Nowoczesne narzędzia odgrywają kluczową rolę w nauczaniu. Zmieniają sposób patrzenia na proces edukacji. Wpływają zarówno na funkcjonowanie uczniów, nauczycieli, jak i instytucji edukacyjnych. W tym artykule, na przykładzie szkoły średniej z Bolechowa, pokażę, jak program Alianta zmienił edukację na lepsze.
Zanim przejdę do głównej części tego artykułu, napiszę o tym, co skłoniło nas do stworzenia wersji edukacyjnej programu dla dietetyków Aliant.
Parę słów o wersji edukacyjnej
Rozwój technologii cyfrowych i narzędzi edukacyjnych otworzył nowe możliwości w dziedzinie nauczania i uczenia się. Jednak aby sprostać wyzwaniom współczesnej edukacji, konieczne jest ciągłe dostosowywanie i rozwijanie istniejących narzędzi. Właśnie z tego powodu postanowiliśmy przyjrzeć się, jak możemy wykorzystać potencjał programu Aliant – zaawansowanego narzędzia dla profesjonalnych dietetyków – w celu wspierania procesu nauczania i rozwijania umiejętności uczniów.
Kluczem było dostosowanie Alianta do tego, aby jak najlepiej pomagał w procesie nauczania, aby rozwijał myślenie, kreatywność i horyzonty wszystkich, którzy z niego korzystają na zajęciach lekcyjnych.
Z pewnością nam się to udało, gdyż z naszego narzędzia w wersji edukacyjnej korzysta wiele placówek, których pula sukcesywnie się poszerza. Nie są to tylko szkoły wyższe, ale również szkoły średnie, które umożliwiają zdobycie konkretnego zawodu.
Wersja edukacyjna dostępna jest w 3 wersjach językowych:
- polska
- angielska
- niemiecka
Co nas wyróżnia?
- Aplikacja desktopowa – czyli taka, którą instaluje się na dysku.
- Dostęp offline – dzięki lokalnej autoryzacji w postaci klucza licencyjnego nie jest potrzebny stały dostęp do internetu. Z programu można korzystać offline. Dzięki temu praca jest szybka i bez przestojów, a dane bezpieczne, gdyż nie są przechowywane w internecie.
- Spersonalizowane rozwiązania i różnorodność funkcji, dzięki którym można dopasować sposób nauczania do indywidualnych wymagań uczniów.
- Moduł żywienia zbiorowego.
Szkoła w Bolechowie – skoncentrowana na potrzebach uczniów
Zespół Szkół w Bolechowie mieści się w województwie wielkopolskim. To tutaj, w technikum, p. Elżbieta Przybylska, naucza dietetyki, zasad żywienia i planowania żywienia na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczniowie w procesie edukacji korzystają nie tylko z wysokiej jakości sprzętów w pracowni gastronomicznej i pracowni obsługi konsumenta, ale również z narzędzia, jakim jest program dietetyczny Aliant w wersji edukacyjnej.
Poniżej przedstawiamy wypowiedź p. Elżbiety, w jaki sposób przekształcić pasję w zawód i jak program Aliant pomaga realizować cele kształcenia w zdobywaniu specjalistycznych umiejętności:
„Program dietetyczny Aliant na lekcjach:
- dietetyka,
- zasady żywienia,
- planowanie żywienia
jest niezastąpionym narzędziem dla uczniów w specjalizacji Technik żywienia i usług gastronomicznych.
Korzystanie z programu Aliant jest bardzo wszechstronne. Młodzież pracując z programem:
- uczy się bilansować jadłospisy dla różnych grup wiekowych,
- układa jadłospisy dla pacjentów z różnymi jednostkami chorobowymi,
- planuje alternatywne sposoby żywienia, w tym: diety bezglutenowe, bezlaktozowe, wegetariańskie,
- planuje i komponuje zbilansowane posiłki, jadłospisy dietetyczne w chorobach cywilizacyjnych i przewlekłych,
- układa receptury nowych potraw,
- analizuje wartość odżywczą surowców i potraw,
- ocenia jadłospisy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- modyfikuje jadłospisy.
Uczeń może ułożyć jadłospis dla siebie, a następnie za pomocą metody punktowej dokonać oceny swojego jadłospisu.
Ćwiczenia praktyczne z udziałem programu dietetycznego odgrywają ważną rolę w realizacji programu nauczania:
- ułatwiają uczniom zrozumienie treści wykładu,
- wspomagają wykonywanie zadań,
- wpływają na kształtowanie umiejętności samodzielnego myślenia, twórczego rozwiązywania problemów,
- jednocześnie uczą współpracy w grupie.
Młodzież jest otwarta na nowości technologiczne, dlatego program dietetyczny Aliant cieszy się na zajęciach lekcyjnych dużym zainteresowaniem.
Uczniowie sprawnie posługują się programem, wykonują wskazane i zadane przez nauczyciela prace, są bardziej zaangażowani w pracę na lekcji, kreatywni, pozytywnie zmotywowani, współpracują w grupie, doskonalą umiejętności zawodowe.
Korzystanie z programu dietetycznego Aliant jest aktywizującą metodą, która pozwala osiągnąć lepsze efekty nauczania i przygotowuje ucznia do funkcjonowania na rynku pracy.”
Podsumowanie
Jak widać, nowoczesne narzędzia, takie jak program Aliant, przynoszą wymierne korzyści w procesie edukacji w teraźniejszości, ale również w przyszłości. Dzięki Aliantowi oraz innym nowoczesnym narzędziom uczniowie:
- Mają szerszy dostęp do wiedzy oraz informacji.
- Otrzymują spersonalizowane materiały i zadania, które odpowiadają poziomowi i tempu uczenia się.
- Mogą aktywnie uczestniczyć w procesie nauki poprzez rozwiązywanie problemów, eksperymentowanie i współpracę z innymi uczniami.
- Uczą się z większą efektywnością.
- Rozwijają umiejętności cyfrowe.
- Dostrzegają globalną perspektywę swojego rozwoju.
- Mogą korzystać z różnorodnych materiałów edukacyjnych.
- Rozwijają umiejętności potrzebne w przyszłym miejscu pracy, np. krytyczne myślenie, kreatywność czy umiejętność pracy z danymi.
To właśnie w szkole średniej uczniowie podejmują ważne decyzje, dotyczące dalszego rozwoju i ścieżki kariery. Dzięki korzystaniu z nowoczesnych narzędzi, takich jak Aliant, uczniowie mają szansę podjąć te decyzje bardziej precyzyjnie. Co więcej, zyskują więcej wiary w siebie i ciekawości świata. Aliant w szkole to inwestycja na lata, która zmienia patrzenie uczniów na proces nauczania.
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.