Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Kiedy myślę o Francji, widzę wieżę Eiffla i aromatycznie pachnące croissanty w  małej, uroczej, francuskiej kawiarence oraz nieodłącznie poranną kawę. Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się, skąd te pyszne rogaliki wzięły się we Francji. Aż do teraz, kiedy postanowiłam zainteresować się historią tego przepysznego wypieku. Zaczęłam się zastanawiać dlaczego croissanty to symbol Francji, dlaczego akurat tam zakorzeniły się te pyszne rogale i skąd bierze się ich wyjątkowy smak?

Croissant, choć brzmi francusko, z Francji wcale nie pochodzi. Ale jak to? Otóż jego historia, tak jak historia wielu innych smakołyków, nie zaczyna się w miejscu, którego jest wizytówką i z którą się od zawsze kojarzy. Kto by odgadł, że ten smaczny, aromatyczny rogalik pochodzi z Austrii, a przyczynili się do tego Turkowie. Jakże fascynująca i zastanawiająca wiadomość, ale rodzi się pytanie, dlaczego tak się stało i co z tym wszystkim mają wspólnego Turkowie? Pomysł na upieczenie takich rogalików mieli Austriaccy piekarze po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem w 1683 roku. Legendy głoszą, że związek z tymi rogalikami miał także pewien Polak, który później założył w Wiedniu pierwszą kawiarnię, gdzie wypiekał rogaliki. Ale zanim to się stało, miejsce miało wydarzenie, gdzie Turcy dotarli do bram Wiednia i chcieli podbić miasto. W nocy kopali tunel, aby dostać się do środka. Wiedeńscy piekarze byli jednak w trakcie pracy i usłyszeli odgłosy Turków. Zaalarmowali strażników, którzy zmobilizowali swoje siły, pokonali wroga i zmusili do ucieczki. Dla uczczenia zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta chlebowego rogaliki, w kształcie godła Turcji – półksiężyca. Po tych wydarzeniach wypiek ten można było spotkać w całym kraju. W Austrii rogaliki nazywano Türkenkipferl – turecki rogalik, inna nazwa to także wiedeński wypiek.

To, że croissanty stały się tak francuskie, zawdzięczamy przypadkowi. Gdyby Maria Antonina nie została żoną Ludwika XVI nie wiadomo gdzie zawędrowały by te rogaliki, a może zostałyby symbolem Austrii. Tak więc do Francji rogaliki trafiły 100 lat po zwycięstwie pod Wiedniem, za sprawą Mari Antoniny, austriackiej żony Ludwika XVI. Miłośniczka słodkości przywiozła ze sobą austriacki przysmak do Francji. Do czasów Rewolucji Francuskiej wypiek ten znany był wyłącznie arystokracji. Kiedy podczas rewolucji z powodu głodu rzucano kamieniami w okna pałacu w Wersalu, żądając chleba, królowa według opowieści odrzekła: „Nie ma chleba? Niech jedzą ciastka”. To przyczyniło się do zagoszczenia rogalików na stałe we Francji, choć przez swoją niesforność w związku z tą sprawą Maria Antonina została skrócona o głowę. Od tego czasu croissanty stały się bardzo popularne zarówno wśród sfer wyższych, jak i w biedniejszych domach.

Słowo croissant w tłumaczeniu z francuskiego oznacza rogalik, co odnosi się bezpośrednio do natury księżyca, który jest symbolem imperium osmańskiego. Po raz pierwszy termin ten pojawił się na stronach francuskiego słownika w 1863 roku, a w roku 1831 powstał pierwszy znany przepis na ten wypiek. Stworzył go August Zang, austriacki właściciel piekarni w Paryżu. Należy pamiętać, że przepis uległ modyfikacji przez szereg lat w stosunku do pierwotnej wersji. Zmieniła się zarówno receptura jak i technika wykonania. Niezmienne jest tylko to, że croissant jest symbolem Francji i ulubionym wypiekiem wielu osób aż do dziś.

Croissanty we Francji są spożywane na śniadanie, około 8-9 godziny. W Paryżu niemal na rogu każdej uliczki stoi piekarnia, gdzie można skosztować rogalików. Klasyczne rogaliki nie mają nadzienia w środku. Zjada się je na słodko popijając kawą. Jak rozpoznać prawdziwe croissanty? Na pewno najlepsze są rano, kiedy są najświeższe. Ponadto idealny rogalik ma kruchą skórkę, sypie się i robi wokół dużo bałaganu. W środku jest miękki, aczkolwiek nie zbity. Cały złożony jest z wielu warstw i wokół czuć wyraźny maślany aromat. W smaku powinien być lekko słony a zarazem lekko słodki.

Składniki są proste: mąka, drożdże, woda, cukier, mleko, masło sól. Kluczem całego wypieku jest masło, które stanowi 33%. Gotowe ciasto wałkuje się kilka razy, jednocześnie przekładając masłem. Dzięki temu tworzy się krucha, wielowarstwowa struktura ciasta po wypieczeniu. Proces wypiekania croissantów trwa około czterech godzin. Mogą być klasyczne, bądź z nadzieniem: z czekoladą, dżemem, marmoladą albo też z kozim serem, szpinakiem, czy grzybami.

Choć croissanty nie zostały wymyślone we Francji, to myślę, że są jej nieodzownym symbolem i każdy, kto myśli o tym kraju widzi pachnące croissanty we francuskiej piekarni.

Bibliografia

  • Bengsz R., (2015): O francuskiej kuchni słów kilka, http://www.wogole.net/teksty/o-francuskiej-kuchni-slow-kilka-248/
  • Petrovic K., (2006): Der Gegenstand: das Croissant, http://www.arte.tv/de/der-gegenstand-das-croissant/1093320,CmC=1093318.html
  • Śniadanie we Francji, czyli powitanie dnia na słodko, (2015): http://francuskiwsieci.blogspot.com/2015/04/sniadanie-we-francji-czyli-sodkie.html
  • Piekarnia Francuska Pan Croissant, http://pan-croissant.pl/
  • Wojas M., (2014): Najważniejsze jest masło, http://metro.gazeta.pl/Lifestyle/1,135223,13274313,Croissant___najwazniejsze_jest_maslo.html
  • Croissants- popularność francuskich rogalików, (ca 2008-2015), http://www.travelmaniacy.pl/artykul,croissants_-_popularnosc_francuskich_rogalikow,1024,4,0.html
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.