Polityka prywatności
Wykorzystujemy pliki cookies do prawidłowego działania strony, aby oferować funkcje społecznościowe, analizować ruch na stronie i prowadzić działania marketingowe. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności. Czy zgadzasz się na wykorzystywanie plików cookies?

Polityka prywatności i plików cookies

Dzień dobry!

Jeżeli tutaj trafiłeś/trafiłaś, to niezawodny znak, że cenisz swoją prywatność. Doskonale to rozumiemy, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie ten dokument, w którym znajdziesz zasady przetwarzania danych osobowych oraz wykorzystywania plików cookies w związku z korzystaniem ze strony internetowej https://aliant.com.pl

Informacja formalna na początek – administratorem strony jest Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774.

W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych z polityką prywatności, w każdej chwili możesz skontaktować się z nami, wysyłając wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu

Skrócona wersja – najważniejsze informacje

Dbamy o Twoją prywatność, ale również o Twój czas. Dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie skróconą wersję najważniejszych zasad związanych z ochroną prywatności.

  • Kontaktując się z nami, przekazujesz nam swoje dane osobowe, a my gwarantujemy Ci, że Twoje dane pozostaną poufne, bezpieczne i nie zostaną udostępnione jakimkolwiek podmiotom trzecim bez Twojej wyraźnej zgody.
  • Powierzamy przetwarzanie danych osobowych tylko zaufanym partnerom oraz sprawdzonym i zaufanym podmiotom świadczącym usługi związane z przetwarzaniem danych osobowych.
  • Korzystamy z narzędzi analitycznych Google Analytics, które zbierają informacje na temat Twoich odwiedzin strony, takie jak podstrony, które wyświetliłeś, czas, jaki spędziłeś na stronie czy przejścia pomiędzy poszczególnymi podstronami. W tym celu wykorzystywane są pliki cookies firmy Google LLC dotyczące usługi Google Analytics. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.
  • Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Jeżeli powyższe informacje nie są dla Ciebie wystarczające, poniżej znajdziesz dalej idące szczegóły.

Dane osobowe

Administratorem Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych jest  Anmarsoft Marcin Olech, ul. Lęborska 3b, 80-386 Gdańsk, NIP: 6441887774

Cele, podstawy prawne oraz okres przetwarzania danych osobowych wskazane są odrębnie w stosunku do każdego celu przetwarzania danych (patrz: opis poszczególnych celów przetwarzania danych osobowych poniżej).

Uprawnienia. RODO przyznaje Ci następujące potencjalne uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

1) prawo dostępu do danych osobowych,
2)prawo do sprostowania danych osobowych,
3) prawo do usunięcia danych osobowych,
4)prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
5)prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych,
6) prawo do przenoszenia danych,
7)prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego,
8)prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli takową zgodę wyraziłeś.

Zasady związane z realizacją wskazanych uprawnień zostały opisane szczegółowo w art. 16 – 21 RODO. Zachęcamy do zapoznania się z tymi przepisami. Ze swojej strony uważamy za potrzebne wyjaśnić Ci, że wskazane powyżej uprawnienia nie są bezwzględne i nie będą przysługiwać Ci w stosunku do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych. Dla Twojej wygody dołożyliśmy starań, by w ramach opisu poszczególnych operacji przetwarzania danych osobowych wskazać na przysługujące Ci w ramach tych operacji uprawnienia.

Podkreślamy, że jedno z uprawnień wskazanych powyżej przysługuje Ci zawsze - jeżeli uznasz, że przy przetwarzaniu Twoich danych osobowych dopuściliśmy się naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, masz możliwość wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych).

Zawsze możesz również zwrócić się do nas z żądaniem udostępnienia Ci informacji o tym, jakie dane na Twój temat posiadamy oraz w jakich celach je przetwarzamy. Wystarczy, że wyślesz wiadomość na adres kontakt@anmarsoft.eu. Dołożyliśmy jednak wszelkich starań, by interesujące Cię informacje zostały wyczerpująco przedstawione w niniejszej polityce prywatności. Podany powyżej adres e-mail możesz wykorzystać również w razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Twoich danych osobowych.

