Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Indeks glikemiczny (j. ang. glycemic index – GI) produktów spożywczych jest to bardzo przydatne narzędzie, nie tylko dla dietetyków. Poniżej znajdują się najważniejsze informacje na temat indeksu glikemicznego, a jednocześnie próba wyjaśnienia, dlaczego z indeksem glikemicznym wcale nie jest tak prosto. Pierwszy problem pojawia się już w momencie wyszukiwania wartości indeksu glikemicznego, gdyż nie każde źródło podaje te same dane, więc gdzie szukać poprawnych wartości? A także dlaczego nie są określone wartości GI dla wszystkich produktów spożywczych? Jak sobie z tym poradzić i gdzie szukać wiedzy o indeksie glikemicznym? Dowiedz się czytając dalej.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (glycemic index, GI) został odkryty przez badaczy z Uniwersytetu w Toronto na początku lat 80 XX w. Oficjalnie zdefiniowano to pojęcie w 1999 r. przez FAO/WHO, jako pole powierzchni pod krzywą odpowiedzi glikemicznej, mierzonej przez 2 godz. po spożyciu 50g węglowodanów przyswajalnych z badanego produktu spożywczego i wyrażony w stosunku do odpowiedzi glikemicznej na taką samą ilość węglowodanów pochodzącą z produktu standardowego (glukoza) spożytego przez tę samą osobę.

Wykres 1. Zmiany stężenia glukozy we krwi po podaniu 50g węglowodanów przyswajalnych z różnych produktów spożywczych (Strohm,2013)

Wartość GI dla produktu spożywczego określa się w skali od 0 do 100, w zależności od tego, w jakim stopniu dany produkt spożywczy zawierający węglowodany podnosi poziom glukozy we krwi. Produkty spożywcze, ze względu na wartość indeksu glikemicznego dzieli się na:

o niskim GI

o średnim GI

o wysokim GI

0 – 55

56 – 69

≥ 70

np. chleb żytni, jabłko, truskawki, cieciorka

np. burak gotowany, miód pszczeli, banan

np. białe pieczywo, ziemniaki gotowane, arbuz

Tabela nr 1. Klasyfikacja wartości indeksu glikemicznego (GI) (Foster-Powell 2002).

Innym ważnym terminem związanym z indeksem glikemicznym jest ładunek glikemiczny (glycemic load, GL). Obrazuje on zmianę glikemii po zwyczajowo spożywanej porcji pożywienia, która czasami jest znacznie mniejsza, niż ta dostarczana według definicji indeksu glikemicznego. Zatem odnosi się do faktycznie zjadanej porcji pożywienia przez daną osobę. Dlatego niektóre produkty, mimo, że charakteryzują się wysokim GI, mają niski GL, gdyż porcja którą zwyczajowo się spożywa, zawiera mniej węglowodanów, niż ta standardowa.
Ładunek glikemiczny można obliczyć mnożąc zawartość węglowodanów przyswajalnych w porcji produktu (g) przez GI produktu, a powstałą liczbę należy podzielić przez 100:

Wartości ładunku glikemicznego przedstawiają się następująco:

dla porcji pojedynczego produktudla całodziennej diety

niski

0 – 10

≤ 79

średni

11 – 19

80 -119

wysoki

≥ 20

≥ 120

Tabela nr 2. Klasyfikacja wartości ładunku glikemicznego (GL) w odniesienie do porcji pojedynczego produktu oraz całego dnia diety (GL; Brand – Miller 2003).

W odniesieniu do GL całodziennej diety badacze z Uniwersytetu w Sydney rekomendują, aby był on mniejszy od 100.

Warto zauważyć, że im wyższa wartość GL, tym większy wzrost stężenia glukozy we krwi i silniejsza odpowiedź insulinowa na porcję danego produktu. Natomiast produkty spożywcze o podobnym ładunku glikemicznym, mimo różnej wartości GI, powodują podobną odpowiedź glikemiczną.

