Wykorzystujemy pliki cookies, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. Możesz zmienić ustawienia ich obsługi w swojej przeglądarce. Więcej szczegółów - w naszej Polityce Prywatności

Polityka prywatności

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych pozyskanych przez Serwis Internetowy www.aliant.com.pl (zwany dalej: "Serwisem").

Właścicielem Serwisu i jednocześnie Administratorem Danych Osobowych jest Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B, NIP: 6441887774, Regon: 221991117, zwany dalej Anmarsoft.

Anmarsoft dokłada szczególnej staranności do poszanowania prywatności Użytkowników odwiedzających Serwis.

§ 1 Jak zbieramy dane?

Anmarsoft zbiera informacje dotyczące osób fizycznych prowadzących we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową (zwani dalej Klientami), którzy zakupili program komputerowy Aliant.

Ponadto Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o Użytkownikach poprzez dobrowolnie wprowadzone informacje w formularzu wysyłanym w celu odpowiedzi na zapytanie.

Podczas korzystania ze stron internetowych Serwisu pobierane są automatycznie dodatkowe informacje (adres IP przypisany do Użytkownika komputera lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego).

Od Użytkowników mogą być także gromadzone dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach i odnośnikach, w które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w naszym Serwisie.

§ 2 Jak wykorzystujemy zebrane dane?

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez Użytkownika. Każdemu użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz ich poprawienia. Wiadomości wysyłane za pośrednictwem formularzy są przetwarzane przez Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B. Dane nie są udostępniane podmiotom trzecim. Dane podane w formularzach są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu kontaktu handlowego lub realizacji warunków umowy licencyjnej. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi oraz Dystrybutorowi oprogramowania Aliant, firmie Cambridge Diagnostics Sp. z o. o, w celu ustalenia terminu prezentacji programu lub udzielenia odpowiedzi na wysłane poprzez formularz zapytanie.

W przypadku wymiany klucza licencyjnego na nowy egzemplarz dane użytkownika mogą być przekazywane Dostawcy tj.: Firma kurierska, Poczta Polska S.A.

Dane nawigacyjne mogą być wykorzystywane w celu zapewnienia Użytkownikom lepszej obsługi, analizy danych statystycznych i dostosowania Serwisu do preferencji Użytkowników, a także administrowania Serwisem.

§ 3 Mechanizm Cookies, Adres IP

Serwis używa niewielkich plików, zwanych cookies. Zapisywane są one przez serwer Anmarsoft na komputerze osoby odwiedzającej Serwis, jeżeli przeglądarka internetowa na to pozwala. Plik cookie zwykle zawiera nazwę domeny, z której pochodzi, swój „czas wygaśnięcia" oraz indywidualną, losowo wybraną liczbę identyfikującą ten plik. Informacje zbierane za pomocą plików tego typu pomagają dostosowywać oferowane przez Anmarsoft produkty do indywidualnych preferencji i rzeczywistych potrzeb osób odwiedzających Serwis. Daje też możliwość opracowywania ogólnych statystyk odwiedzin prezentowanych produktów w Serwisie.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies własne w celu analiz i badań oraz audytu oglądalności, a w szczególności do tworzenia anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze Strony Internetowej Serwisu, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).

Mechanizm cookies jest bezpieczny dla komputerów Użytkowników Serwisu. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do komputerów Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Niemniej w swoich przeglądarkach Użytkownicy mają możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do komputerów. W tym celu należy wybrać odpowiednie opcje prywatności w swojej przeglądarce Internetowej. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie z Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.

Anmarsoft może gromadzić adresy IP Użytkowników Serwisu. Adres IP to numer przydzielany komputerowi osoby odwiedzającej Serwis przez dostawcę usług internetowych. Numer IP umożliwia dostęp do Internetu. W większości przypadków jest przypisywany komputerowi dynamicznie, tj. zmienia się przy każdym połączeniu z Internetem i z tego powodu traktowany jest powszechnie, jako nieosobista informacja identyfikująca.  Adres IP jest wykorzystywany przez Anmarsoft przy diagnozowaniu problemów technicznych z serwerem, tworzeniu analiz statystycznych (np. określeniu, z jakich regionów notujemy najwięcej odwiedzin), jako informacja przydatna przy administrowaniu i udoskonalaniu Serwisu, a także w celach bezpieczeństwa oraz ewentualnej identyfikacji obciążających serwer, niepożądanych automatycznych programów do przeglądania treści Serwisu.