Bezpieczeństwo. Gwarantujemy Ci poufność wszelkich przekazanych nam danych osobowych. Zapewniamy podjęcie wszelkich środków bezpieczeństwa i ochrony danych osobowych wymaganych przez przepisy o ochronie danych osobowych. Dane osobowe są gromadzone z należytą starannością i odpowiednio chronione przed dostępem do nich przez osoby do tego nieupoważnione.

Wykaz powierzeń. Powierzamy przetwarzanie danych osobowych następującym podmiotom:

  1. Cambridge Diagnostics Sp. z o. o – zaufany partner (dystrybutor naszego oprogramowania komputerowego) - w celu udzielenia odpowiedzi na zapytanie lub przedłożenie oferty, o ile było takie zapytanie, usługi w zakresie sprzedaży licencji oprogramowania Aliant, zarządzania licencjami oprogramowania Aliant oraz wsparcie użytkowników oprogramowania Aliant

Wszystkie podmioty, którym powierzamy przetwarzanie danych osobowych gwarantują stosowanie odpowiednich środków ochrony i bezpieczeństwa danych osobowych wymaganych przez przepisy prawa.

Cele i czynności przetwarzania

Kontakt e-mailowy. Kontaktując się z nami za pośrednictwem poczty elektronicznej, w tym również przesyłając zapytanie poprzez formularz kontaktowy, w sposób naturalny przekazujesz nam swój adres e-mail jako adres nadawcy wiadomości. Ponadto, w treści wiadomości możesz zawrzeć również inne dane osobowe.

Twoje dane są w tym przypadku przetwarzane w celu kontaktu z Tobą, a podstawą przetwarzania jest art. 6 ust. 1 lit. a RODO, czyli Twoja zgoda wynikające z zainicjowania z nami kontaktu. Podstawą prawną przetwarzania po zakończeniu kontaktu jest usprawiedliwiony cel w postaci archiwizacji korespondencji na potrzeby wewnętrzne (art. 6 ust. 1 lit. c RODO).

Treść korespondencji może podlegać archiwizacji i nie jesteśmy w stanie jednoznacznie określić, kiedy zostanie usunięta. Masz prawo do domagania się przedstawienia historii korespondencji, jaką z nami prowadziłeś (jeżeli podlegała archiwizacji), jak również domagać się jej usunięcia, chyba że jej archiwizacja jest uzasadniona z uwagi na nasze nadrzędne interesy, np. obrona przed potencjalnymi roszczeniami z Twojej strony.

Pliki cookies i inne technologie śledzące

Nasza strona, podobnie jak niemal wszystkie inne strony internetowe, wykorzystuje pliki cookies, by zapewnić Ci najlepsze doświadczenia związane z korzystaniem z niej.

Cookies to niewielkie informacje tekstowe, przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (np. komputerze, tablecie, smartfonie), które mogą być odczytywane przez nasz system teleinformatyczny.

Korzystamy wyłącznie z cookies podmiotów trzecich.

Więcej szczegółów znajdziesz poniżej.

Zgoda na cookies. Podczas pierwszej wizyty na stronie wyświetlana jest Ci informacja na temat stosowania plików cookies wraz z pytaniem o zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Zawsze możesz zmienić ustawienia cookies z poziomu swojej przeglądarki albo w ogóle usunąć pliki cookies. Pamiętaj jednak, że wyłączenie plików cookies może powodować trudności w korzystaniu ze strony, jak również z wielu innych stron internetowych, które stosują cookies.

