Wykorzystujemy pliki cookies, które pomagają nam ulepszać nasz serwis. Możesz zmienić ustawienia ich obsługi w swojej przeglądarce. Więcej szczegółów - w naszej Polityce Prywatności

Polityka prywatności

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania danych osobowych pozyskanych przez Serwis Internetowy www.aliant.com.pl (zwany dalej: "Serwisem").

Właścicielem Serwisu i jednocześnie Administratorem Danych Osobowych jest Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B, NIP: 6441887774, Regon: 221991117, zwany dalej Anmarsoft.

Anmarsoft dokłada szczególnej staranności do poszanowania prywatności Użytkowników odwiedzających Serwis.

§ 1 Jak zbieramy dane?

Anmarsoft zbiera informacje dotyczące osób fizycznych prowadzących we własnym imieniu działalność gospodarczą lub zawodową (zwani dalej Klientami), którzy zakupili program komputerowy Aliant.

Ponadto Serwis realizuje funkcje pozyskiwania informacji o Użytkownikach poprzez dobrowolnie wprowadzone informacje w formularzu wysyłanym w celu odpowiedzi na zapytanie.

Podczas korzystania ze stron internetowych Serwisu pobierane są automatycznie dodatkowe informacje (adres IP przypisany do Użytkownika komputera lub zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, typ systemu operacyjnego).

Od Użytkowników mogą być także gromadzone dane nawigacyjne, w tym informacje o linkach i odnośnikach, w które zdecydują się kliknąć lub innych czynnościach, podejmowanych w naszym Serwisie.

§ 2 Jak wykorzystujemy zebrane dane?

Serwis zbiera informacje podane dobrowolnie przez Użytkownika. Każdemu użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych oraz ich poprawienia. Wiadomości wysyłane za pośrednictwem formularzy są przetwarzane przez Anmarsoft Marcin Olech z siedzibą w Gdańsku (80-386), Lęborska 3 B. Dane nie są udostępniane podmiotom trzecim. Dane podane w formularzach są przetwarzane w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza, np w celu kontaktu handlowego lub realizacji warunków umowy licencyjnej. Dane podane w formularzach mogą być przekazane podmiotom technicznie realizującym niektóre usługi oraz Dystrybutorowi oprogramowania Aliant, firmie Cambridge Diagnostics Sp. z o. o, w celu ustalenia terminu prezentacji programu lub udzielenia odpowiedzi na wysłane poprzez formularz zapytanie.

W przypadku wymiany klucza licencyjnego na nowy egzemplarz dane użytkownika mogą być przekazywane Dostawcy tj.: Firma kurierska, Poczta Polska S.A.

Dane nawigacyjne mogą być wykorzystywane w celu zapewnienia Użytkownikom lepszej obsługi, analizy danych statystycznych i dostosowania Serwisu do preferencji Użytkowników, a także administrowania Serwisem.

§ 3 Mechanizm Cookies, Adres IP

Serwis używa niewielkich plików, zwanych cookies. Zapisywane są one przez serwer Anmarsoft na komputerze osoby odwiedzającej Serwis, jeżeli przeglądarka internetowa na to pozwala. Plik cookie zwykle zawiera nazwę domeny, z której pochodzi, swój „czas wygaśnięcia" oraz indywidualną, losowo wybraną liczbę identyfikującą ten plik. Informacje zbierane za pomocą plików tego typu pomagają dostosowywać oferowane przez Anmarsoft produkty do indywidualnych preferencji i rzeczywistych potrzeb osób odwiedzających Serwis. Daje też możliwość opracowywania ogólnych statystyk odwiedzin prezentowanych produktów w Serwisie.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies własne w celu analiz i badań oraz audytu oglądalności, a w szczególności do tworzenia anonimowych statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób użytkownicy korzystają ze Strony Internetowej Serwisu, co umożliwia ulepszanie jej struktury i zawartości.

Anmarsoft wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).

Mechanizm cookies jest bezpieczny dla komputerów Użytkowników Serwisu. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do komputerów Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Niemniej w swoich przeglądarkach Użytkownicy mają możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do komputerów. W tym celu należy wybrać odpowiednie opcje prywatności w swojej przeglądarce Internetowej. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie z Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.

