Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Rutyna jest związkiem chemicznym, który kojarzy się zazwyczaj z popularnymi, ogólnodostępnymi preparatami stosowanymi wspomagająco na przeziębienie. W rzeczywistości rutyna jest polifenolem z grupy flawonoli i spożywamy ją każdego dnia. W zależności od rodzaju diety szacuje się jej zwyczajowe spożycie od 100 do 1000 mg. Postanowiłam poszukać odpowiedzi, w czym tkwi moc działania rutyny i czy faktycznie warto ją włączyć w czasie przeziębienia? A może ma jeszcze inne dodatkowe działania i w jakich produktach występuje naturalnie?

Rutozyd (łac. Rutosidum) to synonim rutyny. Inaczej nazywa się ją też: kwercetyną-3-O-rutozydu albo też witaminą P. Rutyna jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych glikozydów biofalowonoidowych i została odkryta w 1984 r. przez norymberskiego aptekarza Augusta Weissa, który jako pierwszy wyizolował ją z liści rutyny zwyczajnej (łac. Ruta graveolens). Od tej rośliny pochodzi też nazwa związku.

Rutyna występuje naturalnie m. in.w: gryce, perłowcu japońskim, kwiatach czarnego bzu, a także w wielu owocach i warzywach, np.: skórka jabłek, pomarańczy, limonki, cytryny, brokuły, śliwki, winogrona oraz w większości roślin strączkowych i niektórych gatunkach herbat.

Warta uwagi jest gryka, w której rutyna jest dominującym flawonoidem i występuje we wszystkich jej częściach. Park i in. podają, że najwięcej rutyny jest w jej kwiatach (373mg/100), liściach (116mg.100g) i ziarnie (23 mg/100g), a najmniej w łodygach i korzeniach gryki. Obróbka hydrotermiczna ziarna gryki powoduje istotne obniżenie zawartości flawonoidów w porównaniu do materiału surowego.

Kazimierczak i in. wykazali obecność rutyny w ziołach – w mięcie z uprawy ekologicznej, w lubczyku, tymianku i szałwii z uprawy zarówno ekologicznej jak i konwencjonalnej. Najwięcej rutyny spośród badanych ziół zawierała mięta ekologiczna i tymianek z uprawy konwencjonalnej. Co ciekawe, nie wykryto rutyny z mięcie z uprawy konwencjonalnej oraz w melisie z uprawy ekologicznej, zaś w melisie z uprawy konwencjonalnej wykryto bardzo niewielki ilości rutyny. Warto też wspomnieć, że prócz rutozydu, zioła obfitowały także w wiele innych przeciwutleniaczy, dlatego nie bez powodu dietetycy zalecają ich stosowanie w posiłkach.

Przemiany rutyny w organizmie nie zostały jeszcze do końca poznane. Okazuje się, że ok. 15% spożytego związku zostaje wchłonięte przez organizm, reszta natomiast ulega hydrolizie do kwercetyny, a następnie związek ulega heterocyklicznemu rozpadowi. Większość tych przemian zachodzi w wątrobie. Rutyna zbudowana jest z kwercetyny połączonej wiązaniem glikozydowym z rutynozą – disacharydem (Rys 1).

Rutyna wykazuje stosunkowo prostą budowę, ale mimo to, ma dużą aktywność biologiczną związaną przede wszystkim z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Rutyna obecna w części lipidowej błony komórkowej chroni ją przez utlenieniem, a w konsekwencji przed zniszczeniem. Ponadto rutyna posiada wiele istotnych właściwości, tj.:

  • poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, neutralizując obecność wolnych rodników, zapobiega to obrzękom i zapaleniu żył, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do powstania żylaków;
  • w połączeniu z witaminą C wpływa na ochronę kolagenu i elastyny (związków budujących naczynia krwionośne);
  • hamuje aktywność hialuronidazy (enzymu rozklejającego śródbłonek naczyń włosowatych);
  • zmniejsza ciśnienie wewnątrz gałki ocznej i chroni siatkówkę oka przez działaniem wolnych rodników (stosuje się ją w leczenie retinopatii cukrzycowej);
  • właściwości antyoksydacyjne tego związku wpływają także na poprawę odporności organizmu w walce z infekcjami czy czynnikami nowotworowymi;
  • niektóre badania wykazały także zdolność rutozydu do hamowania reduktazy aldozowej, która powoduje dysfunkcje lewej komory serca;
  • spowalnia starzenie skóry i łuszczenie naskórka;
  • niweluje siniaki i stłuczenia;
  • przyśpiesza gojenie ran;
  • wykazuje właściwości antyalergiczne (hamuje wydzielanie histaminy i bradykininy);
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe;
  • działa neuroprotekcyjnie w przypadku zaburzeń pamięci oraz obumarcia neuronów spowodowanych niedokrwieniem mózgu;

Rutozyd tworzy trwałe kompleksy z różnymi jonami. Dzięki temu, że tworzy kompleksy z kationami metali ciężkich – działa odtruwająco. Rutyna chroni kwas L-askorbinowy przed szybką degradacją/utlenieniem. Pełni funkcję wymiatacza wolnych rodników, zwiększając trwałość i czas działania witaminy C.

Mówi się, że flawonoidy powinno się traktować jako leki, a nie witaminy, które są biokatalizatorami uczestniczącymi w przemianach metabolicznych organizmu. Przyjmuje się też, że na 50 mg witaminy C powinno przypadać 10 mg bioflawonoidów. Podstawowym źródłem bioflawonoidów, w tym rutyny, w diecie człowieka są warzywa i owoce. Rutyna też jest dość częstym składnikiem różnego rodzaju suplementów diety i preparatów. Biorąc pod uwagę jej liczne właściwości, nie bez powodu znajduje się w preparatach z apteki. Na rynku można znaleźć bardzo dużą ofertę takich produktów. Rutyna występuje tam w bardzo różnych dawkach. Znajdziemy preparaty z deklarowaną zawartością m.in. od 3 mg, poprzez te zawierające 25 mg, a nawet 50 mg rutyny w składzie. Warto pamiętać, że deklarowana zawartość, nie zawsze idzie w parze z rzeczywistą zawartością składnika w preparacie, dlatego trzeba dobrze się zastanowić przed zastosowaniem jakiegokolwiek preparatu z rutyną. Z drugiej strony na pewno warto jeść kaszę gryczaną oraz wszelkie warzywa i owoce, które oprócz rutyny zawierają także inne antyoksydanty.

Źródła:

  • Ganeshpurkar A., Saluja A.K.: The Pharmacological Potential of Rutin, Saudi Pharmaceutical Journal (2017) 25, 149–164.
  • Kazimierczak, HallmannE., Kazimierczyk M., Rembiałkowska E.: Antioxidants content in chosen spice plants from organic and conventional cultivation „Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering” 2010, Vol. 55(3).
  • Park BJ, Park JI, Chang KJ, Park CH.: Comparison in rutin content in seed and plant of tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum). Proceedings of the 9th International Symposium on Buckwheat, Prague 2004: 626-629.
  • Samaszko-Fiertek J., Roguszczak P., Dmochowska B., Ślusarz R., Madaj J.: Rutyna – budowa, właściwości., Wiadomości Chemiczne, 2016, 70, 7-8.
  • Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, PWN
  • Zarzecka K., Gugała M., Mystkowska I.: Wartość odżywcza i prozdrowotna gryki siewnej, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 410-413.
  • http://phenol-explorer.eu/contents/polyphenol/296
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.