Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

W ubiegłym miesiącu, Cambridge Diagnostics Polska zorganizowało bardzo ciekawe szkolenie, dotyczące wspomagania równowagi neurohormonalnej żywieniem oraz tego, jak pomóc zestresowanemu pacjentowi. W dzisiejszym artykule chciałabym zebrać i opisać najciekawsze informacje z tego wydarzenia.

W poprzednim artykule pisałam, że stres nie zawsze musi być czynnikiem wyniszczającym dla organizmu, ponieważ ma on również charakter pobudzający i mobilizujący mechanizmy obronne. Warto jednak podkreślić, że obecnie wielu naszych pacjentów ma do czynienia z przewlekłym stresem, który prowadzi do wyczerpania i załamania reakcji obronnych.

Trzeba wiedzieć, że;

  • 90% wszystkich chorób jest konsekwencją przewlekłego stresu– zaburzenia nastroju, zachowania, zaburzenia depresyjne, choroby sercowo-naczyniowe, nowotwory, choroby autoimmunizacyjne i zaburzenia hormonalne.
  • Wzrost jednej jednostki kortyzolu powoduje wzrost insuliny o prawie 10 mU/I. Jest to tzw. „efekt storage”. Badania pokazują, że zaburzenia wydzielania kortyzolu mogą być związane z chorobami, takimi jak: zespół metaboliczny czy cukrzyca typu II.
  • Dehydroepiandrosteron (DHEA), zwany również hormonem młodości, równoważy reakcję stresową wywołaną kortyzolem i pomaga radzić sobie ze stresem. Stres zaburza równowagę pomiędzy DHEA a kortyzolem, dlatego decydując się na badanie poziomu kortyzolu warto oznaczyć równocześnie poziom DHEA, aby móc określić równowagę pomiędzy tymi dwoma hormonami. Jak badać poziom tych dwóch hormonów?Najlepiej jest wykonać badanie ze śliny, ze względu na jej stabilność i nieinwazyjny sposób pobrania oraz pomiar tylko aktywnej postaci tych hormonów. Chcesz dowiedzieć się więcej nt. diagnostyki, czytaj tutaj.
  • Serotonina,zwana potocznie „hormonem szczęścia”, zapobiega również napadom nadmiernego głodu, a stan zapalny spowodowany, np. infekcjami czy nietolerancjami pokarmowymi jest jednym z najważniejszych przyczyn niedoborów serotoniny.
  • Stosowanie pewnych szczepów bakteryjnych może pomóc w redukcji objawów stresu. Szczepy te należą do grupy tzw. psychobiotyków, czyli bakterii, które zapewniają korzyści dla zdrowia psychicznego.
  • Dopamina, jest to główny neuroprzekaźnik układu nagrody w mózgu, odpowiada również za tworzenie więzi między partnerami, a u mężczyzn jej odpowiedni poziom jest kluczowy w kontroli funkcji seksualnych – niedobory mogą powodować zaburzenia erekcji. 
  • GABA, czyli kwas gamma-aminomasłowy, odpowiada za uczucie spokoju, komfortu i rozluźnienia, a jego niedobór obserwuje się m. in.: w depresji, bezsenności czy stanach lękowych. Przyczynami niedoboru GABA może być nadużywanie alkoholu oraz kofeiny. Stymulująco na produkcję GABA wpływają ćwiczenia jogi, które podnoszą jego poziom w mózgu.

Podczas szkolenia prezentowane było również kilka przypadków pacjentów z zaburzeniami snu, koncentracji, pamięci, częstymi i nawracającymi infekcjami, problemami z glikemią czy chorobami tarczycy. Wnioski podczas omawiania terapii dla tych pacjentów pokrywały się.

Podstawą do utrzymania organizmu w zdrowiu jest zmiana stylu życia oparta na:

  • eliminacji czynników stresowych;

„Pomyśl o tym co w życiu codziennym Cię stresuje i spróbuj to zmienić – nie bój się udać do specjalisty po pomoc, pomyśl o wprowadzeniu do swojego życia technik relaksacyjnych, znajdź czas na odpoczynek, najlepiej na łonie natury, dużo się uśmiechaj”.

  • wprowadzeniu do życia aktywności fizycznej;

Rekomendacje WHO stanowią, że każda osoba powinna poświęcać 150 minut tygodniowo na aktywność fizyczną. Aktywność powinna być dopasowana do możliwości oraz chęci – jeśli ktoś nie lubi biegać, niech wybierze spacer lub rower.

