Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Ci najnowszą aktualizację programu dla dietetyków Aliant. Wszystkie nowe funkcje i ulepszenia nie tylko odzwierciedlają naszą pasję do pracy nad Aliantem, ale także otwierają drzwi do zupełnie nowego rozdziału w pracy dietetyków. Jaki to rozdział? O tym czytaj dalej. Pokażę Ci krok po kroku, co przygotowaliśmy tym razem.

Aliant program dla dietetyków – najważniejsze zmiany w skrócie

  1. Na planszy całej diety możesz  skopiować / wkleić /usunąć cały dzień, co przyspieszy Twoją pracę.
  2. Podejrzysz wysłane diety do konta online pacjenta, dzięki czemu praca będzie uporządkowana.
  3. Dzięki nowemu wydrukowi – multidieta – stworzysz szpitalny wydruk paru diet na 1 kartce zgodnie z wymogami programu ’Dobry posiłek w szpitalu’ oraz wydruk dla par.
  4. Wprowadziliśmy zmiany w szablonie 9 wydruku, dzięki którym zyskasz nowe możliwości.
  5. Zwiększyliśmy liczbę własnych tagów (+48) przypisywanych do potraw, co umożliwi ich jeszcze lepszą organizację.
  6. Dodaliśmy nowy analizator inbody 570, aby także posiadacze tego modelu mieli szansę na sprawniejszą pracę.
  7. Dodaliśmy nową wersję szwedzkich tabel produktów, dzięki czemu możesz korzystać z aktualnych danych.
  8. Dodaliśmy nowe produkty, które wzbogacą Twoją bazę danych.
  9. Stworzyliśmy możliwość dodawania stałych aliasów dla potraw, dzięki czemu w programie możesz mieć nazwy robocze potraw, które widzisz tylko Ty, a na wydruku prezentowane są ujednolicone nazwy, które widzą pacjenci.
  10.  ’MessageBox’ – szybki podgląd na dialogu 'Dieta – otwórz’, dzięki któremu jednym przyciskiem sprawdzisz, do kogo przypisana jest wybrana dieta.
  11. Dodaliśmy nowe zalecenia do wydruków diety – w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego, dzięki którym masz gotowy materiał edukacyjny dla pacjentów.
  12. Przebudowaliśmy notatkę do posiłku, dzięki czemu jest bardziej funkcjonalna.
  13. Dodaliśmy możliwość wyłączenia porcjowania w sz. 4-8 (PDF i HTML).
  14. Na wydrukach diety dla napojów zmieniliśmy 'Zjedz ….’ na ’Wypij …’.

Pozostałe zmiany:

  1. Użyteczne dla ekranów panoramicznych – klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości, dzięki czemu możesz w jednym czasie podglądać Alianta oraz inny ekran.
  2. Dodaliśmy nowe skróty na planszy całej diety, w widoku posiłku oraz na oknie szablonu wydruku, dzięki którym przyspieszysz swoje działania w programie.
1. Plansza całej diety – 'kopiuj / wklej /usuń’ cały dzień.

Wystarczy, że przełączysz się na planszę całej diety i przy nazwie dnia najedziesz na ikonę menu („kreseczki”).

Kopiuj / wklej / usuń cały dzień na planszy całej diety.

ZMIANY W KARCIE PACJENTA

2. Karta pacjenta – podgląd wysłanych diet do konta online pacjenta.

Aby to zrobić, wejdź do edycji karty wybranego pacjenta i kliknij 'KONTO ONLINE’

Konto pacjenta online.

Następnie zaznacz wybraną dietę i kliknij ’Podgląd’.

Podgląd wysłanych diet w karcie pacjenta, na oknie 'konto online’.

Teraz zobaczysz rzeczywisty podgląd całej diety, wysłanej do pacjenta.

Podgląd wysłanej diety w karcie pacjenta, na oknie 'konto online’.

Więcej informacji na temat konta pacjenta online przeczytaj tutaj.

3. Nowy analizator inbody 570.

Aby dodać pacjenta, pobierając dane z analizatora, wystarczy wejść do ogólnej karty pacjentów i wybrać '+NOWY PACJENT Z ANALIZATORA’, następnie trzeba znaleźć na dysku wyeksportowany wcześniej wynik badania z analizatora, w formacie .csv i postępować wg wskazówek na ekranie.

Nowy analizator inbody 570.