Anmarsoft może gromadzić adresy IP Użytkowników Serwisu. Adres IP to numer przydzielany komputerowi osoby odwiedzającej Serwis przez dostawcę usług internetowych. Numer IP umożliwia dostęp do Internetu. W większości przypadków jest przypisywany komputerowi dynamicznie, tj. zmienia się przy każdym połączeniu z Internetem i z tego powodu traktowany jest powszechnie, jako nieosobista informacja identyfikująca.  Adres IP jest wykorzystywany przez Anmarsoft przy diagnozowaniu problemów technicznych z serwerem, tworzeniu analiz statystycznych (np. określeniu, z jakich regionów notujemy najwięcej odwiedzin), jako informacja przydatna przy administrowaniu i udoskonalaniu Serwisu, a także w celach bezpieczeństwa oraz ewentualnej identyfikacji obciążających serwer, niepożądanych automatycznych programów do przeglądania treści Serwisu.

Serwis zawiera linki i odnośniki do innych stron internetowych. Anmarsoft nie ponosi odpowiedzialności za zasady ochrony prywatności na nich obowiązujące. Z tego powodu zachęcamy Państwa, by po przejściu za pośrednictwem Serwisu na stronę zarządzaną przez innego administratora, zapoznać się z polityką prywatności tam przyjętą.

§ 4 Dostęp do danych

Do danych osobowych zbieranych przez Serwis mają bezpośredni dostęp jedynie uprawnieni pracownicy Anmarsoft. Właściciel Serwisu może mieć obowiązek udzielania informacji zebranych przez Serwis upoważnionym organom na podstawie zgodnych z prawem żądań w zakresie wynikającym z żądania. Dane mogą być także udostępniane podmiotom wskazanym w punkcie „Jak wykorzystujemy zebrane dane?”.

§ 5 Zmiany Polityki Prywatności

Anmarsoft zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian w Polityce Prywatności. W dniu dokonania zmian aktualizujemy datę wprowadzenia ostatniej poprawki podaną poniżej.

Jakiekolwiek dodatkowe pytania związane z Polityką Prywatności prosimy kierować na adres: pomoc@aliant.com.pl

Data ostatniej modyfikacji: 25.02.2016 r.

Akceptuję

Kiedy myślę o Francji, widzę wieżę Eiffla i aromatycznie pachnące croissanty w  małej, uroczej, francuskiej kawiarence oraz nieodłącznie poranną kawę. Nigdy wcześniej nie zastanawiałam się, skąd te pyszne rogaliki wzięły się we Francji. Aż do teraz, kiedy postanowiłam zainteresować się historią tego przepysznego wypieku. Zaczęłam się zastanawiać dlaczego croissanty to symbol Francji, dlaczego akurat tam zakorzeniły się te pyszne rogale i skąd bierze się ich wyjątkowy smak?

Croissant, choć brzmi francusko, z Francji wcale nie pochodzi. Ale jak to? Otóż jego historia, tak jak historia wielu innych smakołyków, nie zaczyna się w miejscu, którego jest wizytówką i z którą się od zawsze kojarzy. Kto by odgadł, że ten smaczny, aromatyczny rogalik pochodzi z Austrii, a przyczynili się do tego Turkowie. Jakże fascynująca i zastanawiająca wiadomość, ale rodzi się pytanie, dlaczego tak się stało i co z tym wszystkim mają wspólnego Turkowie? Pomysł na upieczenie takich rogalików mieli Austriaccy piekarze po zwycięstwie nad Turkami pod Wiedniem w 1683 roku. Legendy głoszą, że związek z tymi rogalikami miał także pewien Polak, który później założył w Wiedniu pierwszą kawiarnię, gdzie wypiekał rogaliki. Ale zanim to się stało, miejsce miało wydarzenie, gdzie Turcy dotarli do bram Wiednia i chcieli podbić miasto. W nocy kopali tunel, aby dostać się do środka. Wiedeńscy piekarze byli jednak w trakcie pracy i usłyszeli odgłosy Turków. Zaalarmowali strażników, którzy zmobilizowali swoje siły, pokonali wroga i zmusili do ucieczki. Dla uczczenia zwycięstwa piekarze uformowali z ciasta chlebowego rogaliki, w kształcie godła Turcji – półksiężyca. Po tych wydarzeniach wypiek ten można było spotkać w całym kraju. W Austrii rogaliki nazywano Türkenkipferl – turecki rogalik, inna nazwa to także wiedeński wypiek.

