Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

W poprzednim artykule https://aliant.com.pl/malzenstwo-doskonale-czyli-antyoksydanty-prooksydanty-diety-wprowadzenie/ na blogu pisałem o anty- i prooksydacyjnych właściwościach diety i jej składników. Teraz opiszę jak te właściwości antyoksydacyjne można zmierzyć, co to nam w praktyce mówi oraz jak wiedzę tę można wykorzystać w pracy dietetyka.

Pomiar siły antyoksydacyjnej składników diety

Narzędziami służącymi do określenia właściwości antyoksydacyjnych różnych próbek biologicznych, ale i również składników pokarmowych są metody biochemiczne, m.in.: ORAC, FRAC, DPPH, czy TEAC. Metody te można podzielić na trzy grupy:

  1. W których antyoksydanty mogą inaktywować wolne rodniki poprzez transfer atomu wodoru, według schematu:
  2. W których antyoksydanty mogą inaktywować wolne rodniki poprzez transfer pojedynczego elektronu i zredukowania rodnika, czy jonów metali, według schematu:
  3. Inne, np. TEAC, DPPH, metoda Folina-Ciocalteu.

Do pierwszej grupy metod należą m.in. ORAC czy TRAP, do drugiej zaś m.in. FRAP. Rozróżnienie to pozwala zrozumieć różnice we właściwościach antyoksydacyjnych różnych składników pokarmowych oraz to, dlaczego jeden składnik diety zajmuje różną pozycję w hierarchii związków antyoksydacyjnych w zależności od stosowanego testu.

Co te tajemnicze skróty oznaczają?

ORAC, czyli Oxygen Radical Absorbance Capacity, to zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu przez przeciwutleniacze (pojemność antyutleniająca lub pojemność antyoksydacyjna) (Trombetta i wsp. (2017) Int. J. Mol. Sci. 18, pii:E797). Jest to metoda często wykorzystywana do oceny pojemności antyoksydacyjnych różnych składników diet, pozwalająca na ocenę zdolności antyutleniacza do opóźniania fluorescencji związku R-fikoerytryny, indukowanej przez inny związek AAPH (2,2′-azobis(2-amidinopropane)-dihydrochloride). Jako związku do kalibracji metody i ustalenia jednostek stosuje się Trolox (12.5–50 μM). Im wyższa wartość ORAC, tym wyższa pojemność antyoksydacyjna składnika.

TRAP, metoda oparta na podobnej zasadzie jak ORAC, z tą różnicą, że w metodzie tej antyutleniacz redukuje rodnik 2,2’-azobis(2-amidynopropan) (ABAP).

FRAP, metoda oparta na pomiarze zdolności do redukcji jonu żelazowego (3+) 2,4,6-tripirydylo-s-triazyny (TPTZ).

DPPH, metoda polegająca na reakcjach wygaszania syntetycznych stabilnych wolnych rodników (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl); barwny aktywny rodnik ulega redukcji przez antyoksydanty, do bezbarwnych związków. Podobna zasada stosowana jest w przypadku pomiarów TEAC.

Folina-Ciocalteu, w metodzie tej wykorzystuje się pomiar barwnego związku utworzonego w wyniku oddziaływania polifenoli (flawonoidów) z odczynnikiem Folina-Ciocalteu (mieszanina wolframianu sodowego, molibdenianu sodowego i siarczanu litu w środowisku kwasu fosforowego i solnego) przy określonej długości fali. Zawartość polifenoli można także określić innymi metodami, w tym metodą Christa-Müllera. Jako związku referencyjnego używa się wiadomych stężeń kwasu galusowego lub kofeinowego.

Antyoksydacyjne zdolności składników diet

Dość teorii, czas na porównanie właściwości antyoksydacyjnych wybranych składników diety.
Pojemność antyoksydacyjną wybranych produktów określono w licznych doniesieniach naukowych. Jednak jak dotąd brak jest w bazie pubmed danych określających pojemność antyoksydacyjną polskiej diety. Dla pokazania rozkładu siły antyoksydacyjnej poszczególnych składników diety, jeszcze raz posłużę się analizą diety koreańskiej (Han i wsp. 2014, Nutr. Res. Pract. 8: 183-91). Należy pamiętać także o tym, że na całkowity potencjał antyoksydacyjny diety składa się nie tylko jej jakość, ale i ilość poszczególnych produktów spożywanych w ciągu doby.
Uwzględniając ilość spożywanych produktów na dobę, rozkład ten wygląda następująco:

Tab. 1 Siła antyoksydacyjna diety koreańskiej

DPPH

ORAC

TEAC

Dobowe spożycie fenoli
[mg]

orzechy

219

677

26

4.1

soki owocowe

194

680

18

3.0

warzywa

1345

9047

137

29.7

owoce

4195

16604

349

57.9

kimchi

731

2624

59

13.3

grzyby

57

410

7

1.4

ziemniaki

635

2694

29

6.2

wodorosty

814

1184

29

5.6

rośliny strączkowe

433

530

18

2.2

oleje

254

1804

23

0.1

zboża

11886

18083

183

3.5

DPPH, ORAC i TEAC- wartość wskaźników wyrażona jako µM Trolox. Im wyższa wartości tym wyższa siła antyoksydacyjna.

