Skip to main content
Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Mrożenie to moja ulubiona forma przedłużania żywotności produktów. Zamrozić można prawie wszystko. Ponadto przy okazji możemy oszczędzić czas, pieniądze i marnotrawstwo żywności. Jakie są najlepsze sposoby na mrożenie żywności? Czytaj dalej, zdradzę Ci moje najlepsze tipy.

mrożenie żywności

Źródło: Autor, Zdjęcie, Licencja

Czy mrożenie żywności ma sens?

Z jednej strony jedzenie przez kilka dni tego samego jest po prostu nudne, z drugiej strony wygodnie jest mieć zdrowe danie, które w każdej chwili mogę odmrozić i zjeść. Natomiast marnotrawstwo żywności jest to bardzo duży problem, który obserwujemy. Zatem dlaczego nie zamrozić zbyt dużych ilości jedzenia? Możemy zamrozić, to, co może się szybko zepsuć, a nadaje się do przechowywania w zamrażalniku.

Zapasy z głową

Zasada jaka mi przyświeca, to aby mieć w zapasach tyle, ile jestem w stanie zjeść. Co mam na myśli? Nie mrożę bez opamiętania, dla zasady. Staram się na bieżąco wykorzystywać zamrożone produkty i potrawy. Nie trzymaj zamrożonych produktów latami. Stosuj zasadę, że wykorzystujesz uprzednio zamrożone i sukcesywnie dokładasz nowe produkty. Oczywiście w miarę potrzeb. To samo dotyczy robienia innych zapasów. Zobacz nasz wcześniejszy artykuł o 10 produktach, które warto mieć w spiżarni. Kiknij tutaj.

Mrożenie żywności – najważniejsze zasady:

  • Zamrażaj produkty już ostudzone.
  • Świeże produkty zamrażaj zaraz po zakupie lub po przygotowaniu.
  • Nie zamrażaj drugi raz, uprzednio rozmrożonych produktów.
  • Porcjuj produkty/potrawy przed zamrożeniem.
  • Podpisuj opakowania z produktami, które zamrażasz ( podaj nazwę, datę mrożenia, ewentualnie wagę).
  • Rób raz na jakiś czas przegląd zamrożonej żywności.

Co możesz zamrozić, a być może o tym nie wiesz?

Do takich nietypowych produktów zaliczyłabym: mleczko kokosowe, śmietankę, drożdże, tofu, ugotowane strączki, placki tortilli, lawasz, chleb tostowy, pasty i pasztety warzywne, pesto, zioła, drożdże czy masło. Masz jeszcze jakieś ciekawe opcje? Podziel się z nami. Mi zdarzyło się też mrozić kiszoną kapustę.

A teraz poznaj moje najlepsze tipy na łatwiejsze mrożenie żywności, jakie do tej pory odkryłam

Wykorzystaj foremki do mrożenia lodu

Możesz w nich zamrozić nadmiar pesto, domową kostkę rosołową, sok z cytryny, limonki czy też kostki lodu z owocami. Po zamrożeniu wystarczy, że wyjmiesz kosteczki z foremki i włożysz do woreczka strunowego, podpiszesz i możesz w każdej chwili wyjąć tyle kostek, ile potrzebujesz.

Wykorzystaj silikonowe foremki do muffinek

Zetrzyj na tarce miks warzyw (np. marchew, pietruszkę, selera i pora), ponapychaj foremki i zamroź. Potem wyjmij kostki i przełóż do woreczka strunowego. Dzięki temu masz gotowe porcje warzyw do zupy. W podobny sposób możesz mrozić szpinak czy szczaw, a także pojedyncze rodzaje warzyw.

Mrożenie pojedynczo drobnych owoców

Aby owoce (maliny, truskawki, jeżyny) się nie skleiły podczas zamrażania, rozłóż je na tacy, która zmieści się do Twojej zamrażarki. Zamroź, następnie przełóż pojedyncze owoce do torebki. Teraz w łatwy sposób możesz wyciągnąć tyle, ile potrzebujesz. Co prawda poukładanie owoców na tacy zajmie chwilę czasu, ale wyjmowanie później odliczonej porcji owoców do koktajlu jest na prawdę użyteczne.