To, że croissanty stały się tak francuskie, zawdzięczamy przypadkowi. Gdyby Maria Antonina nie została żoną Ludwika XVI nie wiadomo gdzie zawędrowały by te rogaliki, a może zostałyby symbolem Austrii. Tak więc do Francji rogaliki trafiły 100 lat po zwycięstwie pod Wiedniem, za sprawą Mari Antoniny, austriackiej żony Ludwika XVI. Miłośniczka słodkości przywiozła ze sobą austriacki przysmak do Francji. Do czasów Rewolucji Francuskiej wypiek ten znany był wyłącznie arystokracji. Kiedy podczas rewolucji z powodu głodu rzucano kamieniami w okna pałacu w Wersalu, żądając chleba, królowa według opowieści odrzekła: „Nie ma chleba? Niech jedzą ciastka”. To przyczyniło się do zagoszczenia rogalików na stałe we Francji, choć przez swoją niesforność w związku z tą sprawą Maria Antonina została skrócona o głowę. Od tego czasu croissanty stały się bardzo popularne zarówno wśród sfer wyższych, jak i w biedniejszych domach.

Słowo croissant w tłumaczeniu z francuskiego oznacza rogalik, co odnosi się bezpośrednio do natury księżyca, który jest symbolem imperium osmańskiego. Po raz pierwszy termin ten pojawił się na stronach francuskiego słownika w 1863 roku, a w roku 1831 powstał pierwszy znany przepis na ten wypiek. Stworzył go August Zang, austriacki właściciel piekarni w Paryżu. Należy pamiętać, że przepis uległ modyfikacji przez szereg lat w stosunku do pierwotnej wersji. Zmieniła się zarówno receptura jak i technika wykonania. Niezmienne jest tylko to, że croissant jest symbolem Francji i ulubionym wypiekiem wielu osób aż do dziś.

Croissanty we Francji są spożywane na śniadanie, około 8-9 godziny. W Paryżu niemal na rogu każdej uliczki stoi piekarnia, gdzie można skosztować rogalików. Klasyczne rogaliki nie mają nadzienia w środku. Zjada się je na słodko popijając kawą. Jak rozpoznać prawdziwe croissanty? Na pewno najlepsze są rano, kiedy są najświeższe. Ponadto idealny rogalik ma kruchą skórkę, sypie się i robi wokół dużo bałaganu. W środku jest miękki, aczkolwiek nie zbity. Cały złożony jest z wielu warstw i wokół czuć wyraźny maślany aromat. W smaku powinien być lekko słony a zarazem lekko słodki.

Składniki są proste: mąka, drożdże, woda, cukier, mleko, masło sól. Kluczem całego wypieku jest masło, które stanowi 33%. Gotowe ciasto wałkuje się kilka razy, jednocześnie przekładając masłem. Dzięki temu tworzy się krucha, wielowarstwowa struktura ciasta po wypieczeniu. Proces wypiekania croissantów trwa około czterech godzin. Mogą być klasyczne, bądź z nadzieniem: z czekoladą, dżemem, marmoladą albo też z kozim serem, szpinakiem, czy grzybami.

Choć croissanty nie zostały wymyślone we Francji, to myślę, że są jej nieodzownym symbolem i każdy, kto myśli o tym kraju widzi pachnące croissanty we francuskiej piekarni.

Bibliografia

  • Bengsz R., (2015): O francuskiej kuchni słów kilka, http://www.wogole.net/teksty/o-francuskiej-kuchni-slow-kilka-248/
  • Petrovic K., (2006): Der Gegenstand: das Croissant, http://www.arte.tv/de/der-gegenstand-das-croissant/1093320,CmC=1093318.html
  • Śniadanie we Francji, czyli powitanie dnia na słodko, (2015): http://francuskiwsieci.blogspot.com/2015/04/sniadanie-we-francji-czyli-sodkie.html
  • Piekarnia Francuska Pan Croissant, http://pan-croissant.pl/
  • Wojas M., (2014): Najważniejsze jest masło, http://metro.gazeta.pl/Lifestyle/1,135223,13274313,Croissant___najwazniejsze_jest_maslo.html
  • Croissants- popularność francuskich rogalików, (ca 2008-2015), http://www.travelmaniacy.pl/artykul,croissants_-_popularnosc_francuskich_rogalikow,1024,4,0.html
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.