Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Injera, ontbijtkoek, aloo paratha są to nazwy pieczywa. Co się za nimi kryje? Czytaj dalej. Czym byłby świat bez pieczywa? Proste połączenie mąki, wody i kilku innych składników stanowi podstawę żywienia na całym świecie. Rozmaite formy i smaki. Dodatkowo przygotowanie chleba nie jest trudne. Co więcej, nie zajmuje dużo czasu. Jakie pieczywo jada się w innych krajach? Czy chleby świata będą pasowały każdej diecie?

Z pewnością większość rodzajów pieczywa na świecie jest przygotowywana z białej pszennej mąki. Ich zdecydowanym plusem jest wspaniały smak. Z kolei minusem może być wysoki indeks glikemiczny, czy gluten dla osób, które nie mogą go spożywać. Dodatkowo niewątpliwym minusem może być nieodparta chęć jedzenia bez umiaru.

Jak stare jest pieczywo?

Nasi przodkowie piekli chleb jeszcze przed epoką brązu. Co ciekawe najstarszy bochenek, jaki odkryto, pochodził ze Szwajcarii. Datuje się go na 3500 rok p.n.e. Co więcej już starożytni Egipcjanie znali zarówno warzenie piwa, jak i proces pieczenia chleba na zakwasie. Świadczą o tym malowidła ścienne oraz analizy suszonego chleba i resztek piwa. Podobnie było z drożdżami. Dalej z Egiptu chleb powędrował do Grecji a stamtąd do Włoch.  Chleb pod różnymi postaciami znany jest na całym świecie.

Niewątpliwie doskonałym pomysłem jest wykorzystywanie różnego rodzaju pieczywa z kuchni świata w dietach pacjentów. Wiele rodzajów można ciekawie zmodyfikować i dostosować do potrzeb pacjentów.

Tortilla

Tortilla jest to podstawowe pieczywo w Meksyku. Co więcej, prawdziwa tortilla jest nieduża i składa się z mąki kukurydzianej. Dalej robi się ją z mąki zwanej maseca lub harina masa. Jest podawana jako dodatek do potraw lub też zawija się w nią różne składniki. Pszenne tortille nie są tak popularne w Meksyku, jak w Polsce, ale można je dostać na północy tego kraju. Co ciekawe prawdziwe nachosy robi się właśnie z kukurydzianej tortilli pokrojonej w trójkąty i usmażonej na tłuszczu. Meksykanie robią je samodzielnie w domu. Do przygotowania domowej tortilli służy specjalna maszynka, która rozpłaszcza kulkę z masy kukurydzianej na placek.

Lawasz 

Lawasz to ormiański chleb przygotowany z mąki wody i soli. Ma postań cienkich placków i można zrobić z jego udziałem wiele ciekawych potraw. Obecnie jest też dostępny do kupienia w wielu sklepach w naszym kraju.

Focaccia

Focaccia to typowy włoski wypiek. Drożdżowy placek, trochę grubszy niż pizza. Jest prosta w wykonaniu. Na jej wierzchu układamy  np.: rozmaryn, pomidory, oliwki czy kawałki wędliny. Doskonale smakuje także z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, co nie jest praktykowane we Włoszech, ale może być fajną modyfikacją w dietach pacjentów.

Pieczywo injera

Injera to chleb na zakwasie, który pochodzi z Etiopii. Ma kształt placka, podobnego do tortilli. Co ciekaw ma lekko gąbczastą konsystencję, a z jednej strony jest porowaty. Wytwarzają go ze zboża teff. Tradycyjne potrawy w Etiopii podaje się na tym placku lub służy on do nabierania potraw. Teff jest bezglutenowy, więc można go wykorzystać w diecie celiaków.

Knäckebröd

Knäckebröd to płaski i suchy rodzaj chleba, głównie z mąki żytniej. Wiele rodzajów knäckebröd może zawierać również mąkę pszenną, przyprawy i zboża. Jest bogaty w błonnik i jest tradycyjnie podawany razem z serem i śledziem, ale można go spożywać jako pieczywo chrupkie z dowolnymi dodatkami. Co wiecej, chleb jest lekki i bardzo długo zachowuje świeżość.

Pieczywo ontbijtkoek

Ontbijtkoek pochodzi z Holandii. Jest to ciasto żytnie doprawione cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, miodem, pieprzem i goździkami. Holendrzy głównie spożywają go na śniadanie. Jest wypiekany w Holandii od XVI wieku. Istnieje wiele odmian tego chleba. Znany jest także pod nazwą peperkoek, gdyż pieprz jest jednym z głównych składników używanych do jego produkcji.

Rugbrød 

Rugbrød to chleb żytni z Danii.  Chleb pełnoziarnisty, z niską zawartością tłuszczu, bez dodatku cukru czy oleju. Jest bogaty w błonnik pokarmowy. Stanowi bazę do popularnych duńskich kanapek. Występuje w kilku odmianach: chleb żytni jasny, ciemny, na zakwasie i gruboziarnisty. Jest on popularny także w innych krajach.

Mısır ekmeği

Mısır ekmeği to pikantny turecki chleb kukurydziany popularny w regionie Morza Czarnego. Jego konsystencja jest zwykle twarda i sucha, ponieważ przygotowywana jest bez środka spulchniającego. Chleb może mieć kształt podłużny, okrągły, w postaci rurki czy warkocza. Może występować z dodatkami: sera, kopru, sezamu, maku czy czarnuszki. Specjalnością jest chleb kukurydziany z sardynkami. Jedzony jest z różnymi dodatkami.

Kalifornijski chleb na zakwasie

Kalifornijski chleb na zakwasie upiekli znani piekarze, którzy przybyli do San Francisco z Francji (rodzina Boudin). Piekarnia Boudin zyskała wielką popularność i jest otwarta do dziś. Co ciekawe piekarnia używa tej samej kultury zakwasu od 1849 roku.

Pieczywo aloo paratha

Aloo paratha to potrawa śniadaniowa z północnych Indii. Jest to płaski chleb nadziewany pikantną mieszanką ziemniaków. Dodatkowo przygotowywany jest z mąki pełnoziarnistej, soli i masła. Nadziewany jest pure ziemniaczanym, imbirem, zielonym chili, kolendrą, suszonymi pestkami granatu, chili w proszku i solą. Co więcej, jego nazwa pochodzi od aloo, co oznacza ziemniaka, parat, oznacza warstwy i atta, oznacza mąkę. Ponadto podawany jest z sosem chutney, piklami, cebulą i jogurtem lub herbatą. Ze względu na swoją popularność rozprzestrzenił się z Pendżabu do różnych części subkontynentu indyjskiego, ale także do Malezji, Mauritiusa, Singapuru i Karaibów.

Podsumowując, chleby świata mogą stanowić ogromną inspirację. Chleb ma wielką symbolikę. Co więcej, już wkrótce do pobrania będą przepisy na różne rodzaje pieczywa. A jaki jest Twój ulubiony chleb?

mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.