 

ZMIANY NA WYDRUKACH DIETY

4. Nowy szablon wydruku – MULTIDIETA.

Dzięki nowemu wydrukowi – multidieta – stworzysz szpitalny wydruk paru diet na 1 kartce zgodnie z wymogami programu ’Dobry posiłek w szpitalu’ oraz wydruk dla par lub rodzinny:

  • wiele diet na 1 kartce (maks 4);
  • z możliwością wyszczególnienia alergenów – wybór spośród 3 sposobów. Alergeny identyfikowane są zgodnie z listą z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 r. z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności;
  • wydruk wraz z podsumowaniem posiłku (w porcji i na 100g) oraz dnia;

Aby wejść do nowego szablonu wydruku, wybierz zakładkę 'Dieta-Drukuj’. Następnie wybierz szablon nr 10.

Uwaga, ten szablon różni się od pozostałych tym, że przed jego wybraniem, nie otwierasz w Aliancie żadnej diety. Robisz to później. Zobacz niżej.

Nowy szablon wydruku – MULTIDIETA.

WYDRUK DIETY DLA SZPITALI – ZGODNIE Z WYMOGAMI PROGRAMU 'DOBRY POSIŁEK W SZPITALU’:

Po wybraniu szablonu MULTIDIETA, zobaczysz okno, które składa się z kilku elementów. Wybierasz dietę z okna „OTWÓRZ DIETĘ”. Wybierasz dla ilu osób ma być ta dieta. Możesz otworzyć do 4 diet na raz. W kolumnie 'NAZWA DIETY’ należy wpisać nazwę, która ma się pojawić na wydruku.

Nowy szablon wydruku – MULTIDIETA – wybór diet.

Po wybraniu diet i klawisza 'DRUKUJ’ zobaczysz okno konfiguracji i pierwszą zakładkę 'PODGLĄD’. W zakładce 'Ustawienia’ należy dopasować wydruk do swoich preferencji (rodzaj, wielkość czcionki, prezentacja składników, alergenów itp.). Czcionka, która zabiera mniej miejsca to czcionka Oswald.

Nowy szablon wydruku – MULTIDIETA – podgląd wydruku.

Nowy szablon wydruku – MULTIDIETA – podgląd wydruku.

WYDRUK DIETY DLA PARY:

Ustawienia wydruku MULTIDIETA są tak skonstruowane, że pozwalają wygenerować dietę dla Pary, gdzie posiłki są takie same, ale różnią się ilościami. Wystarczy, po wygenerowaniu wydruku wyłączyć prezentację alergenów oraz dobrać odpowiednio pozostałe elementy ustawień, które mają być prezentowane na wydruku. Uwaga: Najlepiej dobierać potrawy, gdyż dla nich jest możliwość prezentacji przepisów pod tabelką. Składniki nie będące składnikiem potraw, nie będą pod nią prezentowane.

Dieta dla pary, w szablonie MULTIDIETA.

 

Ponadto zobaczymy też, przy przepisach, obok siebie, wersję gramatury dla niej i dla niego, co w praktyce zdecydowanie ułatwi realizację jadłospisu.

Dieta dla pary, w szablonie MULTIDIETA.

5. Zmiany w szablonie 9 wydruku.

Zyskujesz zupełnie nowe możliwości:

  • wydrukujesz każdy dzień na osobnej stronie wraz z podsumowaniem posiłku (w porcji i na 100g) oraz dnia – zgodnie z wymogami programu ’Dobry posiłek w szpitalu’;
  • wydrukujesz dietę wg zakresu dni;

Aby zobaczyć nowe możliwości, otwórz wybraną dietę, wybierz: 'Dieta – Drukuj’, a następnie 'szablon 9′ i idź do zakładki 'USTAWIENIA’.

Włącz 'KAŻDY DZIEŃ OD NOWEJ STR.’ oraz 'PODSUMOWANIE POSIŁKU’.

W szablonie wydruku 9 możesz wydrukować każdy dzień na osobnej stronie wraz z podsumowaniem posiłku (w porcji i na 100g) oraz dnia – zgodnie z wymogami programu ’Dobry posiłek w szpitalu’ .

Zobacz podgląd diety z nowymi ustawieniami:

W szablonie wydruku 9 możesz wydrukować każdy dzień na osobnej stronie wraz z podsumowaniem posiłku (w porcji i na 100g).