 

A teraz pokażę, jak ciekawie można „bawić się” indeksem i ładunkiem glikemicznym, a jeśli nasz pacjent bardzo lubi produkty z puli wysokiego GI, to można tak dobrać ich ilość, żeby mógł je spożywać bez szkody dla organizmu.

Przykład nr 1

Ziemniaki 140g
Cukinia 112g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100g

Makaron z mąki pełnoziarnistej, ugotowany 140g
Cukinia 112g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry 100g

GI= 75
GL= 18

GI= 46
GL= 14

Przykład nr 2

Jogurt naturalny 150g (kubeczek)
Płatki kukurydziane 9g (3 łyżki)
Banan 40g (pół szt. małego)
Jogurt naturalny 150g
Otręby pszenne 9g
Banan 40g

GI=48
GL=12

GI=36
GL=7

Przykład nr 3

Paluszki słone 20g

Orzechy włoskie 40g

GI=70
GL=10

GI=18
GL=1

Przykład nr 4

Rożki z ciasta francuskiego 70g

Sernik bez ciasta 70g

GI=67
GL=17

GI=50
GL=13

Przykład nr 5

Rożki z ciasta francuskiego 100g

Sernik bez ciasta 100g

GI=67
GL=25

GI=50
GL=18

Przykład nr 6

Chleb pszenny 33g
Szynka wieprzowa gotowana 32g
Masło śmietankowe 5g
Pomidor 108g

Chleb żytni jasny 33g
Szynka wieprzowa gotowana 32g
Masło śmietankowe 5g
Pomidor 108g

GI= 70
GL= 14

GI= 46
GL= 9

Tabela nr 3. Przykłady różnego GI i GL posiłków w zależności od doboru składników oraz wielkości porcji. Obliczenia wykonano za pomocą programu komputerowego Aliant.

Załączona tabela pokazuje, że:

  • czasem wystarczy zamienić jeden składnik potrawy, by obniżyć jej ładunek glikemiczny (przykład 1 – wymiana ziemniaków na makaron, przykład 2 – wymiana płatków kukurydzianych na otręby i przykład 6 – wymiana chleba pszennego na żytni).
  • liczy się porcja produktu, który spożyjemy, gdyż im większa porcja tym większy ładunek glikemiczny (przykład 4 i 5). Większa porcja rożka z ciasta francuskiego spowodowała wejście w wysoki GL.
  • choć chleb pszenny ma wysokie GI, to kanapka z jego udziałem, ma średni GL (przykład nr 6). Podobnie jest z obiadem z dodatkiem ziemniaków, gdzie ładunek glikemiczny określonej porcji jest średni (przykład nr 1), aby go jeszcze obniżyć wystarczy ziemniaki zamienić na makaron pełnoziarnisty lub zmniejszyć porcję ziemniaków, wtedy automatycznie zjemy miej węglowodanów, co przełoży się na niższy GL posiłku.
  • dodatek niewielkiej ilości banana do jogurtu naturalnego nie wpłynie znacząco na GL, wystarczy wymienić płatki kukurydziane (wysokie GI) na otręby pszenne (niskie GI) i automatycznie ładunek całego posiłku ze średniego zrobi się niski (przykład nr 2).

Co wpływa na wartość indeksu glikemicznego produktów?

Odpowiedź glikemiczna jest indywidualna dla każdego człowieka i zależy od wielu czynników, m. in. od wrażliwości komórek na insulinę, funkcjonowania trzustki, stresu, przyjmowanych leków, aktywności fizycznej, ale także od samych węglowodanów (tab. 1).