Serwis zawiera linki i odnośniki do innych stron internetowych. Anmarsoft nie ponosi odpowiedzialności za zasady ochrony prywatności na nich obowiązujące. Z tego powodu zachęcamy Państwa, by po przejściu za pośrednictwem Serwisu na stronę zarządzaną przez innego administratora, zapoznać się z polityką prywatności tam przyjętą.

§ 4 Dostęp do danych

Do danych osobowych zbieranych przez Serwis mają bezpośredni dostęp jedynie uprawnieni pracownicy Anmarsoft. Właściciel Serwisu może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania. Dane mogą być także udostępniane podmiotom wskazanym w punkcie „Jak wykorzystujemy zebrane dane?”.

§ 5 Zmiany Polityki Prywatności

Anmarsoft zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności. W dniu dokonania zmian aktualizujemy datę wprowadzenia ostatniej poprawki podaną poniżej.

Jakiekolwiek dodatkowe pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na adres: pomoc@aliant.com.pl

Data ostatniej modyfikacji: 25.02.2016 r.

Akceptuję

Od setek lat ludzie próbują opracować optymalną dietę dla osób cierpiących na cukrzycę. Do niedawna większość proponowanych modeli żywienia było restrykcyjne i niesmaczne. Nowością nie są także tzw. modne diety. Na początku XX w. modne diety dla cukrzyków obejmowały m. in: owsiankową, mleczna, kurację ryżową i ziemniaczaną. Taką dietę często uzupełniano dawką opium, w celu tłumienia apetytu…

W 1912 roku dr Fred Allen opracował „dietę 1000 kcal”, czyli dietę bardzo nisko węglowodanową (very low carbohydrate diet, VLCD), która trwała 7 dni, zanim zaczęto wprowadzać ponownie węglowodany. Uczestnicy badania musieli przed spożyciem gotować 3 razy warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, aby usunąć z nich skrobię. Podczas tej diety ludzie stawali się bardzo wycieńczeni i słabi.

W późniejszych badaniach, na psach z usuniętą trzustką, ten sam doktor zauważył, że glukoza jest szybciej wchłaniania niż skrobia i przełożył to na wszystkie cukry proste (tj. fruktoza, galaktoza, laktoza, maltoza, sacharoza itp.). Właśnie te badania doprowadziły do powstania diety o niskiej zawartości węglowodanów, która była zalecana osobom cierpiącym na cukrzycę, przez większość XX wieku.

R. Geyelin w 1923 roku wykazał w swoich badaniach, że dieta z większą ilością węglowodanów nie powodowała wzrostu poziomu glukozy, pod warunkiem dostarczenia do organizmu odpowiedniej dawki insuliny. Pomimo tej informacji, większość lekarzy zalecało spożycie diety niskowęglowodanowej (węglowodany od 15% do 40% kaloryczności diety) do końca lat 40 XX w. Na przykład dr Elliot Joslin zalecał dietę o zawartości 20% węglowodanów i 70% tłuszczu.

I przełom

W 1950 roku, Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne oraz Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne opracowały pierwszą listę wymienników, która koncentrowała się na 6 grupach produktów spożywczych o podobnym poziomie makroskładników (węglowodanów, białek i tłuszczów). System ten opierał się na założeniu, że wszystkie produkty w obrębie danej grupy były wymienne, gdyż miały mieć taki sam wpływ na poziom glukozy we krwi. Było to dobry, aczkolwiek nie do końca udany pomysł, ponieważ opracowane wymienniki rzadko miały taki sam wpływ na poziom glukozy, jak założono.

Wraz ze wzrastającą liczbą zgonów osób chorujących na cukrzycę, z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych, największe stowarzyszenia zajmujące się osobami chorymi na cukrzycę, w latach 70 XX w., dokonały przeglądu dotychczasowych zaleceń dietetycznych. Obniżono procentową zawartość tłuszczów w diecie do mniej niż 35% kcal i zwiększono zawartość węglowodanów w diecie do 55-60% kcal. Może i ułatwiło to życie osób chorych na cukrzycę, ale nie rozwiązało problemu z poziomem glukozy we krwi.