Cookies podmiotów trzecich. Nasza strona, podobnie jak większość współczesnych stron internetowych, wykorzystuje funkcje zapewniane przez podmioty trzecie, co wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies pochodzących od podmiotów trzecich. Wykorzystanie tego rodzaju plików cookies zostało opisane poniżej.

Analiza i statystyka. Wykorzystujemy cookies do śledzenia statystyk strony, takich jak liczba osób odwiedzających, rodzaj systemu operacyjnego i przeglądarki internetowej wykorzystywanej do przeglądania strony, czas spędzony na stronie, odwiedzone podstrony etc. Korzystamy w tym zakresie z Google Analytics, co wiąże się z wykorzystaniem plików cookies firmy Google LLC. W ramach mechanizmu do zarządzania ustawieniami plików cookies masz możliwość zadecydowania, czy w ramach usługi Google Analytics będziemy mogli korzystać również z funkcji marketingowych, czy nie.

Narzędzia społecznościowe. Zapewniamy możliwość korzystania z funkcji społecznościowych, takich jak udostępnianie treści w serwisach społecznościowych oraz subskrypcja profilu społecznościowego. Korzystanie z tych funkcji wiąże się z wykorzystywaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych takich jak Facebook, Twitter, Google+, Instagram, Pinterest.

Logi serwera

Korzystanie ze strony wiąże się z przesyłaniem zapytań do serwera, na którym przechowywana jest strona. Każde zapytanie skierowane do serwera zapisywane jest w logach serwera.

Logi obejmują m.in. Twój adres IP, datę i czas serwera, informacje o przeglądarce internetowej i systemie operacyjnym z jakiego korzystasz. Logi zapisywane i przechowywane są na serwerze.

Dane zapisane w logach serwera nie są kojarzone z konkretnymi osobami korzystającymi ze strony i nie są wykorzystywane przez nas w celu Twojej identyfikacji.

Logi serwera stanowią wyłącznie materiał pomocniczy służący do administrowania stroną, a ich zawartość nie jest ujawniana nikomu poza osobami upoważnionymi do administrowania serwerem.

Cukrzyca jest to grupa chorób metabolicznych, charakteryzująca się hiperglikemią wynikającą z defektu wydzielania i/lub działania insuliny. Dalej przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, zwłaszcza oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Jednakże obecnie znamy różne czynniki wpływające na zmiany stężenia glukozy po posiłku.

Liczne badania epidemiologiczne wykazały, że hiperglikemia poposiłkowa (ang. PPG, postprandial plasma glucose) istotnie zwiększa ryzyko powikłań o charakterze mikro- oraz makroangiopatii. Dodatkowo nie tylko w przypadku cukrzycy typu 2 i 1 ale także już w momencie upośledzonej tolerancji glukozy.

Czynniki wpływające na zmiany stężenia glukozy we krwi po posiłku, to m. in.:
  • Całkowita zawartość węglowodanów w posiłku.
  • Rodzaje cukrów występujących w danym produkcie – glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza.
  • Typ skrobi – amyloza, amylopektyna, trudno rozpuszczalna skrobia.
  • Gotowanie lub stosowanie innych metod przetwarzania żywności (stopień uwodnienia skrobi, wielkość cząsteczek, typ).
  • Postać produktu i zawartość w nim innych składników – tłuszczu i innych substancji spowolniających trawienie (np. lektyn, fitynianów, tanin), a także połączeń skrobia-białko i skrobia-tłuszcz.
  • Powstrzymywanie się od spożywania posiłków.
  • Przedposiłkowe stężenie glukozy we krwi.
  • Stopień nasilenia nietolerancji glukozy oraz częstość spożywania posiłków i opóźnione działanie (efekt lente) węglowodanów.
  • Aktywność fizyczna.
  • Stosowane leki przeciwcukrzycowe.
  • Współistniejące choroby.

