Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Kursy, szkolenia czy konferencje odbywają się przez cały rok, ale kierunki podyplomowe można wybrać jedynie raz, czasem dwa razy do roku. Zbliża się październik, czas, kiedy znów można pomyśleć o posiadaniu statusu studenta. Jakie więc kierunki podyplomowe dla dietetyka można znaleźć? O tym za chwilę.

kierunki podyplomowe

Jakie kierunki podyplomowe wybrać będąc dietetykiem?

Kierunków rozwoju może być naprawdę dużo i nikt nie powiedział, że muszą to być studia podyplomowe stricte związane z tematem żywienia. Z drugiej strony mamy obecnie coraz większą możliwość nauki bez wychodzenia z domu, w co wpisują się także różne kierunki podyplomowe studiów.

Niewątpliwie studia podyplomowe to obowiązek, konieczność poświęcenia części weekendów, ale także dużo przyjemności, możliwość poznania nowych ludzi i poszerzenia horyzontów. 🙂 Jednak zanim podejmiemy ostateczną decyzję, warto się zawsze dobrze zastanowić. Po pierwsze studia podyplomowe są o wiele droższe niż szkolenia. Po drugie trwają 2-3 semestry, a po trzecie na koniec trzeba napisać pracę albo zdać egzamin.

Tak więc poniżej przedstawiamy najciekawsze kierunki wraz z cenami (podane ceny tyczą się płatności za wszystkie semestry).

Psychodietetyka

Zapewne wszyscy już znamy tę nazwę, ale warto o tym napisać, gdyż wiele osób nadal rozważa pójście na ten kierunek podyplomowy. Na pewno studia te w praktyczny sposób pokazują, jak powinna wyglądać efektywna komunikacja z pacjentem z zaburzeniami jedzenia. Dalej nauczymy się też jak wspierać pacjentów z chorobami dietozależnymi. Poniżej uczelnie, które oferują ten kierunek:

Psychodietetyka z elementami neurobiologii
Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie

Nie wszyscy będziemy specjalistami w diecie dla sportowców. Niewątpliwie będą to studia dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej, bądź dla osób, które chcą rozpocząć pracę w tej dziedzinie dietetyki.

Ekologia żywienia
Ekologia żywności

Jest to kierunek, który można realizować nie wychodząc z domu. Gdzie? W Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie, są to studia przez internet (2 semestry, 2200 zł). Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Dodatkowo uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

Technologia winiarstwa

Wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win czy podstaw projektowania winiarni. Tego wszystkiego dowiemy się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza

Kierunek podobny do tego we Wrocławiu, ale tym razem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (2 semestry, 5000 zł).

Technologia piwowarstwa

Studia podyplomowe dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru. Szkoleniem przyszłych mistrzów zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia

Studia podyplomowe idealne dla miłośników ziół oraz ich wykorzystania w diecie i kosmetyce. Co więcej program obejmuje m. in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół. Tak więc w swoje progi przyjmuje:

Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne

Wiedza teoretyczna, zajęcia laboratoryjne, praca w rzeczywistych warunków, pod okiem instruktorów z pewnością przyczyni się do ugruntowania już posiadanej wiedzy, czy też jej poszerzenia. Dalej studia kierowane są do pracowników zarówno przemysłu kosmetycznego, jak i spożywczego, którzy pragną nabyć nowe kwalifikacje. Niemniej wykładane treści mogą również zainteresować osoby pragnące być świadomym konsumentem, posiadającym wiedzę naukową, a nie informacje stanowiące deklaracje marketingowe producentów. Takie studia oferuje Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie (do wyboru stacjonarnie lub online, od 3000 zł).

Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna

Studia skierowane są do osób zainteresowanych żywieniem różnych grup ludności, poradnictwem żywieniowym, dietetyką, gastronomią, żywieniem zbiorowym i naukami pokrewnymi oraz nauczaniem przedmiotów o tej tematyce, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (3 semestry, 6 300zł).

Food studies

NIewątpliwie ta nazwa zaskoczyła mnie najbardziej, a okazuje się, że są to studia dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę z gastronomią, turystyką, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także dla chcących uzupełnić wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Co więcej kierunek dostępny na Uniwersytecie SWPS w Warszawie (2 semestry, 5900 zł).

Praktyczne zarządzanie placówkami żywienia zbiorowego i hotelami – nowoczesny manager

Co ciekawe są to  studia podyplomowe dla osób pragnących zdobywać, jak również rozwijać, swoje kompetencje z zakresu zarządzania w obiektach noclegowych i w gastronomii, wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu prawa, ekonomii i finansów, niezbędnych do zarządzania w hotelarstwie i gastronomii. Gdzie? W Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu (3 semestry, 3500 zł).

Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności

Studia specjalnie zaprojektowane dla osób nadzorujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności w produkcji i dystrybucji żywności. Gdzie? Na SGGW w Warszawie (2 semestry, 4800 zł).

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności

Studia dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 3800 zł), obejmują m. in. tematykę prawa żywnościowego, systemów jakości, zagrożeń dla żywności, kontroli żywności.

Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności

Studia kształcące przyszłych specjalistów z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa w procesie wytwarzania żywności (GMP, GHP, HAACP, ISO itp.). Co ważne, po ukończeniu studiów uzyskujemy certyfikat „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Studia są dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (2 semestry, 3700 zł).

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w różnych zawodach, czyli przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów:
  • Technik technologii żywności – m. in. poszerzenie wiedzy z zakresu wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych – m.in poszerzenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych(e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży opieki zdrowotnej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży opieki zdrowotnej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna

Niewątpliwie każdy się zgodzi, że jesto to bardzo potrzebny kierunek w obecnych czasach. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (2 semestry, 3400zł).

Coaching zdrowia

Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do profesjonalnego korzystania z narzędzi dotyczących profilaktyki i promocji zdrowia. Zatem absolwenci będą potrafili wspierać swojego klienta/pacjenta w zdobywaniu pewności siebie. Dalej pomogą mu wzmocnić zaangażowanie i motywację do zmiany. Dodatkowo będą realizować proces dochodzenia do skutecznych rozwiązań problemów w obszarze zdrowia i żywienia. Te studia podyplomowe oferuje Collegium Civitas w Warszawie (7790 zł).

Które kieruni podyplomowe wydają Ci się najciekawsze?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.