  • zmiana diety, na taką o charakterze przeciwzapalnym;

Dieta przeciwzapalna oparta jest o jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone produkty. Zakłada jako podstawę 4-5 porcji warzyw dziennie, które są bardzo dobrym źródłem substancji antyoksydacyjnych. Ponadto dodatek owoców, najlepiej tych w ciemnym kolorze np. borówki, jagody, jeżyny. Do przeciwzapalnego jadłospisu warto dołączyć pełnoziarniste zboża, nasiona roślin strączkowych oraz zadbać o źródła dobrych tłuszczy, np. oleje roślinne i ryby morskie bogate w kwasy omega 3. Eliminacja z diety produktów nietolerowanych przez pacjenta jest również elementem działania przeciwzapalnego.

  • unikanie używek typu papierosy, alkohol i kofeina;

Alkohol jest bez wątpienia substancją psychoaktywną, która na początku wywołuje uczucie euforii, rozluźnienia, jednak w kolejnych fazach spożywania wykazuje działanie otępienne. Gdy pacjent ma problemy ze swoim stanem zdrowia – czy to psychiczne czy fizyczne, zalecanym jest całkowita rezygnacja z używek typu alkohol. Oczywiście istnieją rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia, mówiące o bezpiecznej ilości alkoholu, ale na to mogą pozwolić sobie jedynie osoby zdrowe.

Jeśli chodzi o kofeinę temat jest bardzo rozległy i istnieje wiele sprzecznych informacji dotyczących tego, ile kofeiny i czy w ogóle powinniśmy przyjmować. Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności opublikował opinię, według której: „Spożycie do 400 mg kofeiny dziennie, z jakiegokolwiek źródła, i pojedyncze spożycie dawki 200 mg, nie są zagrożeniem dla bezpieczeństwa dorosłych w przypadku ogółu ludności”. 

Należy pamiętać o tym, że kofeina zawarta jest nie tylko w kawie i napojach energetycznych, ale może znajdować się również w suplementach diety, czekoladzie czy napojach typu cola. W rekomendowanych ilościach kawa może mieć działanie dobroczynne, ponieważ substancje w niej zawarte mogą mieć pozytywny wpływ na organizm, np. wspomagający układ krążenia czy układ nerwowy.

  • odpowiednia ilość snu;

Podstawowym zaleceniem dla osób dorosłych jest ok. 7-8 godzinny sen, zarówno niedobór (poniżej 6 h), jak i nadmiar snu (powyżej 9 h), nie działają korzystanie na organizm. Rekomendacje National Sleep Foundation mówią, aby udawać się na spoczynek zawsze o tej samej porze, wywietrzyć sypialnię, zadbać o wygodny materac i starać się używać swojej sypialni tylko do spania, a nie do innych aktywności, takich jak oglądanie telewizji czy słuchanie muzyki. Warto również ograniczyć ekspozycję na światło niebieskie, na min. godzinę przed snem oraz zjeść posiłek odpowiednio wcześniej, tak, aby organizm zdążył go strawić.

Szkolenia dotyczące neurohormonów i przekaźników są stosunkowo nową tematyką na rynku dietetycznym w Polsce, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, zachęcam do udziału w kolejnej edycji tego wydarzenia, które obędzie się już we wrześniu, więcej informacji znajdziecie pod linkiem.

mm

Autor: Joanna Łukasiak-Chełstowska

mgr Joanna Łukasiak-Chełstowska – absolwentka studiów licencjackich i magisterskich Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, dietetyk w zespole Poradni Nietolerancji Pokarmowej Cambridge Diagnostics, w której prowadzi konsultacje dotyczące interpretacji wyników badań w kierunku pokarmowo-specyficznych IgG oraz prowadzenia diety eliminacyjnej. W firmie zajmuje również stanowisko Product Menagera kalkulatora dietetycznego Aliant, prowadzi internetowe szkolenia dla specjalistów dotyczące obsługi tego programu. W 2014 roku uzyskała uprawienia trenera personalnego, jej praca magisterska poruszała wątek żywienia i suplementacji wśród trenerów personalnych właśnie z uwagi na wykonywany zawód oraz zamiłowanie do treningu siłowego oraz crossfit.