Praca zmianowa jest często praktykowaną formą w różnych branżach. Ponadto jest w wielu przypadkach nieunikniona i związana bezpośrednio ze specyfiką zawodu. Jak powinna wyglądać dieta przy pracy zmianowej? Z pewnością jest to nie lada wyzwanie nie tylko dla pracującego, ale też dla dietetyka. W tym artykule zebrałam podstawowe informacje, które warto wiedzieć na temat pracy zmianowej oraz wskazówki, jak pracować z takim pacjentem.
Praca zmianowa a rytm okołodobowy
Co ciekawe, w Polsce wg badań Eurostatu, w 2015 roku wykonywanie pracy zmianowej deklarowało 30% populacji czynnej zawodowo. Z kolei wiele z tych osób ma bardzo stresującą pracę, a znacząca część zajęć wymaga skupienia i uwagi.
Niestety nie da się zaplanować najlepszego rozkładu zmian. Praca zmianowa zawsze wiąże się ze stresem i zakłóceniami przebiegu rytmów okołodobowych. Co więcej poszukiwanie najlepszego rozkładu pracy zmianowej to dążenie do kompromisu między skutkami wynikającymi ze stresu i niewłaściwymi fazami rytmów biologicznych. Dodatkowo odwrócenie porządku dnia i nocy może prowadzić do długu czasowego ‘ang. jet lag’.
Objawy towarzyszące zespołowi długu czasowego:
- rozdrażnienie, zmieszanie
- zaburzenia snu
- obniżenie siły mięśniowej
- zaburzenia perystaltyki jelitowej
- pogorszenie koordynacji wzrokowo-ruchowej
- zaburzenia poczucia odległości i upływu czasu
Skutki pracy zmianowej
Będą one istotne dla dietetyków w kontakcie z pacjentem oraz pomogą obrać kierunek wywiadu dietetycznego.
SOCJOLOGICZNE |
BIOLOGICZNE |
ZDROWOTNE |
|
|
|
Warto zwrócić również uwagę na czynniki negatywnie wpływające na tolerowanie i powodzenie pracy zmianowej:
- wiek powyżej 50. roku życia
- wykonywanie pracy zmianowej poza stałą pracą dzienną
- intensywne i pracochłonne zajęcia domowe
- chronotyp poranny (skowronek)
- skłonność do zaburzeń snu
- osobowość neurotyczna (introwersja)
- choroby psychiczne
- alkoholizm i narkomania
- przebyte i trwające schorzenia przewodu pokarmowego
- padaczka
- cukrzyca
- choroby układu krążenia
- alergie
Praca zmianowa niesie wiele wyzwań, nie tylko dla pracującego, ale również dla specjalistów z dziedziny ochrony zdrowia. Nie ma złotej reguły, jak powinna wyglądać dieta przy pracy zmianowej. Z pewnością każdy sposób żywienia powinien być dostosowany indywidualnie do stanu zdrowia i preferencji pacjenta. Dodatowo warto pamiętać, że zmianowo pracują osoby borykające się z różnymi chorobami i dolegliwościami, nie tylko będącymi skutkami specyficznej pracy.
Jedzenie i picie dla dobrego samopoczucia
Bez wątpienia jest to ważne hasło, które może nam przyświecać w pracy dietetycznej.
- kluczowe znaczenie ma zrównoważona dieta
- małe, lekkostrawne posiłki zapobiegają spadkowi wydajności i mniej obciążają przewód pokarmowy, niż obfite i ciężkostrawne
- ważne jest spożycie pokarmów bogatych w błonnik wraz z odpowiednim nawodnieniem, co pomaga zapobiegać zaparciom i problemom z trawieniem
Wiele pomysłów na szybki, zdrowy posiłek znajdziesz w programie Aliant w Centrum Wymiany Potraw. Na przykład możesz zaproponować pacjentowi:
- Jogurt z owocami
- Musli z owocami i orzechami
- Kanapkę z bułką pełnoziarnistą
- Sałatkę z nasionami roślin strączkowych i orzechami
- Odpowiednio zbilansowane, gotowe dania z dobrym składem
Dieta przy pracy zmianowej – jak powinna wyglądać w zależności od rodzaju zmiany?