II przełom

Dr David Jenkins, dr Tom Wolever i wsp., opierając się na pracy amerykańskiego dietetyka – dr Phyllis Crapo i australijskiego endokrynologa – dr Mark Wahlqvist, opracowali koncepcję węglowodanów o spowolnionym uwalnianiu oraz indeks glikemiczny. Ich koncepcja wzbudziła duże zainteresowanie oraz rzuciła dużo światła, gdyż duże stowarzyszenia zajmujące się cukrzycą rozważnie zmodyfikowały swoje zalecenia dotyczące „cukrów prostych”, ze względu na rosnącą liczbę dowodów, że nie mają one negatywnego wpływu na poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

III przełom

W 1997 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oraz Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zaleciły, aby terminy „cukry proste” oraz „węglowodany złożone” nie były używane do opisywania żywności zawierającej węglowodany w odniesieniu do poziomu glukozy we krwi. Zalecili używania GI, jako najlepszego przewodnika wpływu spożywanych węglowodanów na poziom glukozy we krwi.

Pierwsze badania, pokazujące, że diety o niższym indeksie glikemicznym mogą poprawić stężenie triglicerydów i cholesterolu we krwi, zostały opublikowane w 1997 roku.

IV przełom

Naukowcy z Harvardu opracowują koncepcję ładunku glikemicznego (GL = GI x węglowodany przyswajalne w porcji), a diety o wysokim GL zostają powiązane z rozwojem cukrzycy typu 2, chorobami serca i naczyń krwionośnych u kobiet oraz mężczyzn.

W 2004 roku przegląd systematyczny oraz metaanaliza badań potwierdziły słuszność zaleceń dla osób chorujących na cukrzycę dotyczących: wyższego poziomu węglowodanów ogółem z dietą, niższego indeksu glikemicznego, diety o dużej zawartości błonnika pokarmowego, która jednocześnie ma niski poziom nasyconych kwasów tłuszczowych oraz umiarkowaną ilość białka. Zalecenia największych towarzystw diabetologicznych ściśle odzwierciedlały wyniki badań naukowych.

„Dieta o niskim indeksie glikemicznym może poprawić kontrolę glikemii w cukrzycy, bez pogarszania się objawów hipoglikemii”. Takim stwierdzeniem kończy się pierwszy przegląd, randomizowanych, kontrolowanych badań naukowych dotyczących zastosowania indeksu glikemicznego w cukrzycy.

V przełom

W 2013 roku Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne dokonało przeglądu systematycznego badań naukowych i stwierdziło, że „nie istnieje uniwersalny procentowy rozkład kcal z węglowodanów, białek i tłuszczów dla wszystkich osób cierpiących na cukrzycę, dlatego rozkład makroskładników powinien opierać się na indywidualnej ocenie obecnych wzorców żywienia, preferencji oraz celów wyrównania metabolicznego każdego pacjenta”.

Na poparcie powyższego stwierdzenia niezależna grupa naukowców przeprowadziła przegląd systematyczny randomizowanych, kontrolowanych badań klinicznych, trwających powyżej 6 miesięcy i stwierdziła, że diety: śródziemnomorska, o niskim indeksie glikemicznym, o wyższej zawartości białka oraz niskiej zawartości węglowodanów są skuteczne w obniżaniu hemoglobiny glikowanej (HbA1c), przy czym dieta śródziemnomorska jest najbardziej skuteczna (0,47%), zaś o niskiej ilości węglowodanów najmniej skuteczna (0,12%).

W 2014 r. dokonano kolejnego przeglądu badań naukowych oraz metaanalizy, które objęły osoby  chore na cukrzycę, stosujące dietę wegetariańską średnio przez 24 tygodnie (niecałe 6 miesięcy). Stwierdzono, że u tych osób zmniejszył się poziom HbA1c o 0,39%, co jest zbliżone do diety śródziemnomorskiej. Co ciekawe, dieta wegetariańska w porównaniu ze śródziemnomorską charakteryzowała się wysokim udziałem węglowodanów (średnio 75% energii z diety), ale włączane były do niej rośliny strączkowe, które mają niskie wartości GI.

Obecnie wiemy, że ładunek glikemiczny  jest najsilniejszym czynnikiem wpływającym na poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Ładunek glikemiczny można obniżyć zastępując produkty o wysokim GI, produktami o niskim GI lub obniżając ilość spożywanych węglowodanów w posiłku lub stosując wszystko po trochu.

Podsumowując, nie ma jednej uniwersalnej, najlepszej diety, dla wszystkich osób chorych na cukrzycę, która będzie stabilizowała poziom glukozy we krwi. Trzeba wypracować indywidualny model żywienia, w oparciu o pomoc wykwalifikowanego dietetyka. Dieta dla osób z cukrzycą jest dobra dla wszystkich, dlatego może z niej korzystać cała rodzina pacjenta.

Źródło: © GI News, Human Nutrition Unit, University of Sydney, Alan Barclay, A potted history of carbohydrate and diabetes

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.