Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Praca zmianowa jest często praktykowaną formą w różnych branżach. Ponadto jest w wielu przypadkach nieunikniona i związana bezpośrednio ze specyfiką zawodu. Jak powinna wyglądać dieta przy pracy zmianowej? Z pewnością jest to nie lada wyzwanie nie tylko dla pracującego, ale też dla dietetyka. W tym artykule zebrałam podstawowe informacje, które warto wiedzieć na temat pracy zmianowej oraz wskazówki, jak pracować z takim pacjentem.

dieta przy pracy zmianowej

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Praca zmianowa a rytm okołodobowy

Co ciekawe, w Polsce wg badań Eurostatu, w 2015 roku wykonywanie pracy zmianowej deklarowało 30% populacji czynnej zawodowo. Z kolei wiele z tych osób ma bardzo stresującą pracę, a znacząca część zajęć wymaga skupienia i uwagi.

Niestety nie da się zaplanować najlepszego rozkładu zmian. Praca zmianowa zawsze wiąże się ze stresem i zakłóceniami przebiegu rytmów okołodobowych. Co więcej poszukiwanie najlepszego rozkładu pracy zmianowej to dążenie do kompromisu między skutkami wynikającymi ze stresu i niewłaściwymi fazami rytmów biologicznych. Dodatkowo odwrócenie porządku dnia i nocy może prowadzić do długu czasowego ‘ang. jet lag’.

Objawy towarzyszące zespołowi długu czasowego:

  • rozdrażnienie, zmieszanie
  • zaburzenia snu
  • obniżenie siły mięśniowej
  • zaburzenia perystaltyki jelitowej
  • pogorszenie koordynacji wzrokowo-ruchowej
  • zaburzenia poczucia odległości i upływu czasu

Skutki pracy zmianowej

Będą one istotne dla dietetyków w kontakcie z pacjentem oraz pomogą obrać kierunek wywiadu dietetycznego.

SOCJOLOGICZNE

BIOLOGICZNE

ZDROWOTNE

  • mniejsze zaangażowanie w życie społeczne i polityczne
  • ograniczone możliwości aktywności pozazawodowej i towarzyskiej
  • negatywny wpływ na życie rodzinne
  • wykonywanie pracy umysłowej w niekorzystnych fazach rytmu okołodobowego
  • niezgodność faz rytmów czynności fizjologicznych (trawienia i rytmów przewodu pokarmowego, nietypowe pory przyjmowania posiłków)
  • niepełnowartościowy sen
  • braku satysfakcji zawodowej
  • objaw „wypalania się”
  • depresja, nerwica, stany lękowe, lekomania
  • zaburzenia snu
  • zwiększona częstość występowania chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby wieńcowej i nadciśnienia tętniczego
  • schorzenia układu pokarmowego (bóle nadbrzusza, zgaga, zaburzenia perystaltyki jelitowej, choroba wrzodowa)

Warto zwrócić również uwagę na czynniki negatywnie wpływające na tolerowanie i powodzenie pracy zmianowej:

  • wiek powyżej 50. roku życia
  • wykonywanie pracy zmianowej poza stałą pracą dzienną
  • intensywne i pracochłonne zajęcia domowe
  • chronotyp poranny (skowronek)
  • skłonność do zaburzeń snu
  • osobowość neurotyczna (introwersja)
  • choroby psychiczne
  • alkoholizm i narkomania
  • przebyte i trwające schorzenia przewodu pokarmowego
  • padaczka
  • cukrzyca
  • choroby układu krążenia
  • alergie

Praca zmianowa niesie wiele wyzwań, nie tylko dla pracującego, ale również dla specjalistów z dziedziny ochrony zdrowia. Nie ma złotej reguły, jak powinna wyglądać dieta przy pracy zmianowej. Z pewnością każdy sposób żywienia powinien być dostosowany indywidualnie do stanu zdrowia i preferencji pacjenta. Dodatowo warto pamiętać, że zmianowo pracują osoby borykające się z różnymi chorobami i dolegliwościami, nie tylko będącymi skutkami specyficznej pracy.

Jedzenie i picie dla dobrego samopoczucia

Bez wątpienia jest to ważne hasło, które może nam przyświecać w pracy dietetycznej.

