Już od jakiegoś czasu zamierzałam się z napisaniem dłuższego artykułu o histaminie, jej wpływie na nasz organizm, o samej diecie niskohistaminowej oraz przedstawić wyniki własnego badania, które zostały omówione szczegółowo w mojej pracy dyplomowej. To dla mnie szczególnie ważne, gdyż duża część moich pacjentów zmaga się właśnie z chorobami autoimmunologicznymi, alergiami, nietolerancjami pokarmowymi, zespołem jelita nadwrażliwego i histamina może mieć tutaj ogromne znaczenie. Ale od początku.
Źródło: zdjęcie, Autor Pixabay License
Nietolerancja histaminy stanowi wciąż mało poznany typ nadwrażliwości pokarmowej, która może być odpowiedzialna za poważne objawy, często mylnie interpretowane jako alergia pokarmowa. Zgodnie z najnowszymi szacunkami nadwrażliwość na pokarmy typu niealergicznego jest częściej spotykana niż klasyczna postać alergii pokarmowej. Znaczna część pacjentów uważa, że reaguje na spożyty pokarm w sposób alergiczny, tymczasem diagnostyka laboratoryjna niczego nie potwierdza ani nie wykazuje.
Okazuje się, że nietolerancja histaminy może współistnieć z chorobami autoimmunologicznymi. Między innymi, wykazano wpływ układu histaminergicznego na syntezę hormonów tarczycy. Udowodniono również wpływ histaminy na jedną z postaci bielactwa występującego ze świądem. Schorzenia przebiegające ze zwiększonym wydzielaniem histaminy mogą mieć negatywny wpływ na tkankę kostną. Nadmierne wydzielanie histaminy w mastocytozie i w schorzeniach alergicznych może sprzyjać rozwojowi osteoporozy. Podejrzewa się, iż w tej grupie mogą być przypadki ciężkiej astmy, nieżytu nosa opornego na leki, przewlekłych pokrzywek, zespołów jelita nadwrażliwego. Także hiperprolaktynemia czynnościowa może być efektem ośrodkowego działania histaminy w obrębie podwzgórza.
Histamina – krótka charakterystyka.
Histamina to amina biogenna zaliczana do trwałych związków chemicznych. Może być obecna w produktach mrożonych, nie rozkłada się pod wpływem działania podwyższonej temperatury podczas procesów smażenia, czy pieczenia. Metabolity histaminy w 68% do 80 % są wydalane z moczem. Do uwolnienia tej aminy może dochodzić w wyniku reakcji na specyficzny alergen, ale także poprzez stymulację przez różne czynniki nieimmunologiczne, jak np. niedotlenienie, uraz, niska czy podwyższona mocno temperatura, alkohol. Nikotyna także wzmaga aktywność wydzielanej w żołądku histaminy, co też będzie miało negatywny skutek zdrowotny w przyszłości.
Enzym DAO.
Niewielką nadwyżkę histaminy, organizm potrafi sam unieszkodliwić, dzięki odpowiednim enzymom. Jednakże, u niektórych osób natężenie aktywności tych enzymów jest niskie, co może prowadzić do wystąpienie poważnych objawów chorobowych. Enzym diaminooksydaza (DAO), obecny w jelicie cienkim, odpowiada w głównej mierze za metabolizm histaminy. A więc mało DAO, więcej histaminy i prawdopodobnie więcej objawów chorobowych! Duży odsetek stosowanych leków, alkohol, choroby przewodu pokarmowego mogą powodować zahamowanie aktywności DAO, co wpływa na zaburzenie degradacji histaminy. Obniżony poziom DAO występuje także w takich schorzeniach jak: przewlekła niewydolność nerek, marskość wątroby, czy wirusowe zapalenia wątroby.
Do głównych grup objawów wynikających z nadmiaru i nietolerancji histaminy wymienia się:
- Objawy skórne (świąd, pokrzywka, zaczerwienienie skóry, zmiany trądzikowe, łuszczycę)
- Objawy ze strony układu oddechowego (wodnisty wyciek z nosa, kichanie, kaszel, świszczący oddech)
- Objawy ze strony układu pokarmowego (zwiększona sekrecja kwasu żołądkowego, skurcze brzucha, biegunka, wzdęcia)
- Objawy ze strony układu nerwowego (bóle głowy, zmęczenie, niepokój)
- Objawy ze strony układu krwionośnego (tachykardia, hipotensja, bóle w klatce piersiowej)
- Inne: pierwotne bóle miesiączkowe, łzawienie, obrzęk naczynioruchowy.
