Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Studia podyplomowe, czy warto? Moim zdaniem jak najbardziej. Z tego powodu wyszukałam najciekawsze kierunki, które poszerzą Twoje horyzonty. Warto wspomnieć, że każdy z nas ma różne zainteresowania, więc z pewnością nie wyczerpię tematu studiów podyplomowych, ale mam nadzieję, że Cię zainspiruję :-). Koniecznie czytaj dalej.

O tym pamiętaj!

Kierunków rozwoju może być naprawdę dużo i nikt nie powiedział, że muszą to być studia podyplomowe stricte związane z tematem żywienia. Ponadto nasze wykształcenie można połączyć z wieloma dziedzinami. Z innej strony mamy obecnie coraz większą możliwość nauki bez wychodzenia z domu, w co wpisują się także różne studia podyplomowe. Ja skończyłam przygotowanie pedagogiczne, wówczas jeszcze stacjonarnie. Czy mi się to przyda? Z pewnością :-).

Studia podyplomowe możesz podjąć zarówno stacjonarnie, jak i online. Z jednej strony jeśli mieszkasz w większym mieście, możliwości wyboru masz więcej, a na studia bliżej. Z drugiej strony dojeżdżanie na studia podyplomowe może mieć swój urok. Dodatkowo pamiętaj, że warto się zastanowić, czy budżet domowy udźwignie nasze studia podyplomowe. Ceny są naprawdę różne, w zależności od kierunku. Być może wystarczą Ci tylko zwykłe szkolenia. Z pewnością decyzję trzeba podjąć indywidualnie.

Jakie kierunki podyplomowe możesz wybrać, będąc dietetykiem?

Poniżej przedstawiam wybrane studia podyplomowe wraz z cenami (podane ceny tyczą się płatności za wszystkie semestry od razu). Co więcej niektóre z uczelni odejmują część kwoty w ramach opłaty rekrutacyjnej. Z kolei inne mają promocje, jeśli zapisze się na studia podyplomowe w wyznaczonym czasie. Dodatkowo cena za studia podyplomowe jest wyższa, jeśli płaci się w ratach.

Psychodietetyka

Wiedza z tego zakresu niewątpliwie przyda się w praktyce dietetycznej. Dodatkowo jest to kierunek coraz częściej wybierany przez dietetyków. Poniżej przedstawiam wybrane uczelnie, które oferują te studia podyplomowe:

Psychodietetyka z elementami neurobiologii
Prawo żywności – studia online

Niewątpliwie jest to kierunek bardzo specjalistyczny, dedykowany i przydatny nie tylko prawnikom. Z uwagi na to, że prawo żywnościowe rozwija się szybko, warto ugruntować sobie tę wiedzę, zwłaszcza jeśli pracuje się w branży, która znajomości takiego prawa wymaga. Ponato taka wiedza poszerza możliwości podjęcia pracy w różnych sektorach.

Z jednej strony może się wydawać, że dwa poniższe kierunki, które proponuję, nie są dietetykowi potrzebne. Z drugiej strony sprzedaż i media społecznościowe dotyczą nas bardziej niż nam się wydaje.

Psychologia sprzedaży – studia online
Marketing cyfrowy i media społecznościowe w biznesie
Metodologia badań klinicznych

Z kolei ten kierunek może być przydatny dla osób chcących wiązać swoją karierę z nauką i badaniami. Z pewnością w dziedzinie badań naukowych jest miejsce także dla dietetyków.

Dietetyka w chorobach wewnętrznych i metabolicznych
Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie

Z pewnością nie wszyscy będziemy specjalistami w diecie dla sportowców. Niewątpliwie będą to studia dla zapalonych miłośników dietetyki sportowej bądź dla osób, które chcą rozpocząć pracę w tej dziedzinie dietetyki.

Dietetyka w sporcie i rekreacji
Ekologia żywienia
Ekologia żywności – online

Jest to kierunek, który można realizować bez wychodzenia z domu. Gdzie? W Wyższej Szkole Nauk Społecznych w Lublinie. Są to studia podyplomowe realizowane przez internet (2 semestry, 2400 zł). Nabędziemy tam wiedzę odnośnie suplementów i dodatków do żywności, witamin, podstaw fitoterapii i dietoterapii. Dodatkowo uczelnia oferuje też inne kierunki w formie e-learningu.

Technologia winiarstwa

Wiedza z zakresu podstaw uprawy winorośli oraz produkcji win czy podstaw projektowania winiarni. Tego wszystkiego dowiemy się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Dyplomowany enolog – technologia winiarska i miodosytnicza

Kierunek podobny do tego we Wrocławiu, ale tym razem na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie (2 semestry, 5000 zł).

Technologia piwowarstwa

Studia podyplomowe dla wszystkich zainteresowanych podjęciem pracy w browarze lub założeniem własnego minibrowaru. Szkoleniem przyszłych mistrzów zajmuje się Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (2 semestry, 5800 zł).