Co ważne u chorych na cukrzycę typu 2 wzrost glikemii po posiłkach zazwyczaj jest większy i utrzymuje się dłużej niż u osób bez cukrzycy. Ponadto poposiłkowe zwiększenie stężenia glukozy we krwi zależy od wydzielania hormonów jelitowych GLP-1 (glukagonopodobny peptyd-1) oraz GIP (peptyd żołądkowo-jelitowy). Co więcej stymulują one uwalnianie insuliny z komórek trzustkowych beta wysp Langerhansa i hamują wydzielanie glukagonu z komórek alfa.

Węglowodany a poposiłkowe stężenie glukozy we krwi.

W przypadku osób z cukrzycą dieta o umiarkowanej zawartości węglowodanów i bogata w błonnik w porównaniu z dietą o umiarkowanej zawartości błonnika wiąże się ze znacznie niższymi wartościami m. in. poposiłkowego stężenia glukozy w osoczu.

Z kolei Marqued A.M. i wsp. (2020) podjęli temat wpływu źródeł węglowodanów na odpowiedź glikemiczną w modelach zwierzęcych. Z przeprowadzonego przez nich przeglądu systematycznego wynika, że dieta bogata w sacharozę pogarszała stan badanych zwierząt z cukrzycą. Niezależnie od całkowitej zawartości węglowodanów w diecie. Z drugiej strony błonnik, szczególnie skrobia oporna, poprawiała parametry glukozy we krwi. Zarówno poprzez mechanizmy bezpośrednie, jak i pośrednie, takie jak: opóźnione opróżnianie żołądka i poprawa stanu mikroflory jelitowej. Poprawa parametrów cukrzycy II u gryzoni była ściślej związana z rodzajem węglowodanów w diecie, niż z ich zawartością w diecie. Dodatkowo badacze zaznaczają, że ich wyniki pokazały, że obecna literatura jest obarczona wysokim ryzykiem błędu systematycznego z powodu zaniedbania metod eksperymentalnych.

Z kolei w badaniu González-Rodríguez M i wsp. (2019) wykazano, że u młodych zdrowych osób odpowiedź glikemiczna na posiłki różni się u kobiet i mężczyzn. Węglowodany podawane w posiłku są głównymi determinantami podwyższonego poposiłkowego stężenia glukozy i odpowiedzi glikemicznej. Dalej u kobiet zawartość tłuszczu w posiłku wiązała się z wyższymi poposiłkowymi wartościami glukozy. Ponadto wiązała się ze spłaszczeniem poposiłkowej odpowiedzi glikemicznej, a błonnik powodował zmniejszoną odpowiedź glikemiczną. Co ciekawe badaniu tym nie zaobserwowano wpływu zawartości białka na odpowiedź glikemiczną u żadnej z płci.

Fruktoza a poposiłkowe stężenie glukozy we krwi.

Fruktoza nie wywołuje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi i nie wpływa na gwałtowny wyrzut insuliny. Jednakże może sprzyjać zwiększonej lipogenezie de novo w wątrobie i wzrostowi stężenia triglicerydów we krwi. Dlatego długotrwałe spożywanie znacznych ilości fruktozy (>10% energii z diety) zwłaszcza w połączeniu z glukozą nie jest korzystne. Może powodować wzrost stężenia triglicerydów we krwi na czczo oraz po posiłku. Co więcej połączenie węglowodanów z białkami i tłuszczami zwykle zmniejsza hiperglikemię poposiłkową.

Aktywność fizyczna i leki a poposiłkowe stężenie glukozy we krwi.

Również aktywność fizyczna może korzystnie wpłynąć na zmiany poziomu glukozy po posiłku. Wyniki różnych badań naukowych potwierdzają, że wysiłek fizyczny ma wpływ na poprawę glikemii poposiłkowej, ale także wrażliwości na insulinę.

Leki przeciwcukrzycowe preferencyjnie obniżające hiperglikemię poposiłkową ze względu na mechanizm działania możemy podzielić na:

  • zmniejszające szybkość wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim,
  • krótkodziałające leki pobudzające wydzielanie insuliny w okresie poposiłkowym,
  • oraz leki uzupełniające istotny niedobór insuliny w okresie poposiłkowym.

