Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Kursy, szkolenia czy konferencje odbywają się przez cały rok, ale kierunki podyplomowe można wybrać jedynie raz, czasem dwa razy do roku. Zbliża się październik, czas, kiedy znów można pomyśleć o posiadaniu statusu studenta. Jakie więc kierunki podyplomowe dla dietetyka można znaleźć? O tym za chwilę.

kierunki podyplomowe

Jakie kierunki podyplomowe wybrać będąc dietetykiem?

Kierunków rozwoju może być naprawdę dużo i nikt nie powiedział, że muszą to być studia podyplomowe stricte związane z tematem żywienia. Z drugiej strony mamy obecnie coraz większą możliwość nauki bez wychodzenia z domu, w co wpisują się także różne kierunki podyplomowe studiów.

Niewątpliwie studia podyplomowe to obowiązek, konieczność poświęcenia części weekendów, ale także dużo przyjemności, możliwość poznania nowych ludzi i poszerzenia horyzontów. 🙂 Jednak zanim podejmiemy ostateczną decyzję, warto się zawsze dobrze zastanowić. Po pierwsze studia podyplomowe są o wiele droższe niż szkolenia. Po drugie trwają 2-3 semestry, a po trzecie na koniec trzeba napisać pracę albo zdać egzamin.

Tak więc poniżej przedstawiamy najciekawsze kierunki wraz z cenami (podane ceny tyczą się płatności za wszystkie semestry).

Psychodietetyka

Zapewne wszyscy już znamy tę nazwę, ale warto o tym napisać, gdyż wiele osób nadal rozważa pójście na ten kierunek podyplomowy. Na pewno studia te w praktyczny sposób pokazują, jak powinna wyglądać efektywna komunikacja z pacjentem z zaburzeniami jedzenia. Dalej nauczymy się też jak wspierać pacjentów z chorobami dietozależnymi. Poniżej uczelnie, które oferują ten kierunek:

Psychodietetyka z elementami neurobiologii
Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie

Nie wszyscy będziemy specjalistami w diecie dla sportowców. Niewątpliwie będą to studia dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej, bądź dla osób, które chcą rozpocząć pracę w tej dziedzinie dietetyki.

Ekologia żywienia
Ekologia żywności

Jest to kierunek, który można realizować nie wychodząc z domu. Gdzie? W Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie, są to studia przez internet (2 semestry, 2200 zł). Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Dodatkowo uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

Technologia winiarstwa

Wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win czy podstaw projektowania winiarni. Tego wszystkiego dowiemy się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza

Kierunek podobny do tego we Wrocławiu, ale tym razem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (2 semestry, 5000 zł).

Technologia piwowarstwa

Studia podyplomowe dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru. Szkoleniem przyszłych mistrzów zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia

Studia podyplomowe idealne dla miłośników ziół oraz ich wykorzystania w diecie i kosmetyce. Co więcej program obejmuje m. in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół. Tak więc w swoje progi przyjmuje:

Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne

Wiedza teoretyczna, zajęcia laboratoryjne, praca w rzeczywistych warunków, pod okiem instruktorów z pewnością przyczyni się do ugruntowania już posiadanej wiedzy, czy też jej poszerzenia. Dalej studia kierowane są do pracowników zarówno przemysłu kosmetycznego, jak i spożywczego, którzy pragną nabyć nowe kwalifikacje. Niemniej wykładane treści mogą również zainteresować osoby pragnące być świadomym konsumentem, posiadającym wiedzę naukową, a nie informacje stanowiące deklaracje marketingowe producentów. Takie studia oferuje Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie (do wyboru stacjonarnie lub online, od 3000 zł).

Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna

Studia skierowane są do osób zainteresowanych żywieniem różnych grup ludności, poradnictwem żywieniowym, dietetyką, gastronomią, żywieniem zbiorowym i naukami pokrewnymi oraz nauczaniem przedmiotów o tej tematyce, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (3 semestry, 6 300zł).

Food studies

NIewątpliwie ta nazwa zaskoczyła mnie najbardziej, a okazuje się, że są to studia dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę z gastronomią, turystyką, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także dla chcących uzupełnić wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Co więcej kierunek dostępny na Uniwersytecie SWPS w Warszawie (2 semestry, 5900 zł).

Praktyczne zarządzanie placówkami żywienia zbiorowego i hotelami – nowoczesny manager

Co ciekawe są to  studia podyplomowe dla osób pragnących zdobywać, jak również rozwijać, swoje kompetencje z zakresu zarządzania w obiektach noclegowych i w gastronomii, wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu prawa, ekonomii i finansów, niezbędnych do zarządzania w hotelarstwie i gastronomii. Gdzie? W Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu (3 semestry, 3500 zł).

Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności

Studia specjalnie zaprojektowane dla osób nadzorujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności w produkcji i dystrybucji żywności. Gdzie? Na SGGW w Warszawie (2 semestry, 4800 zł).

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności

Studia dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 3800 zł), obejmują m. in. tematykę prawa żywnościowego, systemów jakości, zagrożeń dla żywności, kontroli żywności.

Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności

Studia kształcące przyszłych specjalistów z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa w procesie wytwarzania żywności (GMP, GHP, HAACP, ISO itp.). Co ważne, po ukończeniu studiów uzyskujemy certyfikat „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Studia są dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (2 semestry, 3700 zł).

Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w różnych zawodach, czyli przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów:
  • Technik technologii żywności – m. in. poszerzenie wiedzy z zakresu wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych – m.in poszerzenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych(e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży opieki zdrowotnej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży opieki zdrowotnej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 2990 zł).
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna

Niewątpliwie każdy się zgodzi, że jesto to bardzo potrzebny kierunek w obecnych czasach. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (2 semestry, 3400zł).

Coaching zdrowia

Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do profesjonalnego korzystania z narzędzi dotyczących profilaktyki i promocji zdrowia. Zatem absolwenci będą potrafili wspierać swojego klienta/pacjenta w zdobywaniu pewności siebie. Dalej pomogą mu wzmocnić zaangażowanie i motywację do zmiany. Dodatkowo będą realizować proces dochodzenia do skutecznych rozwiązań problemów w obszarze zdrowia i żywienia. Te studia podyplomowe oferuje Collegium Civitas w Warszawie (7790 zł).

Które kieruni podyplomowe wydają Ci się najciekawsze?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.