Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Nowe badanie naukowe, opublikowane w Journal of the American College of Cardiology, przeprowadzone przez naukowców z St. Michael’s Hospital i Uniwersytetu w Toronto sugeruje, że najczęściej spożywane suplementy z witaminami i składnikami mineralnymi nie zapewniają ani spójnych korzyści ani szkód dla zdrowia.

„Byliśmy zaskoczeni, że znaleźliśmy tak niewiele pozytywnych efektów najczęściej suplementowanych składników” – powiedział dr David Jenkins, główny autor badania. „Nasza recenzja wykazała, że jeśli chcemy stosować multiwitaminy, witaminę D, wapń lub witaminę C, to nie szkodzi – ale nie ma widocznej korzyści”.

Badanie wykazało, że kwas foliowy sam w sobie oraz witaminy z grupy B w połączeniu z kwasem foliowym mogą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru. Tymczasem niacyna i antyoksydanty wykazały bardzo mały wpływ, który może oznaczać zwiększone ryzyko śmierci z dowolnej przyczyny.

„Te odkrycia sugerują, że ludzie powinni być świadomi suplementów, które biorą i upewnić się, że zostały one odpowiednio dobrane do określonych niedoborów, które zostały zdiagnozowane przez lekarza”, mówi dr Jenkins. „Wobec braku znaczących pozytywnych danych – poza potencjalnym zmniejszeniem ryzyka wystąpienia udaru mózgu i chorób serca przy suplementacji kwasu foliowego – najkorzystniej jest polegać na zdrowej diecie, która spełni zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne”.

W The Conversation, prof. Clare Collins napisał: „Większość ludzi w krajach zachodnich nie odżywia się optymalnie. Ten przegląd badań pokazuje, że ludzie przyjmują suplementy diety jako „polisę ubezpieczeniową” od złych nawyków żywieniowych, ale to nie działa. Gdyby to działało nastąpiłoby obniżenie przedwczesnej śmierci. Najważniejsze jest to, że musimy jeść więcej pełnowartościowych pokarmów, w tym żywności bogatej w kwas foliowy, takich jak: zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, nasiona, drób, jaja, zboża i owoce cytrusowe. W niektórych krajach część pieczywa i płatków śniadaniowych jest wzbogacanych folianami. Dobrymi źródłami niacyny (witaminy B3) są chude mięso, mleko, jaja, pełnoziarniste pieczywo i płątki zbożowe, orzechy, zielone warzywa liściaste i pokarmy zawierające białko.”

Przeczytaj więcej:
Supplemental Vitamins and Minerals for CVD Prevention and Treatment 
New vitamin supplement study finds they may do more harm than good

Autor: Prawa autorskie: ©️ GI News, University of Sydney, School of Life and Environmental Sciences and the Charles Perkins Centre

Źródło: https://glycemicindex.com/ginews/