Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Orzechy zaliczamy do owoców, ale z uwagi na to, że mają dość specyficzny skład, zdrewniałą skorupkę oraz dłuższą trwałość, odbiegają od reszty produktów tej grupy. Ponadto charakteryzują się one zasadniczo wyższą zawartością kwasów tłuszczowych, zawartych w nich witamin, a także korzystnych dla zdrowia mikroelementów.

Na rynku dostępnych jest wiele odmian orzechów, a każda z nich ma wyjątkowy skład. Z pewnością możemy je wykorzystać do komponowania zdrowych i smacznych posiłków. Dodatkowo mają one wyjątkowe walory smakowe, które mogą wzbogacić niejedno danie.

Kwasy tłuszczowe w orzechach – właściwości

Orzechy oraz nasiona oleiste zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) z rodziny ω-3, które wykazują prozdrowotne oddziaływanie na organizm człowieka.

Biorą udział m.in.:
  • w metabolizmie lipidów;
  • przyczyniają się do zahamowania rozwoju miażdżycy;
  • powodują zmniejszenie skłonności do zakrzepów;
  • zmniejszają stężenie triacylogliceroli oraz cholesterolu frakcji LDL;
  • zmniejszają objawy chorób o podłożu zapalnym;
Kwasy NNKT z rodziny ω-6 wspomagają leczenie:
  • cukrzycy;
  • nowotworów;
  • otyłości;
  • przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi;

Ponadto zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, a w szczególności kwasu oleinowego może zapobiegać niedokrwiennej chorobie serca.

Jak przechowywać orzechy i nasiona?

Na przechowywanie orzechów i nasion oleistych największy wpływ mają: temperatura, tlen oraz czas.  Głównym mechanizmem powodującym wzrost nieprzydatności orzechów do spożycia jest proces utleniania, wywołujący tak zwany „zjełczały” smak i zapach. Proces utleniania zależy od bezpośredniego dostępu produktu do tlenu zawartego w powietrzu.

Utracie jakości najszybciej podlegają orzechy włoskie, orzeszki ziemne oraz pekan. Dłużej można przechowywać np. migdały.

Okres przydatności do spożycia orzechów nie jest unormowany. Z reguły producenci przyjmują czas około roku do półtora. Przez brak takich norm konsument nie może mieć pewności, że produkty zawierają zdrowe, nieutlenione kwasy tłuszczowe oraz mają odpowiednią ilość witamin i mikroelementów.

Orzechy zarówno w łupinach, jak i te bez łupin, absorbują wilgoć oraz pochłaniają zewnętrzne zapachy.

Jakie czynniki wpływają na przedłużenie przydatności do spożycia?

  • Powłoka.

Producenci w celu zwiększenia trwałości produktów, a tym samym spowolnienia procesów utleniania, stosują naniesienie powłoki na powierzchnię orzechów i nasion. Proces technologiczny polega na zanurzeniu surowca w specjalnym roztworze i pozostawieniu do zastygnięcia warstwy. Czasami stosuje się natrysk. Zazwyczaj nie wiemy, jaki wpływ na zdrowie konsumenta może mieć spożywanie takich dodatków.

  • Obniżona temperatura

Drugą metodą przedłużającą trwałość orzechów i nasion jest obniżenie temperatury przechowywania. Ta metoda jest o tyle ciekawa, że w przypadku rodzimych odmianach orzechów może być stosowana przez każdego konsumenta.

Po zbiorze orzechów i ich wysuszeniu w przewiewnym miejscu należy je wyciągnąć z łupin, włożyć do szklanych lub plastikowych pojemników lub przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Czas ich przechowywania jest zależny od temperatury:
  • poza lodówką mogą leżeć do kilku miesięcy,
  • w lodówce do roku,
  • a najdłużej w zamrażarce – do 2 lat.

Zwiększenie czasu przechowywania w temperaturze pokojowej można osiągnąć poprzez zmrożenie orzechów przez 48 godziny w temperaturze zamrażarki –18oC

Zalety spożywania orzechów i nasion

  1. Korzystnie wpływają na układ krwionośny.
  2. Przyczyniają się do zmniejszeina stężenia cholesterolu LDL.
  3. Obniżają poziom glukozy we krwi.
  4. Systematyczne spożywanie orzechów obniża ryzyko nadwagi i otyłości.
  5. Pobudzają pracę mózgu.
  6. Łagodzą stany depresyjne.
  7. Są nieocenionym źródłem witamin A, C i E oraz wapnia, magnezu, potasu i fosforu.
  8. Mogą być spożywane w diecie bezglutenowej.
  9. Zawierają dużo białka.
  10. Zawierają dużo makro-i mikroelementów oraz witamin z grupy E i B.

Wady  spożywania orzechów i nasion

  1. Niektóre orzechy i nasiona mogą być alergizujące.
  2. Znaczna ilość fosforu wyklucza ich stosowaniew przewlekłej chorobie nerek.
  3. Przeciwwskazane są w dietach:łatwostrawnych, ubogoenergetycznych, kamicach nerkowych (rodzaj: moczanowa i fosforanowo-magnezowo-amonowa).

Charakterystyka różnych rodzajów orzechów i nasion.

