Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

O refluksie słyszał prawie każdy. Część osób doświadcza go sporadycznie tylko w fizjologiczny sposób, który nie pogarsza jakości życia. Jednak w przypadku osób chorych na chorobę refluksową, poziom zadowolenia z życia maleje wraz z narastającymi objawami i pojawiającymi się powikłaniami. Jak dietetyk ma poradzić sobie z tą chorobą w gabinecie? Co usunąć  a co wprowadzić do diety, żeby poprawić stan zdrowia pacjenta? Jaka dieta jest najlepsza?

Zanim o diecie najpierw o przyczynach refluksu

Próbując dostosować dietę do potrzeb osoby chorej, na początku warto zwrócić uwagę na przyczyny, które prowadzą do wytwarzania nadmiaru kwasu solnego w żołądku. To on w dużej mierze jest odpowiedzialny za pojawienie się dokuczliwych objawów choroby refluksowej przełyku (GERD) np. zgagi. Jednym z powodów tej nadmiernej produkcji jest nieodpowiednia dieta.

Warto dodać, że kwas solny w żołądku w odpowiedniej ilości jest potrzebny do prawidłowego trawienia (wpływa na strukturę białek, ułatwiając ich rozkład przez enzymy trawienne). Ponadto niskie pH, które zawdzięczamy kwasowi solnemu, pomaga zniszczyć większość chorobotwórczych mikroorganizmów dostających się łącznie ze spożywanym pokarmem do przewodu pokarmowego.

Wiele osób nie zdając sobie sprawy z konsekwencji, jakie niesie ze sobą nieprzemyślane przyjmowanie leków zmniejszających ilość HCl, stosuje w nadmiarze leki dostępne bez recepty, nie konsultując tego z lekarzem. Powyższe może w konsekwencji zaburzać proces trawienia pokarmów oraz zmniejszać zdolności obronne organizmu.

Osoby niezmieniające swoich nawyków żywieniowych, stosujące jedynie farmakoterapię, często nie zastanawiają się co mogło wywołać u nich uciążliwe dolegliwości. Widząc efekty pozytywnego działania leków, szybko się do nich „przyzwyczajają”. Wyciszenie objawów tym samym nie motywuje do poszukiwania źródła problemu.

Warto dodać, że poświęcając więcej uwagi obserwacji organizmu po spożyciu określonych typów pokarmu, Pacjent jest w stanie zidentyfikować przyczynę i nauczyć się, jak dobierać produkty, aby nie nasilać/wywoływać u siebie niepożądanych symptomów GERD.

Żywienie w chorobie refluksowej przełyku – szczegółowe omówienie diety

Żywienie w chorobie refluksowej przełyku to element wchodzący w skład niefarmakologicznego postępowania, mającego na calu poprawę jakości życia chorego. Do zmiany nawyków żywieniowych zaliczymy:

  • unikanie produktów, które mogą negatywnie wpływać na przebieg schorzenia,
  • systematyczne spożywanie posiłków – częściej, a mniejsze objętościowo,
  • wprowadzenie do jadłospisu produktów zalecanych, minimalizujących objawy,
  • odpowiedni sposób spożywania pokarmów – jedzenie bez pośpiechu wraz z dokładnym rozdrabnianiem w jamie ustnej,
  • wystrzeganie się leżenia tuż po spożytym posiłku,
  • przyjmowanie ostatniego posiłku nie później niż około 2-3 godziny przed planowanym pójściem spać,
  • eliminacje podjadania przed snem.

Dietą zalecaną w tej jednostce chorobowej jest dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.

Jak sama nazwa wskazuje opiera się ona na diecie łatwo strawnej, jednakże dodatkowo redukuje się w niej produkty, mogące wzmagać wydzielniczość żołądka (Tab. 1).

Jej założenia w odniesieniu do makroskładników, to: białko 16%, tłuszcze ok. 31,5% i węglowodany ok. 52,5% energetyczniści diety. Białko, zwłaszcza to pełnowartościowe, które znajdziemy w mleku, napojach mlecznych, mięsie, rybach czy jajach odgrywa ważną rolę w chorobie. Proteiny mają zdolność wiązania nadwyżki kwasu solnego. Jednakże nie zaleca się przekraczać dziennego spożycia mleka, czyli nie więcej niż 0,7 maksymalnie do 1 litra. Powyższe ograniczenie, wiąże się z jego dwojakim sposobem oddziaływania. Pierwotnie osłania i łagodzi śluzówkę żołądka, co jest działaniem korzystnym. Jednak w następnej kolejności, kiedy ulegnie absorpcji zawarty w nim wapń, indukuje produkcję gastryny, wpływając stymulująco na wydzielanie żołądkowe. Kolejnym elementem są tłuszcze, wpływające hamująco na produkcję HCl oraz spowalniające perystaltykę żołądka. W jadłospisie stosujemy tłuszcze łatwo strawne (śmietanka, masło) oraz tłuszcze roślinne. Redukujemy również błonnik pokarmowy, który możemy znaleźć w pieczywie pełnoziarnistym, grubych kaszach, owocach oraz warzywach, dlatego że przyczynia się on do drażnienia mechanicznego śluzówki żołądka oraz powstawania wzdęć.

