal dziennie stanowi 179 gramów. Nie trzeba dodawać, że taka ilość białka w diecie to rzadkość w normalnych okolicznościach, ale obserwowano to w populacjach gdzie brakuje żywności, a ludzie są zmuszeniu polegać w dużej mierze na jedzeniu dzikich zwierząt, takich jak: króliki. Objawy zbyt wysokiego spożycia białka a zbyt niskiego spożycia tłuszczów i węglowodanów to: biegunka, ból głowy, zmęczenie, niskie ciśnienie krwi i wolne tętno oraz niewyraźny dyskomfort i głód. Objawy te można zniwelować spożywając pokarmy bogate w tłuszcze lub węglowodany.

Szacowane przeciętne zapotrzebowanie na białko dla mężczyzn wynosi – 0,68g/kg mc/d, a dla kobiet – 0,6g/kg mc/d. Najnowsze badanie żywieniowe (część australijskiego badania dotyczącego zdrowia, AHS) przeprowadzone w Australii w 2011/12 roku wykazało, że mężczyźni spożywają średnio 104,6g białka dziennie lub 1,1g/kg mc/d. Przeciętny dorosły Australijczyk spożywa dwa razy tyle białka, co szacowane średnie zapotrzebowanie każdego dnia.

Być może nie jest to zaskakujące, że Australijczycy zwiększyli ilość spożywanego codziennie białka od ostatniego badania żywieniowego z 1995 roku – ponieważ diety niskowęglowodanowe stały się bardziej modne, ludzie zastąpili niektóre węglowodany białkiem. Głównym źródłem wysokiej jakości białka w australijskiej diecie są chude mięso, drób, owoce morza, jaja i produkty alternatywne (np. produkty na bazie soi i innych roślin strączkowych, orzechy, nasiona itp.) oraz mleko jogurty sery i produkty alternatywne dla serów.

W badaniu AHS stwierdzono, że tylko 17% (mniej niż 1 na 5 osób) dorosłych w Australii spożywała zalecaną liczbę posiłków mięsnych i alternatywnych, a mniej niż 14% (około 1 na 7) spożywało zalecaną liczbę porcji mleka, jogurtu, sera i alternatywnych. Rośliny strączkowe były również dobrym źródłem białka, ale ponownie mniej niż 10% Australijczyków spożywało zalecaną liczbę porcji. Ogólnie wyniki te sugerują, że dodatkowe porcje białka spożywanego przez Australijczyków pochodziło z ogólnodostępnej żywności. Może to być wysoko przetworzone białko, pozbawione innych składników odżywczych – „śmieciowe” białko.

Powinno się wystrzegać wysoko przetworzonej żywności w tym białka. Zamiast tego trzeba jeść więcej żywności lepszej jakości (chude mięso, drób, owoce można, nabiał, a także produkty alternatywne).

Więcej:

  • This edited extract is based on text from Dr Alan Barclay’s book Reversing Diabetes
  • Australian Health Survey – Protein

Źródło: GI News, Alan Barclay, Protein power.
© ®™ The University of Sydney, Australia

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.