Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Zmiana diety jest pożądanym działaniem u chorujących na GERD, jednakże mając świadomość, że nie każdemu szkodzi to samo, nie jest konieczne stosowanie bardzo restrykcyjnych kuracji już do końca życia. Warto zidentyfikować te produkty, które są niewłaściwe dla określonego organizmu.

Produkty szczególnie ważne z punktu widzenia ich eliminacji z diety

Produkty przyczyniające się do wywołania dokuczliwych objawów, różnią się u poszczególnych osób, ale są też takie, które można wyróżnić ze względu na wpływ na wielu chorych. Są to: tłuste i smażone potrawy, cytrusy, pomidory, surowy czosnek, surowa cebula, kawa, kofeina, czekolada, ostre przyprawy, mięta, alkohol oraz napoje gazowane.

W literaturze coraz częściej można doszukać się stwierdzeń, że gęstość kaloryczna diety determinuje ciężkość refluksu oraz o zawartość w niej tłuszczu i jego wpływie na objawy choroby [2]. Potrawy smażone i tłuste np. typu fast food, steki czy sery żółte, potrzebują dość dużo czasu w żołądku, aby mogły zostać odpowiednio rozłożone, ponieważ są ciężko strawne i bogate w tłuszcze. Wraz z wydłużonym czasem trawienia wydzielane są większe ilości soków trawiennych. Może to doprowadzać do rozluźniania dolnego zwieracza przełyku (LES).

Warzywa i owoce są bardzo potrzebne w zdrowej diecie, ale nie wszystkie są wskazane w GERD. Te które mogą indukować/nasilać symptomy choroby to owoce cytrusowe (grejpfrut, limonka, pomarańcza, cytryna) oraz pomidory i ich przetwory. Uważane są one za refluksogenne, zwłaszcza przy spożywaniu ich na pusty żołądek. Surowy czosnek i cebula także mogą być źle tolerowane u osób z refluksem. Warto zwrócić uwagę, również na warzywa wzmagające wzdęcia np. kapusta, brokuł, brukselka czy kalafior.

Kawa i czekolada

Wpływ picia kawy na chorobę nie jest jednoznaczny. Jednakże uważa się, że może doprowadzać do relaksacji LES i zaostrzenia objawów choroby. Kofeina w niej zawarta oraz w innych produktach może wywołać zgagę oraz stymulować wydzielanie HCl. Wszystko zależy jednak od ilości i jakości kawy.

Czekolada to kolejny produkt, który warto sprawdzić. Zawiera ona spore ilości tłuszczu i kakao, ponadto związki takie jak metyloksantyna, teobromina i kofeina. Takie połączenie nie jest wskazane. Metyloksantyna rozluźnia LES/mięśnie pomiędzy żołądkiem a przełykiem, co może umożliwić regurgitacje.

Przyprawy i zioła

Przyprawy też mają znaczenie, mogą indukować zgagę czy podrażniać błonę śluzową przełyku. Zaliczymy do nich między innymi chili, ostre sosy, curry czy ostrą paprykę. Ostro przyprawione dania mogą zawierać kapsaicyne, która głównie u osób z zapaleniem błony śluzowej przełyku, może wywołać dyskomfort, poprzez to że związek ten w przełyku aktywuje mechanoreceptory.

Szeroko rozpowszechniona mięta, również powinna zwrócić naszą uwagę. Możemy ją znaleźć w herbacie, jako składnik cukierków, gum do żucia czy past do zębów. Roślina ta sprawia, że LES ulega rozluźnieniu.

Napoje

Napoje gazowane o różnym smakach i dodatkach nie są zalecana przez zawarty
w nich dwutlenek węgla, który w żołądku powoduje rozpieranie i nacisk na LES, doprowadza do odbijania i kończy się refluksem.

Piwo, wino i różnego rodzaju inne napoje alkoholowe mogą nasilać dolegliwości. Poprzez zaburzanie perystaltyki przewodu pokarmowego oraz obniżanie napięcia dolnego zwieracza przełyku. Poziom oddziaływania na układ pokarmowy jest zależny od procentowego składu napoju. Ogólnie wiadomo, że alkohol działa szkodliwie na śluzówkę żołądka, a pacjenci z rozwiniętą chorobą jego skutek mogą odczuć szybciej.

Istnieje również zależność pomiędzy ilością soli kuchennej w diecie, a objawami refluksu. Czym więcej soli tym częstszy refluks.

Dieta z dużą zawartością węglowodanów, może przysporzyć kłopotów osobą chorującym na GERD.