W planie żywieniowym eliminujemy potrawy ciężko strawne, pikantne oraz powodujące wzdęcia, ale i takie, które wymagają długiego przeżuwania.

Żucie potęguje wydzielanie soków trawiennych, dlatego wskazane są posiłki o płynnej, papkowatej strukturze. Pożądaną techniką obróbki termicznej jest gotowanie na parze/w wodzie, ale również dozwolone jest duszenie bez obsmażania. Tłuszcze należy dodawać najlepiej do gotowych już dań.  Zalecane są zupy przecierane, ewentualnie dozwolone jest podprawianie zup czy sosów za pomocą zawiesiny z mąki i mleka/śmietanki. Owoce i warzywa najlepiej spożywać w formie rozdrobnionej, a najkorzystniej gotowanej.

Tabela I Produkty zalecane, zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane w diecie łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (opracowanie własne na podstawie [1])
Produkty i potrawyZalecaneZalecane w ilości  umiarkowanej Przeciwwskazane
Napojejogurt, mleko słodkie i zsiadłe nieprzekwaszone, słaba herbata i kawa zbożowa z mlekiem, napoje mleczno-owocowe/warzywne, soki, wody niegazowanesłaba herbata, herbata owocowa, soki owocowo-warzywnemocna herbata, kakao, kawa naturalna, alkohol, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka
Pieczywopszenne, jasne, czerstwe, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe, biszkoptypieczywo cukierniczepieczywo świeże, razowe, żytnie, pszenne razowe, pieczywo chrupkie
Dodatki do pieczywamasło, pasta z drobiu/cielęciny, twarożek, jajecznica na parze, jaja na miękkomiód, marmolada, margaryna, chude wędliny: polędwica, drobiowe, szynka, pasztet domowy, parówki cielęcetłuste wędliny, salceson,

smalec, konserwy, kiszka, pasztetowa,  jaja na twardo,  pikantne sery dojrzewające

Zupy i sosy gorącemleczne, rosół jarski, krupniki z dozwolonych kasz, owocowe rozcieńczone, warzywne z dozwolonych warzyw, ziemniaczana, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki/ mleka, zaciągane żółtkiem, sosy łagodne: potrawkowy, ze słodką śmietanką-koperkowy, pietruszkowy, pomidorowy, owocowechudy rosół z cielęciny, owocowe nie  rozcieńczone, na esencjonalnych wywarach jarzynowychtłuste na wywarach: kostnych, mięsnych, grzybowych, zasmażane, pikantne, z kwaśną śmietaną, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, porowa, cebulowa, rosoły, sosy ostre, zasmażane: cebulowy, grzybowy, chrzanowy, musztardowy
Dodatki do zupziemniaki pure, kluski, kluski biszkoptowe/francuskie, lane ciasto, makaron nitki, ryż, kasza jęczmienna, kasza manna, grzanki, bułkagroszek ptysiowy, ziemniaki w całościnasiona roślin strączkowych, grube kasze, kluski kładzione, makarony zarabiane na stolnicy
Mięso, podroby, drób, rybychude: cielęcina, indyk, królik, kurczak, chude ryby: dorsz, szczupak, sola, flądra, płastuga, morszczuk, okoń, mintaj, sandacz, lin, pstrąg, potrawy gotowane: budynie, pulpety, potrawkipłuca, ozorki, serca, konina, wołowina, kura, ryby: młody karp, sardynka, makrela, leszcz, potrawy pieczone z masy mielonej w pergaminie lub folii, duszone bez obsmażaniatłuste gatunki: baranina, wieprzowina, kaczki, gęsi, dziczyzna, tłuste ryby: węgorz, tołpyga, łosoś, pikling, troć, sum, nototenia, halibut, szproty, potrawy wędzone, pieczone, smażone, marynowane
Potrawy półmięsne
i bezmięsne
leniwe pierogi, kluski biszkoptowe/francuskie, budynie z drobnych kasz, warzyw, risotto, makaron nitki z mięsemkluski z sera oraz ziemniaków, zapiekanki z kasz, mięsa i warzywpotrawy smażone na tłuszczu np.: krokiety, bliny, placki ziemniaczane,  kotlety, bigos, fasolka po bretońsku
Tłuszczeoleje: rzepakowy, sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, oliwa z oliwek, śmietanka i masło dodawane na surowoniezbyt kwaśna śmietana, margaryny miękkiekwaśna śmietana,  łój, smalec, boczek, słonina, margaryny twarde
Warzywamłode, soczyste, gotowane: kabaczki, marchew, buraki, szparagi, skorzonera, dynia, szpinak, w formie pure, oprószone mąką z „wody”, z masłempomidory bez skóry, kalafior, seler, brokuły, groszek zielony, fasolka szparagowa, sałata zielona, w okresie remisji choroby drobno starte surówki, np. z marchewkiwarzywa marynowane, zasmażane, solone, suche nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne, pory, cebula, czosnek, ogórki, rzepa, brukiew, kalarepa, rzodkiewka, rabarbar, szczaw, grzyby, sałatki z majonezem i musztardą
Ziemniakiw postaci pure, gotowane pieczonesmażone z tłuszczem np.: frytki
Owocesoczyste, dojrzałe, nie kwaśne, pozbawione skórki i pestek, w okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych, brzoskwinie, owoce jagodowe, morele, winogrona, banany, cytrusowe, jabłka gotowane, pieczone, w postaci rozcieńczonych soków, najlepiej mlekiemw okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych obok, owoce rozdrobnioneowoce suszone i marynowane, czereśnie, orzechy, gruszki, śliwki, agrest, kawon, wiśnie
Deseryz dozwolonych owoców: kompoty, kisiele, budynie i kisiele mleczne, przetarte, galaretki, desery mało słodzone mus z pieczonego jabłkakremydesery z używkami, z dużą ilością cukru, torty, orzechami, kakao, chałwa, ciasta z proszkiem  spulchniającym, batony
Przyprawycynamon , cukier, zielona pietruszka, wanilia, koper,
sok z cytryny,
melisa, sólliść laurowy,  pieprz, ziele angielskie, papryka ostra, musztarda, chrzan, kostki bulionowe, maggi, ocet