Dane te wskazują na znaczący udział produktów zbożowych, owoców i warzyw w kształtowaniu pojemności antyoksydacyjnej naszej diety. Warto także zwrócić uwagę na często pomijane w diecie ziemniaki i ich właściwości antyoksydacyjne.

ORAC a wartość kaloryczna produktów

Owoce, jak wynika z powyższej analizy, to skarbnica antyoksydantów. Z drugiej strony soki owocowe, zawierają cukry, to pierwszy wróg dietetyków. Jak pogodzić zatem wartość kaloryczną z antyoksydacyjną tych produktów.

Może pomocą będą wyniki poniższych badań, dzięki którym dobierzemy odpowiedni produkt.

Tab. 2 Zawartość polifenoli oraz pojemność antyoksydacyjna wybranych pasteryzowanych soków owocowych, nektarów oraz napojów owocowych zakupionych w lokalnych sklepach w odniesieniu do wartości kalorycznej produktów (wg. Ninfali i wsp.(2014) Int. J. Food Sci Nutr. 65:708-12)

Zawartość fenoli (mg CAE/200 g)

Total ORAC

(mmol TE/200 g)

Zawartość cukrów (g/ 200g)

Wartość kaloryczna produktu

(kcal/200 g)

Soki owocowe

malina, winogrona, jagoda

218 ± 20

1644 ± 116

30

128

jagoda, winogrona

340 ± 18

3928 ± 226

24

104

amerykańska czerwona jagoda

210 ± 8

2294 ± 146

27

120

winogrona, jeżyna, jabłko, czernica, banan

242 ± 14

2942 ± 98

27

116

jabłko

120 ± 8

1186 ± 134

22

92

jagody goji

436 ± 18

7376 ± 560

30

132

winogrono

86 ± 4

844 ± 132

29

120

Nektary

jagoda

260 ± 28

3876 ± 68

30

122

jabłko

124 ± 10

1402 ± 34

26

120

pomarańcza

132 ± 4

748 ± 72

20

84

jabłko, banan

134 ± 10

1264 ± 82

32

136

truskawka, banan, winogrono, malina

286 ± 24

3268 ± 188

23

106

ananas

70 ± 4

312 ± 52

22

94

ananas

84 ± 6

540 ± 14

25

112

gruszka

160 ± 10

2328 ± 54

28

118

gruszka

116 ± 8

996 ± 36

26

118

Napoje owocowe

jagoda, dzika róża

610 ± 30

8930 ± 120

18

96

granat, zielona herbata

56 ± 2

4120 ± 94

38

58

czerwona pomarańcza, granat, wiśnia i jabłko

212 ± 16

2732 ± 130

22

92

czerwona pomarańcza, granat, jabłko

122 ± 6

1578 ± 74

22

86

malina, winogrona, jagoda, zielona herbata

170 ± 6

1780 ± 168

16

66

Porównując potencjał antyoksydacyjny i wartość kaloryczną produktu, najlepiej wypadają z grupy soków – sok jagodowo-winogronowy oraz sok z jagód Goji, zaś z grupy nektarów: jagodowy oraz zawierający truskawkę, banan, winogrono i malinę. Spośród napoi owocowych najkorzystniej, nawet w porównaniu do soków i nektarów, prezentuje się napój na bazie jagody i dzikiej róży oraz granatu i zielonej herbaty.

Podsumowując

  1. Siłę antyoksydacyjną produktów można zmierzyć różnymi metodami, spośród których do najczęściej stosowanych należy ORAC oraz metody mierzące zawartość polifenoli.
  2. Analiza diety koreańskiej wskazuje na grupy produktów o największym potencjale antyoksydacyjnym, co warto uwzględnić w celowanej diecie.
  3. Biorąc pod uwagę zarówno siłę antyoksydacyjną, jak i wartość kaloryczną produktu, możliwe jest dobranie najwłaściwszych produktów.

Na koniec zasieję trochę niepokoju. Czy stosowanie specyficznych produktów, suplementów antyoksydacyjnych, zwiększających potencjał antyoksydacyjny organizmu, jest zawsze korzystne, szczególnie w odniesieniu do sportowców i ludzi aktywnych fizycznie? O tym w następnym odcinku blogu.

mm

Autor: Wiesław Ziółkowski

dr hab. Wiesław Ziółkowski – profesor nadzwyczajny Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, Wydział Rehabilitacji i Kinezjologii, Zakład Bioenergetyki i Żywienia, nauczyciel akademicki nagradzany przez studentów za swoją pracę. Podczas swojej drogi zawodowej odbywał praktyki w wielu międzynarodowych i krajowych instytucjach badawczych, bierze czynny udział w konferencjach międzynarodowych. Jest współautorem licznych naukowych publikacji anglojęzycznych. Członek The International Society of Exercise and Immunology. W badaniach podejmuje tematykę bioenergetyki komórek w warunkach stresu oksydacyjnego, wolnych rodników i obrony antyoksydacyjnej, prozdrowotnych mechanizmów działania diety i jej składników oraz aktywności fizycznej.