Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Ryż jest rośliną z rodziny traw, składającą się z ponad 20 gatunków, które występują głównie w Azji i Afryce. Jednym z najważniejszych gatunków jest ryż siewny, który jednocześnie należy do roślin uprawnych. Ryż jest rośliną jednoroczną, wiatropylną i ma 3 jadalne części: otręby, zarodek oraz bielmo. Większość osób myśli, że ryż to tylko białe ziarenko, a to nie prawda. Gdybyśmy ugotowali tę samą potrawę w kilku wersjach, z użyciem różnych rodzajów ryżu, to z pewnością nie smakowała by tak samo, bowiem każdy rodzaj ryżu ma inny smak, strukturę oraz właściwości.

Ryż możemy podzielić ze względu na:

długość i kształt

  • krótkoziarnisty
  • średnioziarnisty
  • długoziarnisty

teksturę

  • parboiled (preparowany termicznie)
  • kleisty

kolor

  • polerowany (tzw. biały)
  • brązowy
  • czarny
  • dziki
  • czerwony

aromat

  • basmati
  • jaśminowy

Myślę, że powyższy podział nie został wyczerpany, gdyż jak świat długi i szeroki, tak na każdym zakątku inne podejście do ryżu, oraz inne jego odmiany. Pewnie starość by mnie zastała, jeśli chciałabym to wszystko opisać.  Śmiem stwierdzić, że ryż jada się na całym świecie i jest bardziej popularny jak jajka, o których już kiedyś pisałam. Oczywiście jajka to trochę inna grupa produktów, ale wspólnym mianownikiem jest występowanie praktycznie na całej kuli ziemskiej.

Co można jeszcze powiedzieć o rodzajach ryżu?

  • ryż długoziarnisty charakteryzuje się tym, że po ugotowaniu jego ziarna nie będą miały tendencji do zlepiania się;
  • ryż średnioziarnisty ma krótsze i szersze jądro, a jego ziarenka mają większą skłonność do trzymania się razem;
  • ryż krótkoziarnisty łatwo się trzyma razem, dlatego jest używany do sushi;
  • ryż kleisty wykorzystywany jest do przygotowywania deserów oraz jest mielony na mąkę;
  • ryż parboiled zaoszczędzi czas spędzony w kuchni, gdyż szybciej się ugotuje;
  • ryż biały, to po prostu ryż pozbawiony brązowych otrębów;
  • ryż brązowy, czarny i czerwony gotują się dłużej niż biały, ale są bardziej cenne pod względem składników odżywczych;
  • ryż dziki zbierany jest ze specjalnego rodzaju traw – zizania i odznacza się wysoką zawartością białka;
  • ryż basmati daje nutę orzechowo – popcornową;
  • ryż jaśminowy, czasem nazywany tajskim pachnącym ryżem, jest pełen wspaniałego aromatu;

Nie wszyscy lubią ryż, gdyż nie każdy potrafi go ugotować. Poza tym, o zgrozo, jeśli ktoś dostał dietę ryżowo-drobiową od pseudo-dietetyka i ją zastosował bez opamiętania, to myślę, że nie tknie ryżu nawet po najlepszym artykule na jego temat. Ale tak, czy siak, ryżu nie trzeba się bać, bo dania z jego użyciem mogą być naprawdę nieziemskie.

Jak więc gotować ryż?

Zapewne każdy ma swoje sposoby, ale są też tacy, którzy nie gotują, bo się boją. Oczywiście łatwo powiedzieć proporcje 1:2 (ryż:woda), ale gotowanie ryżu, to coś więcej, niż tylko proporcje. Moim zdaniem, trzeba znaleźć swój sposób na gotowanie ryżu. Oczywiście jeśli kupimy najtańszy ryż z dolnej półki, to nawet jeśli stanęlibyśmy na głowie, to on nigdy nie będzie smaczny po ugotowaniu. Będzie nijaki, bo stanie się jedną wielką papką. Myślę, że wiele osób nie lubi jeść ryżu, bo nie próbowało różnych jego rodzajów. Ja zakochałam się w ryżu basmati, właśnie dlatego, że dobrze się go gotuje, ale przede wszystkim dlatego, że podczas gotowania cały dom napełnia się jego aromatem.