Część autorów różnych badań na świecie sugeruje możliwość wystąpienia zespołu przewlekłego zmęczenia, bezsenności, depresji, zaburzeń lękowych i napadów paniki.
Ciekawe jest to, iż w przypadku kobiet ciężarnych z niską tolerancją histaminy, ze względu na wysoką produkcję DAO przez łożysko obserwuje się znaczące zmniejszenie dolegliwości.
Zawartość histaminy w żywności.
Dużą zawartością tego związku charakteryzują się produkty długo dojrzewające i fermentujące, a więc: sery, głównie twarde, półtwarde, topione oraz pleśniowe, jogurty, śmietana, kwaśne mleko, produkty kiszone, ocet i jego przetwory (majonez, keczup), a także zbożowe zawierające drożdże, ryby (w tym marynowane i wędzone) i owoce morza. Alkohol, w tym wino czerwone, piwo, szampan, czerwone mięso i wysokoprzetworzone wędliny (salami), słodycze (czekolada, nugat, marcepan), a ponadto produkty długo i niewłaściwie przechowywane są również istotnym źródłem histaminy.
Niestety kuchnia włoska: pizza, sery, czerwone wino, salami, owoce morze: przynajmniej na jakiś czas odpada 🙂
Pobranie z żywnością dawki histaminy na poziomie 5-10 mg może już wywołać pseudoalergiczną reakcję u ludzi nadwrażliwych. Mimo to dawka 10 mg uważana jest za dopuszczalny limit.
Zawartość histaminy w wybranych produktach żywnościowych – wartości orientacyjne.
Produkt spożywczy | Histamina – zawartość w mg/kg |
Kapusta kiszona, ogórki | 20,7 – 58,3 |
Soki owocowe i warzywne | 4,6 – 13,7 |
Szpinak | 30,0 – 60,0 |
Bakłażan | 26,0 |
Koncentrat pomidorowy | 0,7 – 21,7 |
Ketchup | 22 |
Orzechy, migdały | 0,7 – 1,4 |
Drożdże | 0,2 – 0,7 |
Produkty sojowe i zbożowe | 0,1 – 1,3 |
Awokado | 0,1 – 2,4 |
Banany | 0,51 – 3,0 |
Kiwi | 0,2 – 18,0 |
Śledź w oleju | 182,1 |
Inne konserwy rybne (np. łosoś w oleju, tuńczyk w kawałkach w sosie własnym, filet z makreli w sosie pomidorowym | 3,6 – 39,3
|
Salami | 1,0 – 654,0 |
Szynka długodojrzewająca | 38,0 – 271,0 |
Ser gouda | 10,0 – 900,0 |
Camembert (pleśniowe) | 0 – 1000,0 |
Parmezan | 10,0 – 581,0 |
Cheddar | 0 – 2100,0 |
Dieta niskohistaminowa
Rozpoznanie nietolerancji histaminy wiąże się z koniecznością wdrożenia diety eliminacyjnej – a więc zwyczajne niespożywanie produktów zawierających duże ilości histaminy, przynajmniej przez jakiś okres. W trakcie leczenia zaleca się również unikanie sytuacji stresowych, nagłych zmian temperatury, które mogą być odpowiedzialne za wyrzut histaminy.
Warto zapoznać się z tabelą produktów spożywczych dobrze tolerowanych i produkty niewskazanych u osób z objawami pseudoalergii. Chociaż w przypadku takiej diety brany jest zawsze pod uwagę indywidualny próg tolerancji na histaminę, co wiązać się będzie z tym, iż nie każdy produkt będzie niewskazany, czy też całkowicie eliminowany.