Zmiany stężenia glukozy po posiłku nie są prostym tematem. Nie mniej nie ma jednoznacznej, pewnej odpowiedzi na to jak na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi wpływają poszczególne czynniki. Co więcej różnice będą zależały chociażby od płci, wieku czy od tego czy ktoś jest chory na cukrzycę czy zdrowy. Zawsze jednak znajdziemy wspólne elementy w wynikach różnych badań naukowych. Niewątpliwie potrzeba dodatkowych badań i usystematyzowania przez badaczy tego tematu.

Źródła:
  • American Diabetes Association, Postprandial Blood Glucose, Diabetes Care 2001 Apr; 24(4): 775-778.
  • Anderson JW, Randles KM, Kendall CW, Jenkins DJ. Carbohydrate and fiber recommendations for individuals with diabetes: a quantitative assessment and meta-analysis of the evidence. J Am Coll Nutr. 2004 Feb;23(1):5-17. doi: 10.1080/07315724.2004.10719338. PMID: 14963049.
  • Monnier L., Colette C., 2009, Znaczenie hiperglikemii poposiłkowej i najskuteczniejsze metody jej wyrównania., Medycyna po Dyplomie, 02.
  • Głąbska D, Włodarek D., Witaminy: Witamina A, w: Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska D, 2015, Dietoterapia, PZWL.
  • González-Rodríguez M, Pazos-Couselo M, García-López JM, Rodríguez-Segade S, Rodríguez-García J, Túñez-Bastida C, Gude F. Postprandial glycemic response in a non-diabetic adult population: the effect of nutrients is different between men and women. Nutr Metab (Lond). 2019 Jul 17;16:46.
  • International Diabetes Federation Guideline Development Group, 2014, Guideline for management of postmeal glucose in diabetes., Diabetes Research and Clinical Practice, 103, 256-268.
  • Marques AM, Linhares BS, Dias Novaes R, Freitas MB, Sarandy MM, Gonçalves RV. Effects of the amount and type of carbohydrates used in type 2 diabetes diets in animal models: A systematic review. PLoS One. 2020 Jun 12;15(6):e0233364.
  • Rynders CA, Weltman JY, Jiang B, Breton M, Patrie J, Barrett EJ, Weltman A., 2014, Effects of exercise intensity on postprandial improvement in glucose disposal and insulin sensitivity in prediabetic adults. J Clin Endocrinol Metab., Jan;99(1):220-8.
  • Slentz CA, Bateman LA, Willis LH, Granville EO, Piner LW, Samsa GP, Setji TL, Muehlbauer MJ, Huffman KM, Bales CW, Kraus WE., 2016, Effects of exercise training alone vs a combined exercise and nutritional lifestyle intervention on glucose homeostasis in prediabetic individuals: a randomised controlled trial. Diabetologia.,Oct;59(10):2088-98.
  • https://aliant.com.pl/korzysci-stosowania-diety-o-niskim-indeksie-glikemicznym/
  • https://aliant.com.pl/pacjent-z-insulinoopornoscia-w-gabinecie-dietetyka-co-musisz-wiedziec/
mm

Autor: Wioleta Stefaniak

mgr Wioleta Stefaniak – dietetyk w zespole Alianta, absolwentka dietetyki w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz filologii niemieckiej we Wszechnicy Polskiej Szkole Wyższej. Aktywna uczestniczka wielu projektów, konferencji i szkoleń z zakresu dietetyki oraz żywienia. Jej praca magisterska została wyróżniona w konkursie na najlepszą pracę licencjacką i magisterską. Cały czas poszerza swoje horyzonty. Członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. W wolnych chwilach pije dobrą kawę, czyta książki, zgłębia tajniki szydełkowania i ogląda programy kulinarne.