Trzeba przyznać, że nie ma uniwersalnej rady, na temat gotowania ryżu, bo zawsze będzie tak, że jednemu wyjdzie, a innemu nie. Ja zazwyczaj stosuję magiczną proporcję 1:2, chyba, że gotuję ryż o większych wymaganiach, np. brązowy, wtedy jest możliwe, że będzie trzeba użyć więcej wody.

Jak gotuję ryż?

Składniki podstawowe to ½ szklanki ryżu + 1 szklanka wody – 1:2 (ryżu nie trzeba namaczać, ani płukać)

Opcja 1. Do garnka wsypujemy ryż, wlewamy wodę i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Otrzymamy wtedy kleisty ryż. Ugotuje się, ale jak będzie smakował nie wiem, bo raczej tak nie gotuję.

Opcja 2. Wlewamy wodę do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy woda wrze wsypujemy ryż i mieszamy, żeby się nie przykleił, do dna garnka.

Opcja 3. Do garnka wlewamy oliwę lub olej. Na  rozgrzany tłuszcz wsypujemy część ziaren ryżu i prażymy, aż zaczną się brązowić. Kiedy to się już stanie, wsypujemy resztę ryżu z naszej porcji do gotowania, chwilę mieszamy, zalewamy wodą (zimną lub gorącą) i gotujemy.

Opcja 4. Dodatek przypraw, np. curry, kurkumy, cynamonu, kardamonu, szafranu i wielu innych zmień oblicze naszej potrawy. Ryż będzie miał wtedy ciekawy kolor i aromat, co zachęci  nie jedną osobę do jego zjedzenia. Ja najczęściej gotuję według opcji 2, ale pozostałe dwie też często stosuję.

Jak dalej postępować z tak przygotowanym ryżem?

  1. Można ugotować go na wodzie do miękkości i od razu jeść;
  2. Można nałożyć na pokrywkę folię aluminiową i dopiero przykryć garnek, będzie bardziej szczelny, a ryż się szybciej ugotuje oraz będzie bardziej sypki;
  3. Gdy ryż wchłonie wodę, to o ile mamy kuchenkę elektryczną, zostawiamy go na rozgrzanym palniku, wyłączając kuchenkę, jeśli mamy taką kuchenkę, która po wyłączeniu szybko stygnie, to warto owinąć garnek z ryżem w ścierkę a potem w koc, czy ręcznik i odstawić, dzięki temu ziarna dojdą w parze i będą pyszne. Dodatkowo ryż utrzyma dłużej wysoką temperaturę. Możemy tak zrobić zarówno z wersją z folią aluminiową jak i bez folii.

Uwaga! Nie powiem wam ile dokładnie czasu gotować ryż, bo nie wiem. Gotuję zawsze do momentu, aż uznam, że ryż jest odpowiedni do jedzenia. Jedynie stosuję się mniej więcej do wskazówek na opakowaniu, kiedy gotuję ryż w torebkach, ale to mi się raczej nigdy nie zdarza, bo zazwyczaj i tak wysypuję go z torebki i gotuję po swojemu. Oczywiście, jeśli chodzi o ryż kolorowy, to nie da się zastosować wszystkich wskazówek, gdyż na pewno gotuje się go dłużej, nigdy też nie próbowałam opcji z prażeniem kolorowego ryżu.

Z ryżu można przygotować wiele potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich, dlatego myślę, że powinien znajdować się każdym domu.

https://wholegrainscouncil.org/whole-grains-101/easy-ways-enjoy-whole-grains/grain-month-calendar/wild-rice-september-grain-month-0

https://www.webstaurantstore.com/ask.html

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.