Czynniki podwyższające ↑ GI

Czynniki obniżające ↓ GI

mniejsza zawartość w produkcie amylozy w stosunku do amylopektyny
np. kleisty ryż (98), brązowy ziemniak (85)

wysoka zawartość amylozy w stosunku do amylopektyny
np. fasola czerwona (28), soczewica (21)

obecność glukozy
np. karmelki twarde (61), coca cola (65)

obecność fruktozy, galaktozy
np. jabłko (36), mleko krowie (30)

niska zawartość βglukanu i gumy guar
np. płatki kukurydziane (81), chleb pszenny (75)

wysoka zawartość βglukanu i gumy guar
np. płatki owsiane (62), marchew (39)

prażenie, ekstrudowanie, gotowanie
np. popcorn (72 ), kasztany prażone (72)

zimna ekstruzja, chłodzenie
np. kukurydza w puszcze (52), ziemniaki w puszce (65)

wysoka dojrzałość
np. rodzynki (64)

niska dojrzałość
np. winogrona (46)

niska zawartość składników antyodżywczych – lektyn, fitynianów
np. białe pieczywo (75), ziemniaki (69)

wysoka zawartość składników antyodżywczych – lektyn, fitynianów
np. otręby owsiane (55), soczewica (21)

niska zawartość białek, tłuszczu, kwasów organicznych (np. octowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy)
np. paluszki słone (70), płatki kukurydziane (81)

wysoka zawartość białek, tłuszczu, kwasów organicznych (np. octowy, mlekowy, jabłkowy, cytrynowy)
np. kefir (12) ser twarogowy półtłusty (31)

niska zawartość błonnika pokarmowego
np. białe pieczywo (75), płatki kukurydziane (81)

wysoka zawartość błonnika pokarmowego
np. chleb żytni (48), płatki owsiane (62)

wysokie rozdrobnienie
np. mąka pszenna(75), mąka jaglana (107)

niskie rozdrobnienie
np. pumpernikiel (53), płatki owsiane ( 62)

Tabela 4. Czynniki wpływające na wartość indeksu glikemicznego. W nawiasach wartości indeksu glikemicznego (GI).

 

Frakcje błonnika rozpuszczalne w wodzie zmniejszają poposiłkową glikemię, i w ten sposób mogą wpłynąć na obniżenie wartości GI takich produktów, jak: nasiona roślin strączkowych, nieprzetworzone produkty owsiane i jęczmienne, jabłka, śliwki, brzoskwinie, czy owoce jagodowe. Substancje antyodżywcze utrudniają trawienie węglowodanów w przewodzie pokarmowym, co zmniejsz wartość GI takich produktów, jak: pełne ziarna zbóż, otręby, warzywa i nasiona roślin strączkowych.
Podczas dojrzewania skrobia zawarta w owocach rozkłada się do szybko wchłanianej glukozy, stąd jednoczesny wzrost wartości GI. Produkty mleczne fermentowane, ze względu na zawartość kwasów organicznych będą miały słabszą odpowiedź glikemiczną niż mleko, czy bały chleb. Aczkolwiek powodują one większe stężenia insuliny we krwi, porównywalne do poziomu, jakie wywołują produkty o GI. Z kolei wysokie spożycie sera twarogowego, nie zmienia insulinemii w znaczący sposób.
Wartości indeksu glikemicznego zależą też od zawartości i proporcji: glukozy, fruktozy, sacharozy, laktozy i skrobi, a także od jakości skrobi. Proces produkcji wpływa na formę i strukturę produktu, wielkość cząstki i stopień żelifikacji skrobi.

Kto powinien stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym?

Można pokusić się o stwierdzenie, że dietę o niskim indeksie glikemicznym mogą, a może powinni stosować wszyscy. Dlatego, że spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym może mieć wiele konsekwencji:

  • zwiększone ryzyko wystąpienia insulinooporności, cukrzycy typu 2,
  • zwiększone ryzyko wystąpienia niedokrwiennej choroby serca, zawału mięśnia sercowego,
  • wyższe stężenie we krwi triglicerydów i niższe lipoprotein frakcji HDL,
  • zwiększone stężenie białka C reaktywnego (CRP),
  • zwiększenie poziomów wskaźników stresu oksydacyjnego u zdrowych dorosłych osób,
  • występowanie stresu oksydacyjnego, co może wpłynąć na indukowanie cukrzycy ciężarnych, stłuszczenia wątroby, niektórych nowotworów, zaćmy, czy trądziku.