Tabela produktów zalecanych i przeciwwskazanych jest długa, nie wszystko zawsze będziemy pamiętać, zwłaszcza to, czego w diecie pacjenta nie powinniśmy umieszczać. Z tego powodu możemy skorzystać z funkcjonalności, którą znajdziemy w programie dla dietetyków Aliant. W karcie pacjenta istnieje możliwość oznaczenia chorób pacjentów, łącznie 40 jednostek chorobowych. Po wybraniu choroby, w programie Aliant oznaczą się produkty i potrawy zawierające produkty, które nie są wskazane w danej jednostce chorobowej, np. w refluksie żołądkowo-jelitowym.

Zdjęcie nr 1. Możliwość oznaczenia refluksu żołądkowo – przełykowego w karcie Pacjenta w programie dla dietetyków Aliant Kalkulator Dietetyczny.

Jest to duże ułatwienie podczas układania diety w programie do układania diet. Z jednej strony mamy gotowe ułatwienia w programie dla dietetyków Aliant, a z drugiej warto też orientować się jakie produkty i dlaczego nie są wskazane, a jakie warto szczególnie do diety włączyć, co przedstawię w drugiej części artykułu, który ukaże się już niebawem.

Źródła:

  1. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014.
  2. Fox M, Barr C, Nolan S, Lomer M, Anggiansah A, Wong T. The Effects of Dietary Fat and Calorie Density on Esophageal Acid Exposure and Reflux Symptoms. Clinical Gastroenterology anf Hepatology 2007; 5, 4: 439–444.
  3. Wu KL, Kuo CM, Yao CC, Tai WC, Chuah SK, Lim CS, Chiu YC. The effect of dietary carbohydrate on gastroesophageal reflux disease. Journal of the Formosan Medical Association 2017; 20: 1-6.
  4. Riegler M, Kristo I, Asari R, Rieder E, Schoppmann SF. Dietary sugar and Barrett’s esophagus. Eur Surg. 2017; 49, 6: 279-281.
  5. Keshteli AH, Shaabani P, Tabibian SR, Saneei P, Esmaillzadeh A, Adibi P. The relationship between fruit and vegetable intake with gastroesophageal reflux disease in Iranian adults. J Res Med Sci 2017; 22: 125.
mm

Autor: Klaudia Ułamek

Dietetyk kliniczny ze specjalnością psychodietetyki oraz certyfikowany dietetyk „Przyjazny Insulinoopornym”. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka konta: dietetyk.ulamek na Facebooku oraz Instagramie. Prowadzi konsultacje dietetyczne. Kontakt: dietetyk.u@gmail.com. Zainteresowania to dietoterapia w chorobach układu pokarmowego, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba refluksowa przełyku.