Śweże drożdże z powodzeniem możesz zamrozić

Wystarczy pokroić je w kostkę po kilka gram albo pokruszyć i włożyć do woreczka, tak, aby później z łatwością można było wziąć niewielką porcję do ciasta. Z kolei wypieki z mrożonych drożdży zawsze mi wychodzą i są równie smaczne.

Oszczędzisz pieniądze, kupując w sezonie świeże warzywa i owoce, a następnie je zamrozisz

Cena za kilogram gotowych zamrożonych owoców/warzyw jest zawsze wyższa, niż cena produktu w sezonie. Trzeba tylko włożyć trochę pracy w ich kupienie i przygotowanie do mrożenia. Jeśli nie masz możliwości przygotowania swoich mrożonek, miej w zamrażarce gotowe mrożonki ze sklepu, które pozwolą na przygotowanie szybkiego posiłku.

Mrożenie żywności – sposób na cukinię

Jeśli w sezonie masz nadmiar cukinii, zetrzyj ją na tarce i zamroź porcje, do przygotowania placków. Po rozmrożeniu, odcieknie nadmiar wody, a do placków będziesz mieć bazę z suchej masy. Takie placki są równie smaczne, jak te, przygotowane ze świeżej cukinii.

Czy wiesz, że por zamrożony w formie większych kawałków, da się pokroić swobodnie nożem?

Ja tego nie wiedziałam, dopóki nie byłam w potrzebie. Przez przypadek odkryłam, że zamrożony w kawałku por dość dobrze się kroi.

Mrożenie żywności – sposób na zioła

Świeże zioła zamrozisz w słoiku lub foliowej torebce. Możesz je posiekać lub zamrozić w całości, wówczas dodasz je do wywaru czy rosołu. Ja z chęcią mrożę natkę pietruszki, koper, bazylię, oregano czy lubczyk. Co więcej zauważyłam, że zioła mrożone w słoiku dłużej zachowują świeżość i nie ulegają ususzce. Pamiętaj, aby nie upychać ziół w słoiku zbyt ciasno, jest wówczas ryzyko, że bardzo mocno się zmrożą i gorzej będzie je wydobyć.

Jak mrozić grzyby?

Możesz je mrozić zarówno surowe, jak i zblanszowane. Co ważne, grzyby zawsze trzeba dokładnie oczyścić, następnie umyć i osuszyć przed zamrożeniem. Do mrożenia nadają się praktycznie wszystkie grzyby jadalne. Jednakże pamiętaj, aby zamrażane grzyby były świeże i zdrowe. Mniejsze grzyby może mrozić w całości, większe z powodzeniem można pokroić na mniejsze kawałki. Kurki podczas mrożenia mogą stać się gorzkie, jednak dalej nadają się do jedzenia. Nie jest to oznaka zepsucia.

A co z mrożeniem pierogów?

Pierogi, kopytka czy inne podobne wyroby możesz również zamrozić. Jest to super szybki pomysł na obiad. Jeśli mrozisz pierogi kupione w sklepie, upewnij się, że nie były wcześniej mrożone. Co więcej, aby pierogi podczas mrożenia się nie posklejały, ułóż je na tacy posypanej mąką i tak włóż do zamrożenia. Następnie zamrożone pierogi włóż do szczelnego pojemnika. Teraz możesz wyjąć tylko tyle sztuk, ile potrzebujesz. Pamiętaj, że możesz zamrozić zarówno pierogi surowe, jak i uprzednio ugotowane. Co więcej, jeśli mrozisz ugotowane pierogi, również możesz je ułożyć na tacy przed zamrożeniem. Z tym, że tacę i pierogi uprzednio delikatnie posmaruj olejem. Przed gotowaniem zamrożonych pierogów nie musisz ich wcześniej odmrażać. Wystarczy włożyć je do wrzącej wody, ale pamiętaj, aby zamieszać je delikatnie. Mogą przykleić się do dna garnka. Zamrożone, wcześniej ugotowane pierogi będą gotować się krócej, niż te zamrożone na surowo.

Mrożenie jest super. Nie myślałam, że tak kiedykolwiek będę mówić. Z kolei jestem ciekawa, jakie są Twoje tipy na mrożenie żywności? Podziel się ze mną i napisz na: kontakt@aliant.com.pl.

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.