Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Zastanawialiście się kiedyś jak tworzone są Wasze indywidualne plany żywieniowe? Skąd pozyskuje informacje o wartości odżywczej i ilości kalorii danych produktów i posiłków? A co więcej jak to wszystko później odpowiednio przenieść i stworzyć estetyczny dokument, który trafia do Was na wskazany adres e-mail?

plany żywieniowe

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Wróćmy do czasów studenckich i trochę się pośmiejmy…

Nigdy nie zapomnę tych lat, kiedy to na pierwszych studiach kazano nam przepisywać  i wprowadzać dane do excelka z książki o tytule „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, aby odpowiednio obliczyć kaloryczność oraz zawartość składników odżywczych dla potraw przewidzianych w jadłospisie. Myślę, że niejeden student dietetyki wspomina te czasu z grymasem na twarzy. Jak zapewne się domyślacie o błąd było bardzo łatwo. Co więcej z praktyką nie miało to zupełnie nic wspólnego.

Jak jest obecnie?

Praktyka wygląda o wiele przyjemniej. Korzystam na co dzień z programu, który gwarantuje mi dostęp do wszystkich potrzebnych danych. Takim programem jest komputerowy program dla dietetyków Aliant, do układania i analizy jadłospisów. Towarzyszy mi on odkąd rozpoczęłam pracę z pacjentami, nie pracując jeszcze na własny rachunek. Jaka jest moja opinia na temat programu Aliant?

To właśnie dzięki programowi dietetycznemu Aliant powstają wasze plany żywieniowe. Dane dotyczące zawartości składników odżywczych są na bieżąco aktualizowane zgodnie z bazami składników odżywczych (dostępne są również bazy zagraniczne). Istnieje też możliwość samodzielnego dodawania produktów rynkowych, dzięki czemu jestem w stanie dokładnie przeanalizować Wasze dzienniczki żywieniowe.

aliantW przygotowywanych planach mogę oznaczać składniki, które nie są przez Was lubiane bądź są alergenami. U osób aktywnych lub sportowców oznaczenie dni treningowych pomaga mi w zaplanowaniu posiłków około-treningowych.

Zawsze dbam o uwzględnienie wskazanych przez Was na wizycie wstępnej preferencji. Dopasowuje plan do Waszego stylu życia i planu dnia. Uwzględniam aktywność fizyczną i jednostki chorobowe. Każdy plan jest inny i dopasowany do Waszych potrzeb.

Jeśli masz jakieś pytania – śmiało!

mm

Autor: Ewa Karpęcka – Gałka

Dietetyk kliniczny i sportowy, doktorantka na AWF Kraków, absolwentka UR Kraków oraz SWSM Katowice, Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w szkoleniach, kursach oraz warsztatach, głównie o tematyce żywienia w sporcie. Sama również prowadzi szkolenia i warsztaty żywieniowe dla firm i szkół.
Prowadzi gabinet Zdrowe podejście – Dietetyk Ewa Karpęcka-Gałka, gdzie przekazuje wiedzę żywieniową pacjentom i zawodnikom. Najczęściej współpracuje z osobami aktywnymi, wspinaczami oraz osobami przygotowującymi się do wypraw górskich. Współpracuje również z krakowskimi ściankami wspinaczkowymi. Współautorka trzeciej edycji „Niezbędnika wspinacza 2021”, zawierającego porady żywieniowe dla wspinaczy.
Prywatnie miłośniczka gór, wspinaczki, podróży z namiotem oraz aktywnego spędzania czasu wolnego.