Orzechy włoskie

  • Orzechy o najwyższej zawartości NNKT;
  • Prawidłowy stosunek ω-6 do ω-3;
  • źródło: magnezu, tiaminy, fosforu, fluoru;
  • Zawierają dużo manganu;
  • Niska zawartość sodu;
  • W skórce zawartych jest dużo antyoksydantów;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Orzechy laskowe

  • Zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło: witaminy E, żelaza, fosforu, potasu, jodu;
  • Zawierają mangan i wapń;
  • Niska zawartość sodu;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Migdały

  • Duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło: witaminy E, ryboflawiny, żelaza, magnezu, fosforu, potasu;
  • Duża zawartość wapnia, białka;
  • Mogą hamować wchłanianie jodu przez zawartość glikozydów cyjanogennych;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Orzechy arachidowe (ziemne)

  • Duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło: białka, witaminy E, niacyny, tiaminy, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jodu;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Orzechy nerkowca

  • Duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło: magnezu, miedzi, żelaza;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Orzechy pistacjowe

  • Zawierają dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło: witaminy E, tiaminy, żelaza, magnezu, fosforu, potasu;
  • Duża zawartość: wapnia, białka;
  • Niska zawartość sodu;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Makadamia

  • Bardzo duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Orzech po wyjęciu z łupiny szybko ciemnieje;

Orzechy brazylijskie

  • Bardzo duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Bardzo duża zawartość selenu (w zależności od gleby) od 8 do 219 µg, a średnie zapotrzebowanie około 45µg;
  • Zaliczane do alergenów pokarmowych;

Orzechy pekan

  • Bardzo duża ilość tłuszczy. Większość to wielonienasycone kwasy tłuszczowe;
  • Stanowią dobre źródło: magnezu, potasu, cynku, miedzi oraz manganu;

Orzeszki piniowe (piniole) – jadalne nasiona sosny

  • Bardzo duża zawartość wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych;
  • Źródło: witaminy K, potasu, cynku;
  • Klasyfikowane jako naturalny afrodyzjak zwiększają produkcję testosteronu;
Tabela 1 Ilość składników odżywczych w orzechach (w 100g produktu).

Źródło:  Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017 r., Amerykańska baza produktów US Department of Agriculture (USDA), April 2018.

Pestki z dyni

  • Duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Źródło żelaza – najwięcej spośród produktów roślinnych;
  • Bardzo duża zawartość: białka, miedzi, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, witaminy E;
  • Duża zawartość cynku;

Nasiona słonecznika

  • Duża zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Bardzo duża zawartość: białka, miedzi, żelaza, magnezu, potasu, witaminy E, niacyny, tiaminy;
  • Niska zawartość sodu;

Nasiona sezamu

  • Bardzo duża zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Mogą wywoływać alergię;

Nasiona lnu (siemię lniane)

  • Bardzo duża zawartość wielonienasyconych kwasów;
  • Największa zawartość (oprócz oleju lnianego) ALA bo 16,6 g;
  • Bardzo wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Bardzo wysoka zawartość: białka, błonnika;
  • Wysoka zawartość: cynku, wapnia, żelaza, miedzi, manganu, magnezu, selenu;
  • Należy je spożywać świeżo zmielone lub namoczone;

Nasiona Chia

  • Bardzo wysoką zawartość błonnika;
  • Bardzo wysoka zawartość kwasów z rodziny omega 3;
  • Bardzo wysoka zawartość wapnia;
  • Pozjadają zdolność żelowania;
  • Poprzez wysoką zawartość lignananów posiada zdolności antyoksydacyjne;
  • Należy je spożywać namoczone;
Tabela 2 Ilość składników odżywczych w nasionach (w 100g produktu).

pestki i nasiona

Źródło: Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017 r., Amerykańska baza produktów US Department of Agriculture (USDA), April 2018., Szwajcarska baza produktów 2019 r., Francuska baza produktów. ANES-CIQUAL French food composition table version 2017.

Bibliografia
  1. Amerykańska baza produktów US Department of Agriculture (USDA), April 2018.
  2. Bartkowski: Nasiona lnu – naturalne źródło zdrowia i urody. Chemik2013, 67, 3, 186-191.
  3. Biernat,Drzewicka M, Łoźna K., Hyla J., Bronkowska M., Grajeta H.,: Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
  4. Borecka, WalczakZ, Starzycki M.: Orzech Włoski – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności. Nauka Przyroda Technologie. 2013 Tom 7 Zeszyt 2, 23.
  5. Bruhn, HarrisL. J., Giovanni M., Metz D.: Nuts: Safe Methods for Consumers to Handle, Store, and Enjoy. University of California. Publication 8406; August 2010.
  6. Chlebowska-Śmigiel, GniewoszM.: Wpływ jadalnej powłoki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzących w orzechach laskowych podczas ich przechowywania. Czasopismo: Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. XLII/2009, 3, str. 420 – 425.
  7. Derewiaka, PaliwodaM, Zaręba D.: Wpływ przechowywania na profil związków lotnych wybranych gatunków orzechów. Nauka Przyroda Technologie. 2014 Tom 8 Zeszyt 4, 51.
  8. Gawęcki: Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2012.
  9. Głąbska,Kozłowska L., Lange E., Włodarek D.: Dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2015.
  10. Iwanow, KunachowiczH., Nadolna I.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2016.
  11. Jarosz: Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia. Warszawa 2017.
  12. Jasińska-Melon E., 2017, Przeciwnowotworowe działanie kwasów tłuszczowych.
  13. Kunachowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2017 r.
  14. Tłuszcze omega-6 w profilaktyce i leczeniu chorób serca i naczyń.
mm

Autor: Maciej Kanicki

Student III roku studiów licencjackich na kierunku dietetyka, o specjalności dietetyka kliniczna, w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Zawodowo zajmuje się informatyką, a po godzinach zgłębia tajniki zdrowego życia, fotografuje i uwielbia podróże.