Można włączyć wyszczególnienie alergenów – na 3 sposoby. Alergeny identyfikowane są zgodnie z listą z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 r. z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Na oknie ustawień może zmienić zakres drukowania stron:

Wydruk diety wg zakresu dni w szablonie 9.

6. Na wydrukach diety dla napojów zmieniliśmy 'Zjedz ….’ na 'Wypij …’.

Dla potraw umieszczonych w kategorii: 'Napoje’ zamiana na wydruku diety – 'Zjedz 0,5 porcji’ na 'Wypij 0,5 porcji’.

7. Możliwość wyłączenia porcjowania w szablonach 4-8 (PDF i HTML).

Aby wyłączyć porcjowanie, wystarczy iść do 'Dieta-Drukuj’ i przed wybraniem szablonu wydruku, kliknąć ikonę porcjowania, aby przekreśliła się na czerwono. Zobacz na zdjęciu niżej. Funkcja ta dotyczy szablonów nr. 4-8.

Włączanie i wyłączanie porcjowania na wydruku diety, w szablonach 4-8.

Co oznacza wyłączenie porcjowania?

Wyłączenie porcjowania oznacza, iż masa składników potrawy dotyczy zjadanej ilości, a nie całości potrawy.

Przykład 1 – wyłączone porcjowanie:

Wyłączone porcjowanie na wydruku diety.

Przykład 2 – włączone porcjowanie:

W podanym przykładzie porcjowanie poraw jest włączone – co oznacza, iż masa składników dotyczy całości potrawy, a nie zjadanej ilości.

Włączone porcjowanie na wydruku diety.

 

8. Możliwość dodawania stałych aliasów dla potraw.

Dzięki aliasom możesz mieć w programie nazwy robocze potraw, które widzisz tylko Ty, a na wydruku prezentowane są ujednolicone nazwy, które widzą pacjenci. Zobacz, jak to działa! Wchodzimy do edycji wybranej potrawy lub dodajemy nową potrawę. Pod nazwą potrawy znajduje się nowe pole 'Alias’. Wpisujemy nazwę, która ma być prezentowana na wydruku.

Stałe aliasy do potraw.

Stałe aliasy do potraw na planie diety.

Stałe aliasy do potraw na szablonie wydruku.

Uwaga: funkcję tą należy używać świadomie i uważnie, aby nie wprowadzać pacjenta w błąd (podawanie różnych zup pod tą samą nazwą). W szczególności uwaga na pacjentów, dla których wykonywane są kolejne diety z rzędu, aby nie okazało się, że któryś kolejny raz pacjent otrzymuje z pozoru tę samą zupę, jednak o zupełnie innym składzie.

Jak sprawdzić, jakiej potrawy tyczy się alias, po dodaniu jej do posiłku?

Wykonaj prawy klik myszką w nazwę potrawy i wybierz 'zmień nazwę potrawy”.

Sprawdzenie, jakiej potrawy tyczy się alias, po dodaniu jej do posiłku.

Na niebieskim pasku jest oryginalna nazwa potrawy.

Sprawdzenie, jakiej potrawy tyczy się alias, po dodaniu jej do posiłku.

Jak sprawdzić, czy potrawa ma przypisany alias?

Po zaznaczeniu potrawy na liście 'Dodaj do planu’ na czarnym pasku jest podany alias. Zobacz na zdjęciu.

Jak sprawdzić, czy potrawa ma przypisany alias?

9. Większa liczba własnych tagów i nowy podział.

Od teraz możesz dodać ponad 48 własnych tagów, dzięki którym opiszesz swoje potrawy w najróżniejszych kombinacjach. Ponadto, dzięki temu, że podzieliliśmy tagi na zakładki: systemowe / własne, łatwo odróżnisz jedne od drugich. Aby dodać własne tagi, dodaj nową lub edytuj istniejącą potrawę. Teraz wybierz 'EDYTUJ TAGI’.

Edycja własnych tagów do potraw.

Zobaczysz na oknie dwie zakładki: tagi systemowe i tagi własne. Aby edytować tagi własne wybierz ’ZARZĄDZAJ TAGAMI WŁASNYMI’. Na kolejnym oknie możesz dodać ponad 48 tagów. Na dole okna są dwie strzałki, które przełączają na kolejną stronę z tagami własnymi.

Edycja własnych tagów do potraw.

Lepsze otagowanie potraw pozwoli Ci na precyzyjniejsze i szybsze ich wyszukiwanie, co można wykorzystać w takich narzędziach budowania diety, jak wizard, krótka lista zakupów czy wyszukiwarka lokalna potraw.