W niektórych badaniach wykazano związek między objawami, wydłużonym czasem trwania refluksu czy częstszym jego pojawianiem, a ilością węglowodanów w jadłospisie. Czym dieta bardziej obfituje w ten składnik tym zwiększa się ta zależność. Należy więc znacznie obniżyć ilość spożywanej żywności i napojów zawierających cukier i jego pochodne [3, 4].

Ograniczając ilość węglowodanów w codziennej diecie, zwłaszcza u osób otyłych z objawami GERD, możemy osiągnąć poprawę jakości życia.

Produkty, które warto włączyć do diety pacjenta

Warto zwrócić uwagę na produkty, które mogą przeciwdziałać chorobie. Należy zaznaczyć, że nie ma 100% pewności, że Będą one miały korzystne działanie dla wszystkich. Dlatego należy je wprowadzać pojedynczo i kontrolować organizm. Zalecanymi produktami są między innymi: pistacje, migdały, banany, ananas, papaja, natka pietruszki, owoce morza, koper włoski, owsianka, jogurt oraz imbir.

Orzechy pistacjowe

Stanowią źródło wielu wartości odżywczych, błonnika, witaminy B1 oraz B6, miedzi i magnezu. Wspomagają trawienie, wspierają pożądaną ilość dobrych bakterii w układzie pokarmowym, ogólnie pozytywnie na niego oddziaływają, a dodatkowo zmniejszają refluks.

Migdały

Zjedzone w ilości ok. 3-4 sztuk przed planowanym spożyciem pokarmu, mogą przeciwdziałać zgadze. Należy je dokładnie pogryźć, aby doprowadzić do uwolnienia z nich oleju. Dzięki działaniu zobojętniającemu wspomagają utrzymanie prawidłowego pH oraz redukują ilość kwasów. Jednak ze względu na dużą zawartość tłuszczu i kalorii powinno się uważać z ich ilością, gdyż nadmiar może działać negatywnie.

Owoce korzystnie wpływające na przebieg choroby, to między innymi banany.

Przynoszą one ulgę w zgadze, dzięki działaniu alkalizującemu. Jednakże ma znaczenie ich dojrzałość, niedojrzały zielony banan posiada dużo więcej kwasu i nie przyniesie poprawy.

Ponadto osoby leczone lekami zobojętniającymi kwasy w żołądku, mają utrudnione trawienie białek.

Białka są naturalnie trawione przy udziale pepsyny, najefektywniej działającej w pH mocno kwaśnym. Papaja i ananas służą wtedy pomocą, proteaza w nich zawarta rozkłada proteiny. Bromelaina w ananasie niweluje stany zapalne i usprawnia trawienie. W owocach papai znajduje się papaina wspomagającą rozkład białek.

W jadłospisie nie powinno zabraknąć naci pietruszki.

Zmniejsza podrażnienie błony śluzowej żołądka, ze względu na jej łagodzący charakter oraz ułatwia trawienie. Jednym ze związków odpowiedzialnych za jej korzystne działanie jest glutamina. Z warzyw zwraca się uwagę również na koper włoski, bogaty w składniki mineralne, witaminy, błonnik oraz antyoksydanty. Usprawnia on działanie żołądka oraz „wycisza” skurcze przewodu pokarmowego. Ponadto w nasionach kopru obecne są kemferol i kwercetyna (antyoksydacyjne flawonoidy). Badania dostarczają informacji na temat pozytywnego wpływu zwiększonego spożycia warzyw i owoców, a zmniejszeniem ryzyka GERD [5].

Z kolei owoce morza zawierają duże ilości kwasów omega-3 o działaniu przeciwzapalnym.

Ich ilość zależna jest od gatunku. Jednak warto spożywać je z rozwagą, gdyż często są one mocno przyprawione, zwłaszcza obfitują w sól, która nie jest zalecana, dlatego najlepiej przyrządzać je samodzielnie, aby mieć kontrolę nad dodatkami.

Błonnik pokarmowy

W pierwszej części artykułu wspomniano o nim w, jako niezalecanym w diecie łatwostrawnej. Warto wspomnieć, że nie jest tak w każdym przypadku. Jeżeli choremu nie współtowarzyszą zmiany zapalne i powikłania GERD to błonnik może nawet zadziałać korzystnie. Na śniadanie proponuje się przygotowywać owsiankę, która pomoże prawidłowo rozpocząć dzień bez refluksu. Wpływa łagodząco na śluzówkę żołądka, zawiera mało tłuszczu, a dużo błonnika, który u osób z łagodnymi postaciami choroby minimalizuje występowanie refluksu.

Probiotyki

Spożywając jogurty z dobrymi kulturami bakterii, zapewniana zostaje ich obecność, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego układu pokarmowego np. poprzez działanie przeciwzapalne czy ochronne na błony śluzowe. Spożywanie probiotyków odgrywa jeszcze większą rolę podczas stosowania farmakoterapii, kiedy to osłabieniu ulega flora jelitowa i dochodzi do zaburzenia trawienia oraz wchłaniania pokarmu.

