Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Szkolenie – Żywienie w Okresie Redukcji Tkanki Tłuszczowej

By 18 listopada 201923 marca, 2022szkolenie, Wydarzenia

1. Dlaczego tyjemy? Dlaczego chudniemy?
– Geny czy środowisko?
– Zrozumieć przemianę materii
– „Rozkład makro” pod mikroskopem
– Co znaczy „tuczący produkt”?

2. Mechanizmy kontroli łaknienia
– Głodny, a może znudzony czyli biologiczne i niebiologiczne funkcje jedzenia
– Gęstość energetyczna a gęstość odżywcza
– Znarkotyzowani smakiem

3. Przyczyny problemów związanych z utratą masy ciała
– Zaprogramowana otyłość, czyli kwestia genów
– Choroba nie pozwala mi schudnąć…
– Tuczące interakcje społeczne
– Dużo trenuję, a nie chudnę
– Praca wysokiego ryzyka
4. Ocena masy ciała i zawartości tkanki tłuszczowej
– Dlaczego tyję podczas odchudzania?
– Obiektywne metody oceny składu i masy ciała
– Domowe metody oceny składu ciała i monitorowania postępów

5. Planowanie redukcji masy ciała w czasie
– Ile czasu potrzeba by spalić kilogram tkanki tłuszczowej?
– Czy cheat meal czy binge-eating?
– Zrób sobie prze…rwę (refeed, diet break)

6. Porównanie diet odchudzających
– Low carb vs low fat
– To w końcu ile tego białka?
– Zaczarowany świat Intermittent Fasting

7. Najważniejsze zasady redukcji
– Surrealizm krótkoterminowych planów
– Ustalanie głębokości deficytu energetycznego
– Tłuszcze rano a węglowodany wieczorem?
– Dobór produktów
– Izotonik, woda czy cola zero? Czyli sprawa płynów
– Czynniki psychologiczne
– Suplementacja

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.