10. Przebudowaliśmy notatkę do posiłku.

Notatka wygląda teraz trochę inaczej niż w poprzedniej wersji, ale dzięki przebudowie jest ona bardziej funkcjonalna. Rozdzieliliśmy komentarze do potrawy od komentarzy do posiłku, dzięki czemu można w bardziej przejrzysty sposób kontrolować lokalizację naszych adnotacji na wydrukach.

Przebudowana notatka do posiłku.

11. Do kogo należy dieta – 'MessageBox’ – szybki podgląd.

'MessageBox’ – szybki podgląd na dialogu 'Dieta – otwórz’, dzięki któremu jednym przyciskiem sprawdzisz, do kogo przypisana jest wybrana dieta. Wystarczy, że zaznaczysz wybraną dietę i klikniesz na klawiaturze komputera „i”.

’MessageBox’ – szybki podgląd na dialogu 'Dieta – otwórz’.

12. Nowe zalecenia do wydruków diety w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Gotowe zalecenia znajdziesz w zakładce 'ZALECENIA’ po wejściu do szablonów wydruku nr 1-8.

Nowe zalecenia w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego.

Nowe zalecenia w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego na wydruku diety.

Edycję szablonu zaleceń na stałe można wykonać po wejściu w 'Ustawienia – szablony zaleceń’ oraz do bieżącej diety w zakładce 'Zalecenia’ na podglądzie wydruku.

13. Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości.

Ta funkcjonalność może się przydać dla osób pracujących z ekranami panoramicznymi. Do dyspozycji masz 5 różnych rozdzielczości, dzięki czemu możesz w jednym czasie podglądać Alianta oraz inny ekran.

Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości – opcja 1.

Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości – opcja 2.

Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości – opcja 3.

Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości – opcja 4.

Klawiszem F11 możesz przełączać się pomiędzy trybami różnych rozdzielczości – opcja 5.

Uwaga – jeśli pracujesz z małym ekranem laptopa, ta funkcja nie jest adresowana dla Ciebie. Funkcję adresujemy do osób pracujących z ekranami panoramicznymi.

14. Nowe skróty klawiaturowe.

Na planszy całej diety wypróbuj:

Ctrl+E – edytuj (przejście do posiłku)
Ctrl+C – kopiuj (posiłek)
Ctrl+V – wklej (posiłek)
Delete – usuń (posiłek)
Ctrl+p – drukuj (dietę)

Uwaga: podane skróty nie działają przy włączonej notatce.

W widoku posiłku wypróbuj:
Ctrl+p – drukuj
ctrl + z – zamiana produktu/potrawy na inne
ctrl + r – przejście do planu całej diety

Uwaga: podane skróty, poza ’ctrl + r’, nie działają przy włączonej notatce.

Na oknie wyboru szablonu wydruku wypróbuj:

Klawiszem H przełączyć się pomiędzy formatami wydruku (HTML/PDF).

Naciśnij na klawiaturze numer 1-9, a wybierzesz szablonu wydruku.

15. Dodaliśmy nową wersję szwedzkich tabel produktów.

Aby wyszukiwać w bazach zagraniczny, w tym w zaktualizowanej bazie, wybierz 'Baza danych – Import bazy produktów’, następnie wybierz np. bazę szwedzką.

Nowa wersja szwedzkiej tabeli produktów.

Dzięki bazom zagranicznym możesz wyszukiwać produkty i adaptować je do Alianta.

Nowa wersja szwedzkiej tabeli produktów.

17. Nowe produkty w Aliant program dla dietetyków, które wzbogacą twoją bazę danych.

Zobacz listę nowych produktów:

  • ananas, suszony
  • bajgle z ziołami prowansalskimi (Lajkonik)
  • borówka brusznica
  • borówka do mięs i serów
  • dynia hokkaido
  • filety z makreli w sosie pomidorowym, w puszce
  • filety z makreli w sosie pomidorowym, w puszce (King Oscar)
  • frytki, smażone w oleju roślinnym
  • gnocchi (Schar)
  • gnocchi ziemniaczane
  • gnocchi ziemniaczane, gotowane
  • jogurt pitny proteinowy, banan (GO ACTIVE, Biedronka)
  • jogurt pitny proteinowy, mango (GO ACTIVE, Biedronka)
  • jogurt pitny proteinowy, truskawka (GO ACTIVE, Biedronka)
  • kaszka proteinowa, karmelowa (GO ACTIVE, Biedronka)
  • kaszka proteinowa, mleczna (GO ACTIVE, Biedronka)
  • makaron bezglutenowy, gotowany
  • makaron niski IG fusilli (Polmak)
  • makaron niski IG fusilli, gotowany (Polmak)
  • makaron niski IG penne (Polmak)
  • makaron niski IG penne, gotowany (Polmak)
  • mango suszone
  • mango suszone, słodzone
  • mąka ekstra uniwersalna, bezglutenowa (Bezgluten)
  • mąka mehl farine, bezglutenowa (Schar)
  • mąka mix bread, bezglutenowa (Schar)
  • mąka mix c patisserie, bezglutenowa (Schar)
  • mąka mix it dunkel rustico, bezglutenowa (Schar)
  • mąka mix it universal, bezglutenowa (Schar)
  • napój mleczny high protein, czekoladowy (Pilos, Lidl)
  • napój mleczny high protein, waniliowy (Pilos, Lidl)
  • Nutramill Complex (Olimp Labs)
  • Nutramill Complex Protein (Olimp Labs)
  • panini rustici durum (33 Fine Foods)
  • parówki z filetem kurczaka premium (Pikok, Lidl)
  • parówki z filetem z indyka premium (Pikok, Lidl)
  • pesto alla Genovese, o obniżonej zawartości tłuszczu (Kania, Lidl)
  • pesto zielone z oliwą z oliwek (chef select, Lidl)
  • pinsa gourmet (33 Fine Foods)
  • płatki owsiane, bezglutenowe
  • płatki owsiane, błyskawiczne
  • płatki owsiane, błyskawiczne, gotowane na wodzie
  • płatki owsiane, błyskawiczne, gotowane na mleku 3,2%
  • płatki owsiane, gotowane na wodzie
  • płatki owsiane, górskie
  • płatki owsiane, górskie, gotowane na wodzie
  • płatki owsiane, górskie, gotowane na mleku 3,2%’
  • pudding high protein, czekoladowy (Pilos, Lidl)
  • pudding high protein, waniliowy (Pilos, Lidl)
  • pudding proteinowy, czekoladowy (GO ACTIVE, Biedronka)
  • pudding proteinowy, solony karmel (GO ACTIVE, Biedronka)
  • pudding proteinowy, waniliowy (GO ACTIVE, Biedronka)
  • ravioli z masłem i szałwią
  • ravioli z ricottą i szpinakiem
  • ravioli z ricottą i szpinakiem, gotowane
  • ravioli z sosem pomidorowym
  • ser, active protein plus (SM Ryki)
  • sos sriracha
  • szpinak baby
  • szpinak baby, gotowany,  odsączony
  • tortelloni z mięsem (chef select, Lidl)
  • tortelloni z pomidorami i mozzarellą (chef select, Lidl)
  • ziemniaki, gotowane na parze
  • ziemniaki, gotowane na parze, w mundurkach
  • ziemniaczki już gotowe, schłodzone, z koperkiem (Pri)
  • ziemniaczki już gotowe, schłodzone, z rozmarynem (Pri)
  • żurawina do mięs i serów

Chcesz usunąć jakieś pozycje z tej listy? To proste!

Program do układania diet Aliant pozwala Ci to zrobić na zestawieniu ‘Baza danych – Nowe pozycje’. Zatem usuniesz tu wybrane lub nawet wszystkie pozycje.

Zwróć uwagę na ustawienie suwaka ‘Tylko dzisiejszy dzień’.

Co ważne włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazuje listę nowych pozycji pobranych z bieżącego dnia. Tak więc jeśli jednego dnia pobierzesz aktualizację, a produkty będziesz usuwać kolejnego dnia, suwak powinien być wyłączony (na czarno).

programu dla dietetyków Aliant

Włączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z bieżącego dnia.

programu dla dietetyków Aliant

Wyłączony suwak ‘Tylko dzisiejszy dzień’ pokazujący listę nowych pozycji z wcześniejszych dni.

To już wszystkie zmiany, jakie odkrywa Aliant program dla dietetyków. Cieszymy się, jesteś na bieżąco. Zobacz pozostałe artykuły na temat aktualizacji. Kliknij tutaj. Z kolei jeśli chcesz nam coś powiedzieć, koniecznie napisz: kontakt@aliant.com.pl.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.