Imbir

Jest od dawna stosowany jako środek pomocniczy w zaburzeniach przewodu pokarmowego działa przeciwzapalnie. Jednak nie należy stosować go w nadmiernych ilościach, aby nie wywołać reakcji odwrotnej.

Guma do żucia bez dodatku mięty może okazać się pomocna.

Żując gumę około 0,5 godziny po posiłku, wzmaga się wytwarzanie śliny w ustach, która zostaje połykana z większą częstotliwością, i pokrywa błonę śluzową przełyku oraz działa neutralizująco na kwas solny żołądka.

Coraz częściej w sklepach można znaleźć sok z aloesu o szerokim spektrum działania.

Z punktu widzenia GERD działa on przeciwzapalnie na śluzówkę żołądka i przełyku oraz hamuje wydzielanie kwasu żołądkowego. Proponowane jest wypijanie 20 minut przed jedzeniem około 60 ml soku.

Korzystnie może również wpływać miód, zwłaszcza miód manuka o udowodnionych właściwościach leczniczych.

Spożywanie jednej łyżeczki około dwadzieścia minut przed spożywanym pokarmem lub planowanym snem, zmniejsza uczucie pieczenia, tworzy ochronny film na powierzchni przełyku. Konsystencja miodu jest gęsta i częściowo blokuje też wsteczne zarzucanie kwasów. Jednak, aby uzyskać ten efekt nie należy popijać przyjętego miodu.

Spożywanie płynów

W łagodzeniu objawów refluksu przydatne jest picie wody, która „neutralizuje” kwaśną zawartość w żołądku. Zaleca się picie wody niegazowanej, ale również wody leczniczej ze względu na sporą zawartość w niej związków alkalizujących, zalicza się do niej wody Mieszko, Zuber i Wielka Pieniawa.

Płyny najkorzystniej spożywać między posiłkami, dlatego że wówczas zobojętniają one sok żołądkowy, produkowany przez „pusty żołądek”. Działa to wówczas ochronnie i minimalizuje częstość kwaśnego refluksu. Natomiast picie napoi w czasie spożywania pokarmu, nie jest zalecane, gdyż spowalnia wtedy trawienie przez rozrzedzanie soku żołądkowego. Wspomagająco w GERD można stosować napary z pokrzywy, rumianku czy melisy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.

Podsumowując, rosnąca świadomość skutków ubocznych leczenia farmakologicznego sprawiła, że terapie niefarmakologiczne zyskały większe znaczenie. Zmiana sposobu odżywiania w GERD stanowi istotny element wpływający na poprawę jakości życia chorego. Pojawiające się badania naukowe dotyczące wpływu produktów żywnościowych oraz składników odżywczych, wskazują na rosnące zainteresowanie powyższym tematem. Jednakże biorąc pod uwagę często sprzeczne wyniki badań, ciężko ustalić jeden schemat postępowania żywieniowego. Dlatego tak ważna jest obserwacja organizmu i umiejętne reagowanie na pojawiające się objawy, w celu wykluczenia produktów je wywołujących.

Źródła:
  1. Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL; 2014.
  2. Fox M, Barr C, Nolan S, Lomer M, Anggiansah A, Wong T. The Effects of Dietary Fat and Calorie Density on Esophageal Acid Exposure and Reflux Symptoms. Clinical Gastroenterology anf Hepatology 2007; 5, 4: 439–444.
  3. Wu KL, Kuo CM, Yao CC, Tai WC, Chuah SK, Lim CS, Chiu YC. The effect of dietary carbohydrate on gastroesophageal reflux disease. Journal of the Formosan Medical Association 2017; 20: 1-6.
  4. Riegler M, Kristo I, Asari R, Rieder E, Schoppmann SF. Dietary sugar and Barrett’s esophagus. Eur Surg. 2017; 49, 6: 279-281.
  5. Keshteli AH, Shaabani P, Tabibian SR, Saneei P, Esmaillzadeh A, Adibi P. The relationship between fruit and vegetable intake with gastroesophageal reflux disease in Iranian adults. J Res Med Sci 2017; 22: 125.
mm

Autor: Klaudia Ułamek

Dietetyk kliniczny ze specjalnością psychodietetyki oraz certyfikowany dietetyk „Przyjazny Insulinoopornym”. Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorka konta: dietetyk.ulamek na Facebooku oraz Instagramie. Prowadzi konsultacje dietetyczne. Kontakt: dietetyk.u@gmail.com. Zainteresowania to dietoterapia w chorobach układu pokarmowego, np. wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba refluksowa przełyku.