Produkty spożywcze dobrze tolerowane | Produkty spożywcze niewskazane |
1. Mleko (oprócz Mleka UHT), twaróg, maślanka, śmietana, jogurt, mozzarella
2. Jajka 3. Ziemniaki, bataty, ryż, orkisz, quinoa, amarantus, płatki owsiane, proso, gryka 4. Owoce: jabłka, wiśnie, czarne jagody, porzeczki, brzoskwinie, mango, owoce granatu 5. Warzywa: marchew, brokuły, kalafior, cukinia, buraki, dynia, cebula, por, sałaty liściaste, rzodkiewka, szparagi 6. Mięsa świeże lub mrożone, z wyjątkiem wieprzowiny; dozwolona jest szynka gotowana, wołowina, cielęcina, mięso drobiowe 7. Świeże, białe ryby: dorsz, sandacz, sola, morszczuk, pstrąg, okoń 8. Migdały, kokos, mak 9. Desery: pudding ryżowy, kompoty, sorbety, jogurty, lody, domowe dżemy owocowe
|
1. Wszystkie produkty zawierające drożdże
2. Pomidory (głównie ketchup, przecier pomidorowy), szpinak, pieczarki, bakłażan 3. Kapusta kiszona, ogórki kiszone, sałatki marynowane zawierające ocet 4. Owoce: kiwi, gruszki, owoce cytrusowe, banany, truskawki, papaja, śliwki 5. Owoce suszone (np. figi, daktyle) 6. Sery: parmezan, camembert, emmentaler, pleśniowe, topione 7. Czekolada, kakao, nugat, karmel, gumy do żucia, miód 8. Orzechy włoskie i orzechy nerkowca 9. Ryby o ciemnym mięsie: makrela, śledzie, tuńczyk; owoce morza 10. Wędliny wędzone, peklowane, wątróbka 11. Czerwone wina, piwo, szampan, wina musujące 12. Ocet i jego przetwory (np. majonez) |
Wracając do badań.
W przeprowadzonym przeze mnie badaniu z udziałem 30 osób aż 70% stanowiły kobiety. Przyjmuje się, że około 80% osób z nietolerancją histaminy stanowią właśnie kobiety w wieku około 40 lat. Występowanie tej nietolerancji można tłumaczyć zaburzeniami hormonalnymi u kobiet. Okazuje się, iż estrogeny mogą stymulować komórki tuczne do produkcji większej ilości histaminy. Badanie polegało na 4-tygodniowej interwencji dietetycznej wśród ochotników eliminującej produkty zawierające głównie histaminę. Większość osób badanych (70%) miała zamiar kontynuować dietę, a 80% osób zadeklarowała, iż dieta wpłynęła pozytywnie na poprawę stanu zdrowia (zmniejszona ilość objawów, głównie typu: zatkany nos, wodnisty katar, pokrzywka, obrzęk powiek, świąd skóry, biegunki, bóle brzucha, migreny). Co ciekawe, większość osób zadeklarowała w ankiecie, iż łatwo przeżywa stres (77%), co może być dodatkowym czynnikiem wpływającym na uwalnianie histaminy. Większość też uczestników deklarowała, iż często w przeszłości poddawana była antybiotykoterapii, co może dodatkowo wpływać na zaburzenia bariery enzymatycznej i degradację histaminy. Mała liczba osób deklarowała wcześnie codzienne spożycie produktów bogatych w flawonoidy i witaminę C, które mogłyby również wpłynąć na zwiększenie tolerancji histaminy w organizmie.
Podsumowując całość, przekroczenie poziomu indywidualnej tolerancji histaminy prowadzi do rozwoju różnorakich objawów. Dieta ograniczająca histaminę może stanowić proste w użyciu oraz tanie narzędzie terapeutyczne przy objawach pseudoalergicznych. Warto więc wiedzieć więcej, umieć rozpoznawać związek przyczynowo-skutkowy w chorobie, aby radzić sobie lepiej w zapobieganiu wielu objawów i zwiększaniu tolerancji na produkty, które do tej pory w jakimś stopniu nam szkodziły.
Osoba wykazująca słabą tolerancję na histaminę powinna zapoznać się z podstawowymi zasadami przygotowywania posiłków oraz wybierania produktów spożywczych.
- Przy zaburzeniach metabolizmu histaminy zawsze należy podawać świeże posiłki. Im dłużej jakiś produkt jest przechowywany, tym więcej zawiera histaminy i innych amin biogennych.
- Wszystkie produkty należy wyjmować z lodówki na krótko przed gotowaniem lub spożyciem.
- Zwracać uwagę na świeżość mięsa. Świeże mięso praktycznie nie zawiera histaminy.
- Ryby należy wybierać świeże lub zamrożone krótko po złowieniu.
- Ilość histaminy zwiększa się w rybach również na skutek solenia i wędzenia, dlatego takich należy unikać, są to: śledzie marynowane, rolmopsy, śledzie matiasy, sardynki, sardele.