W ostatnim czasie powstaje coraz więcej badań nad związkiem indeksu glikemicznego z powstawaniem różnego rodzaju nowotworów. Spożywając dietę o niskim GI możemy uchronić się przed wyżej wymienionymi problemami. Udowodniono też, że zmniejszenie GI diety u osób z cukrzycą powoduje zmniejszenie stężenia hemoglobiny glikowanej we krwi oraz poprawę profilu lipidowego. Ponadto dieta o niskim GI charakteryzuje się zwykle znacznym udziałem błonnika pokarmowego, co może mieć również znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Spożywanie diety o niskim GI może przynieść także efekt w postaci zmniejszenia masy ciała.

Dla kogo więc przyda się indeks glikemiczny?

A może jednak są jakieś minusy tej diety?

Warto pamiętać, że indeks glikemiczny nie jest dietą, jest to narzędzie, które umożliwia dokonywanie konkretnych wyborów żywieniowych zgodnych z jego założeniem. Niewątpliwym minusem jest to, że trzeba włożyć trochę wysiłku w opanowanie, na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym i jak ją zastosować w praktyce. Należy zapamiętać podział produktów oraz nauczyć się obliczać ładunek glikemiczny, do czego potrzebna jest znajomość zawartości węglowodanów w porcji produktu oraz wartość GI dla konkretnych produktów, z czym także może być problem. Co prawda w Internecie w łatwy sposób można znaleźć tabele ułatwiające poruszanie się w tym temacie, ale istnieje wiele rozbieżności co do wartości poszczególnych produktów. Dodatkowo, tylko określona część produktów spożywczych została zbadana pod względem GI, a wielu produktów, często o niskim GI, brakuje. Sama lista produktów nie wystarczy, bowiem na wartość GI wpływają także sposób przygotowania potraw, czy pora posiłku. GI mówi nam o węglowodanach, ale nie mówi o wartości odżywczej produktu w całości. Czy da się jakoś rozwiązać te problemy? Na pewno dietetycy są „pomocną dłonią” dla osób potrzebujących wiedzy, czy diety z użyciem produktów o niskim GI, dlatego warto dobrze wyszkolić się w tym temacie i na bieżąco monitorować pojawiające się nowości.

Gdzie szukać informacji o indeksie glikemicznym?