  • kluczowe znaczenie ma zrównoważona dieta
  • małe, lekkostrawne posiłki zapobiegają spadkowi wydajności i mniej obciążają przewód pokarmowy, niż obfite i ciężkostrawne
  • ważne jest spożycie pokarmów bogatych w błonnik wraz z odpowiednim nawodnieniem, co pomaga zapobiegać zaparciom i problemom z trawieniem

Wiele pomysłów na szybki, zdrowy posiłek znajdziesz w programie Aliant w Centrum Wymiany Potraw. Na przykład możesz zaproponować pacjentowi:

  • Jogurt z owocami
  • Musli z owocami i orzechami
  • Kanapkę z bułką pełnoziarnistą
  • Sałatkę z nasionami roślin strączkowych i orzechami
  • Odpowiednio zbilansowane, gotowe dania z dobrym składem

Dieta przy pracy zmianowej – jak powinna wyglądać w zależności od rodzaju zmiany?

Poranna zmiana
  • Ważne jest zbilansowane śniadanie.
  • Następnie, jeśli przerwa między śniadaniem a obiadem jest bardzo długa, warto zaplanować przekąskę pomiędzy.
  • Obiad przekładaj na popołudnie tylko w wyjątkowych przypadkach.
  • Z kolei kolację zaplanuj o zwykłej porze.
  • Pamiętaj, aby uwzględnić osobiste upodobania  i sytuację osoby, z którą współpracujesz.
Popołudniowa zmiana
  • Tutaj prawdopodobnie uda się spożyć śniadanie i obiad o zwykłej porze. Można jednak zmodyfikować plan śniadania według osobistych preferencji.
  • Dodatkowo warto zaplanować przekąskę podczas pracy, aby zwiększyć zdolność koncentracji podczas zmiany.
  • Z kolei kolacja będzie o zwykłej porze.
Nocna zmiana
  • Przed jej rozpoczęciem warto zaplanować posiłek, aby uniknąć obniżenia wydajności podczas pracy.
  • Warto zaplanować lekką przekąskę około północy.
  • Jedzenie na zmianie nocnej powinno być lekkie i łatwostrawne, z uwagi na to, że przewód pokarmowy z reguły w nocy odpoczywa i nie jest przygotowany do przetwarzania dużych ilości trudnego do strawienia pożywienia.
  • Sprawdzą się warzywne zupy, kanapki czy wrapy.
  • Porcje nie powinny być bardzo duże.
  • W drugiej połowie nocy korzystne jest, aby nie jeść nic lub tylko małą przekąskę.
  • Po nocnej zmianie ważne jest zjedzenie śniadania, które pomaga uniknąć napadów głodu podczas późniejszego snu.

Dieta przy pracy zmianowej – nad czym warto pracować:

  1. Ustal z pacjentem codzienny rytm posiłków.
  2. Zachęć do spożywania chociaż jednego posiłku w towarzystwie innych osób, co sprzyja komunikacji społecznej.
  3. Zaproponuj proste rozwiązania na przekąski, w postaci warzyw i owoców, zamiast wersji o dużej zawartości tłuszczu i cukru.
  4. Wkomponuj w dietę warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i produkty pełnoziarniste.
  5. Zachęć do nawadniania (min. 1,5 l płynów, chyba że praca jest ciężka fizycznie i odbywa się w wysokich temperaturach, wówczas spożywanych płynów powinno być więcej).
  6. Jeśli osoba nie ma dostępu do stołówki pracowniczej bądź w sytuacji, kiedy ta jest nieczynna, jedzenie należy zawsze zaplanować z wyprzedzeniem i zabrać je z domu. Przygotuj pacjenta na taką sytuację, podpowiadając konkretne alternatywy.
  7. Warto zwrócić uwagę, aby pić z umiarem napoje z kofeiną (kawa, herbata czarna i zielona). Należy unikać ich spożywania na 4 h przed snem.
  8. Warto zwrócić uwagę, że alkohol nie poprawi jakości snu.
  9. Zachęć pacjenta do zwiększenia aktywności fizycznej. Znajdźcie wspólnie najlepszą formę aktywności fizycznej.

Podsumowując, żywienie w pracy zmianowej wydaje się proste, ale sukces gwarantuje optymalne jego zaplanowanie i wdrożenie z uwzględnieniem indywidualnych chorób i dolegliwości. Choć pewnie takich pacjentów nie mamy zbyt dużo, to jednak warto wiedzieć, jak z nimi postępować. W rezultacie dieta przy pracy zmianowej nie jest tak trudna jak się wydaje. Mam nadzieję, że się ze mną zgodzisz.

Źródła:

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Aliant, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, gotuje i spaceruje.