- Należy pić wodę i świeże soki owocowe (nie wybierać soków pasteryzowanych). Soki warto rozcieńczać wodą.
- Powinno unikać się konserw w puszkach.
- Unikać spożywania podgrzewanych resztek żywności. Nie należy odgrzewać produktów łatwo psujących się, takich jak ryba lub szpinak (rozwija się duża aktywność bakteryjna i zawartość histamina wyraźnie się zwiększa).
- Unikać należy dodatków spożywczych w produktach: barwniki, konserwanty, substancje wzmacniające smak, salicylany.
- Należy unikać produktów typu „light”, ponieważ te często zawierają dodatki chemiczne, które mogą wywoływać dodatkowe reakcje pseudolalergiczne.
- Kwercetyna oraz inne flawonoidy mają działanie zmniejszające wytwarzanie histaminy w związku warto częściej sięgać po produkty takie jak: aronia, wiśnie, jagody, czarne porzeczki, pestki granatu.
Bibliografia:
- Buczyłko K.: Nie tylko alergeny: nietolerancja histaminy (online). Alergia, 2016, 1: 35-38. Protokół dostępu [pobrano 17.09.2018 r.].
- Buczyłko K.,: Zespół niedoboru diaminooksydazy (online). Alergia, 2017, 2; 27-32. Protokół dostępu [pobrano 15.09.2018 r.].
- Cieślik I., Migdał W.: Aminy biogenne w żywności (online). Protokół dostępu [pobrano 14.09.2018 r.].
- Gawarska H., Sawilska-Rautenstrauch D., Ścieżyńska H., Minorczyk M., Postupolski J.: Występowanie wolnych amin biogennych: histaminy, tyraminy, putrescyny i kadaweryny w owocach i warzywach oraz ich produkty (online). Protokół dostępu [pobrano 14.09.2018 r.].
- Kacik J., Wawrzyniak A., Rakowska M., Kalicki B.: Objawy pseudoalergii a zaburzenia metabolizmu histaminy (online). Protokół dostępu [pobrano 15.09.2018 r.].
- Karpińska-Gasztoł E., Gutowska M., Zdunowski P., Zgliczyński W.: Zaczerwienie twarzy – problem interdyscyplinarny. Nietolerancja histaminy w przebiegu niedoboru diaminooksydazy (online).
- Maintz L., Novak N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr 2017; 85; 1185-1196.
- Michalska A., Ukleja-Sokołowska N., Bartuzi Z.: Stres psychiczny a alergia pokarmowa; Alergia Astma Immunologia 2016, 21 (4).
- Piwowarek K.Ł., Kruszewski J.: Nietolerancja histaminy. Med. Prakt., 2017; 4: 117-121.
- Poniewierka E.: Dietetyka oparta na dowodach. MedPharm Polska Wrocław 2016, 182.
- Santos S.: Biogenic amines: their importance in foods. Inter. J. Food Microbiol., 1996; 29: 213-231.
- Shalaby A.R.:Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research Int., 1996; 29(7): 675-690.
- Stadnik J.: Aminy biogenne w wyrobach mięsnych surowo dojrzewających (online). Protokół dostępu [pobrano 14.09.2018 r.].
- Szymańska J.A., Frydrych B., Bruchajzer E., Nikotyna. Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy 2007, nr 2(52), s. 121-154.
- Wiercigroch M., Folwarczna J.:Histamina w regulacji procesów przebudowy kości. Postepy Hig Med Dosw (online), 2013; 67: 887-895 Protokół dostępu [pobrano 7.11.2018 r.].
Autor: Anna Piekarczyk
Właścicielka Poradni Dietetycznej ‘Studio Życia’ oraz ‘Dietetyka Pediatryczna’. Stale poszerza swoją wiedzę poprzez szkolenia, kursy, kontakty z zagranicznymi serwisami medycznymi, fachową literaturę. Ukończyła studia na kierunku dietetyki klinicznej w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Prowadzi poradnictwo żywieniowe w różnych jednostkach chorobowych, w szczególności specjalizuje się w diecie ubogohistaminowej, przy wielu nietolerancjach pokarmowych, alergiach, chorobach tkanki łącznej (RZS, toczeń) oraz innych jednostkach chorobowych. Autorka licznych publikacji w tematyce dietoterapii.