Podstawą informacji o indeksie glikemicznym są International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008. Zawierają one około 2,5 tys. produktów. Dane zostały zestawione w dwóch tabelach, gdzie jedna zawiera GI dla osób zdrowych, a druga – z zaburzeniami metabolizmu glukozy. W tym zestawieniu stwierdzono między innymi, że produkty mleczne, rośliny strączkowe i owoce mają niski GI, natomiast pieczywo, płatki śniadaniowe i ryż, w tym produkty pełnoziarniste, występują w grupie ze średnim lub wysokim GI, w zależności od rodzaju. Autorzy podkreślają, że zebrane przez nich dane poprawiają jakość i ilość danych dotyczących GI w badaniach oraz praktyce klinicznej i jest to prawda, choć brakuje w nim wielu produktów spożywczych, przez co mogą występować problemy w praktycznym korzystaniu z wartości GI.
Wartości GI można szukać także na stronie Uniwersytetu w Sydney, gdzie została stworzona specjalna strona internetowa poświęcona temu tematowi. Można na niej wyszukiwać wartości, oraz znaleźć odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące GI. Dane tam zawarte są na bieżąco aktualizowane przez specjalistów zajmujących się tym tematem. Nie znajdziemy tam wartości indeksu dla wołowiny, kurczaka, ryb, tofu, jaj, orzechów, nasion, awokado, oraz wielu owoców i warzyw, wina, piwa oraz napojów alkoholowych. Produkty te nie zawierają węglowodanów, albo tak mało, że ich GI nie może być zbadane według standardowej metodologii. Zasadniczo, te rodzaje żywności, spożywane samodzielnie, nie będą miały większego wpływu na poziom glukozy we krwi.
Ciekawą próbę podjęli badacze europejscy w badaniu Diogenes. Próbowali oni zbadać wpływ indeksu glikemicznego diety na otyłość. Z zanotowanych przez pacjentów danych w dzienniczkach żywieniowych stworzyli bazę produktów wraz z przypisanymi wartościami GI. Wartości GI przypisywali w następujący sposób:
a) część wartości GI została zbadana w laboratoriach,
b) część została przepisana z międzynarodowych tabel,
c) dla części produktów został przyjęty ekwiwalent w postaci wartości dla podobnych produktów spożywczych
d) część została oszacowana
e) dla produktów, dla których nie dało się wykorzystać żadnego z poprzednich kroków, została przypisana wartość GI = 70, co według autorów było zgodne z postępowaniem innych badaczy, a na celu było nie zaburzanie obliczeń potrzebnych do badania.
Baza stworzona na potrzeby badania Diogenes ma za zadanie ułatwić pracę innym naukowcom.
Badacze podkreślili fakt, że istnieje wiele niejasności w tym temacie, które należy zbadać i doprecyzować.

Określenie wartości GI dla wszystkich produktów spożywczych nie jest proste, a jednocześnie stwarza wiele wątpliwości. Mimo to warto pamiętać, że dostępne dane są dość obszerne i bardzo ułatwiają pracę wielu osobom. Nauczenie się praktycznego stosowania indeksu oraz ładunku glikemicznego wymaga trochę wysiłku, ale jednocześnie przekłada się na wiele korzyści zdrowotnych. Warto być świadomym tego, w jaki sposób węglowodany działają w naszym organizmie, i jak wiele dobrego, ale i złego mogą zdziałać, a w tym właśnie pomaga nam znajomość indeksu glikemicznego.

Prezent dla Ciebie – ulotka dla Pacjenta

Bibliografia:

  • Aston L. M. i wsp., 2010, The Diogenes Study. Developing a methodology for assigning glycaemic index values to foods consumed across Europe, Obesity Reviews, 11, 92-100;
  • Atkins F. S., Foster-Powell K., Brand-Miller J. C., 2008, International Tables of Glycemic Index and Glycemic Load Values: 2008., Diabetes Care., 31, 12, 2281-2283;
  • http://www.glycemicindex.com/index.php, dostęp: 20.03.2017;
  • Dyson P., 2008, Glycaemic index: Is it useful for people with diabetes?, Journal of Diabetes Nursing, 12, 5, 168-176;
  • Gajewska D. i wsp., 2016, Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Dietetyka wydanie specjalne, 9.
  • Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., 2015, Znaczenie indeksu i ładunku glikemicznego w zapobieganiu rozwoju chorób sercowo-naczyniowych., Probl Hg Epidemiol, 96, 1, 51-56;
  • Lange E., 2010, Zastosowanie indeksu glikemicznego w dietoterapii zespołu metabolicznego, Kosmos, 35, 355-363;
  • S. Sieri, V. Krogh, 2017, Dietary glecemic index, glycemic load and cancer: An overvier of the literature, Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 27, 18-31;
  • Strohm D., 2013, Glykämischer Index und glykämische Last – ein für die Ernährungspraxis des Gesunden relevantes Konzept? Wissenschaftliche Stellungnahme der DGE, Ernährungs Umschau, 1;
  • Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D., 2015, Dietoterapia., Wydawnictwo Lekarskie PZWL;
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Wszechnicy Polskiej Szkoły Wyższej na kierunku filologia niemiecka. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.