Poranna zmiana
- Ważne jest zbilansowane śniadanie.
- Następnie, jeśli przerwa między śniadaniem a obiadem jest bardzo długa, warto zaplanować przekąskę pomiędzy.
- Obiad przekładaj na popołudnie tylko w wyjątkowych przypadkach.
- Z kolei kolację zaplanuj o zwykłej porze.
- Pamiętaj, aby uwzględnić osobiste upodobania i sytuację osoby, z którą współpracujesz.
Popołudniowa zmiana
- Tutaj prawdopodobnie uda się spożyć śniadanie i obiad o zwykłej porze. Można jednak zmodyfikować plan śniadania według osobistych preferencji.
- Dodatkowo warto zaplanować przekąskę podczas pracy, aby zwiększyć zdolność koncentracji podczas zmiany.
- Z kolei kolacja będzie o zwykłej porze.
Nocna zmiana
- Przed jej rozpoczęciem warto zaplanować posiłek, aby uniknąć obniżenia wydajności podczas pracy.
- Warto zaplanować lekką przekąskę około północy.
- Jedzenie na zmianie nocnej powinno być lekkie i łatwostrawne, z uwagi na to, że przewód pokarmowy z reguły w nocy odpoczywa i nie jest przygotowany do przetwarzania dużych ilości trudnego do strawienia pożywienia.
- Sprawdzą się warzywne zupy, kanapki czy wrapy.
- Porcje nie powinny być bardzo duże.
- W drugiej połowie nocy korzystne jest, aby nie jeść nic lub tylko małą przekąskę.
- Po nocnej zmianie ważne jest zjedzenie śniadania, które pomaga uniknąć napadów głodu podczas późniejszego snu.
Dieta przy pracy zmianowej – nad czym warto pracować:
- Ustal z pacjentem codzienny rytm posiłków.
- Zachęć do spożywania chociaż jednego posiłku w towarzystwie innych osób, co sprzyja komunikacji społecznej.
- Zaproponuj proste rozwiązania na przekąski, w postaci warzyw i owoców, zamiast wersji o dużej zawartości tłuszczu i cukru.
- Wkomponuj w dietę warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste.
- Zachęć do nawadniania (min. 1,5 l płynów, chyba że praca jest ciężka fizycznie i odbywa się w wysokich temperaturach, wówczas spożywanych płynów powinno być więcej).
- Jeśli osoba nie ma dostępu do stołówki pracowniczej bądź w sytuacji, kiedy ta jest nieczynna, jedzenie należy zawsze zaplanować z wyprzedzeniem i zabrać je z domu. Przygotuj pacjenta na taką sytuację, podpowiadając konkretne alternatywy.
- Warto zwrócić uwagę, aby pić z umiarem napoje z kofeiną (kawa, herbata czarna i zielona). Należy unikać ich spożywania na 4 h przed snem.
- Warto zwrócić uwagę, że alkohol nie poprawi jakości snu.
- Zachęć pacjenta do zwiększenia aktywności fizycznej. Znajdźcie wspólnie najlepszą formę aktywności fizycznej.
Podsumowując, żywienie w pracy zmianowej wydaje się proste, ale sukces gwarantuje optymalne jego zaplanowanie i wdrożenie z uwzględnieniem indywidualnych chorób i dolegliwości. Choć pewnie takich pacjentów nie mamy zbyt dużo, to jednak warto wiedzieć, jak z nimi postępować. W rezultacie dieta przy pracy zmianowej nie jest tak trudna jak się wydaje. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzisz.
Źródła:
- https://www.ciop.pl/CIOPPortalWAR/appmanager/ciop/pl?_nfpb=true&_pageLabel=P30001831335539182278&html_tresc_root_id=22718&html_tresc_id=23104&html_klucz=19558&html_klucz_spis=
- https://www.jobundfit.de/fileadmin/user_upload/medien/Flyer_EssenWennAndereSchlafen.pdf
- https://www.dge-medienservice.de/gemeinschaftsverpflegung/job-fit/essen-wenn-andere-schlafen-ernahrungsempfehlungen-bei-nacht-und-schichtarbeit.html
Autor: Wioleta Stefaniak
mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.