Zioła i nutraceutyki – ich znaczenie dla gospodarki i zdrowia

Studia podyplomowe idealne dla miłośników ziół oraz ich wykorzystania w diecie i kosmetyce. Co więcej program obejmuje m. in. botanikę roślin, uprawę, toksykologię, utrwalanie ziół, fitoterapię, projektowanie zakładu przetwarzania ziół. Tak więc w swoje progi przyjmuje:

Zielarstwo i fitoterapia 
Żywność, suplementy diety i produkty kosmetyczne

Wiedza teoretyczna, zajęcia laboratoryjne, praca w rzeczywistych warunkach, pod okiem instruktorów z pewnością przyczyni się do ugruntowania już posiadanej wiedzy, czy też jej poszerzenia. Dalej studia kierowane są do pracowników zarówno przemysłu kosmetycznego, jak i spożywczego, którzy pragną nabyć nowe kwalifikacje. Niemniej wykładane treści mogą również zainteresować osoby pragnące być świadomym konsumentem, posiadającym wiedzę naukową, a nie informacje stanowiące deklaracje marketingowe producentów. Takie studia oferuje Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie (do wyboru stacjonarnie lub online, od 3000 zł).

Żywienie, dietetyka i sztuka kulinarna

Studia skierowane są do osób zainteresowanych żywieniem różnych grup ludności, poradnictwem żywieniowym, dietetyką, gastronomią, żywieniem zbiorowym i naukami pokrewnymi oraz nauczaniem przedmiotów o tej tematyce, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu (3 semestry, 6300 zł).

Food studies

Niewątpliwie ta nazwa zaskoczyła mnie najbardziej, a okazuje się, że są to studia dla osób zainteresowanych tematyką kulinarną i wiążących swoją karierę z gastronomią, turystyką, mediami kulinarnymi oraz life stylowymi, a także dla chcących uzupełnić wiedzę związaną z kulinariami w różnych aspektach. Co więcej kierunek dostępny na Uniwersytecie SWPS w Warszawie (2 semestry, 5900 zł).

Praktyczne zarządzanie placówkami żywienia zbiorowego i hotelami – nowoczesny manager

Co ciekawe, są to  studia podyplomowe dla osób pragnących zdobywać, jak również rozwijać, swoje kompetencje z zakresu zarządzania w obiektach noclegowych i w gastronomii. Wiedza i umiejętności praktyczne z zakresu prawa, ekonomii i finansów, niezbędnych do zarządzania w hotelarstwie i gastronomii. Gdzie? W Wyższej Szkole Uni-Terra w Poznaniu (3 semestry, 2500 zł).

Przywództwo i zarządzanie zespołem

Może być to kierunek przydatny także dla dietetyka.

Systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności

Studia specjalnie zaprojektowane dla osób nadzorujących bezpieczeństwo zdrowotne żywności w produkcji i dystrybucji żywności. Gdzie? Na SGGW w Warszawie (2 semestry, 4800 zł).

Dobra praktyka produkcyjna i higieniczna oraz audytowanie systemów jakości zdrowotnej żywności

Studia dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu (2 semestry, 3800 zł), obejmują m. in. tematykę prawa żywnościowego, systemów jakości, zagrożeń dla żywności, kontroli żywności.

Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności

Studia kształcące przyszłych specjalistów z zakresu kontroli jakości i bezpieczeństwa w procesie wytwarzania żywności (GMP, GHP, HAACP, ISO itp.). Co ważne, po ukończeniu studiów uzyskujemy certyfikat „Asystent Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności” Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji S.A. w Warszawie. Studia są dostępne na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie (2 semestry, 3700 zł).

Planowanie i Zarządzanie Łańcuchem Dostaw
Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach kształcenia w różnych zawodach, czyli przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów:
  • Technik technologii żywności – m. in. poszerzenie wiedzy z zakresu wytwarzania produktów spożywczych, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych, organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym oraz kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności (e-learning, 3 semestry, 3600 zł).
  • Technik żywienia i usług gastronomicznych – m.in poszerzenie wiedzy z zakresu sporządzania potraw i napojów oraz organizacji żywienia i usług gastronomicznych(e-learning, 3 semestry, 3700 zł).
  • Nauczanie przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej – przygotowanie nauczycieli do nauczania przedmiotów zawodowych w ramach branży spożywczej, nabycie wiedzy i umiejętności do nowoczesnego i skutecznego uczenia w szkole (e-learning, 3 semestry, 3600 zł).
Promocja zdrowia i edukacja zdrowotna

Niewątpliwie każdy się zgodzi, że jesto to bardzo potrzebny kierunek w obecnych czasach. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (2 semestry, 3400zł).

Coaching zdrowia

Celem studiów jest przygotowanie słuchaczy do profesjonalnego korzystania z narzędzi dotyczących profilaktyki i promocji zdrowia. Zatem absolwenci będą potrafili wspierać swojego klienta/pacjenta w zdobywaniu pewności siebie. Dalej pomogą mu wzmocnić zaangażowanie i motywację do zmiany. Dodatkowo będą realizować proces dochodzenia do skutecznych rozwiązań problemów w obszarze zdrowia i żywienia. Te studia podyplomowe oferuje Collegium Civitas w Warszawie (7790 zł).

Podsumowując, obecnie na rynku mamy ogromny wybór różnych studiów podyplomowych. Dodatkowo co roku pojawiają się coraz ciekawsze opcje. Z jednej strony dużym minusem mogą być ceny, które nie należą do najniższych. Z drugiej zaś strony wysoka cena może uchronić nas przed pochopnymi decyzjami i stratą czasu, w sytuacji nietrafnego wyboru.

Jestem bardzo ciekawa, które kierunki podyplomowe wydają Ci się najciekawsze?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.